ITÄ23-valmiusharjoituksessa kehitetään Etelä-Savon viranomaisyhteistyötä kriisien varalta
Etelä-Savon alueella toimivat viranomaiset ja yhteistoimintaorganisaatiot osallistuvat Itä-Suomen aluehallintoviraston ja Säteilyturvakeskuksen järjestämään ITÄ23-valmiusharjoitukseen 7.–9.11. Harjoituksen tarkoituksena on häiriötilanteiden ja poikkeusolojen toimintamallien ja yhteistoiminnan harjoittelu, jossa tarkastellaan erityisesti johtamista, viestintää ja viranomaisyhteistyötä kriisitilanteessa.
Harjoituksessa testataan viranomaisten valmiutta toimia kahdessa kuvitteellisessa häiriötilanteessa, joista toinen on säteilyonnettomuuden jälkivaihe ja toinen yhteiskunnan toimintakykyä vaarantavasta tilanteesta johtuva valmiusevakuointitilanne. Lisäksi harjoitellaan viranomaisverkko Virven käyttöä.
Säteilyvaaran syynä on harjoituksessa Loviisan ydinvoimalassa tapahtunut vakava onnettomuus, jonka jälkeen radioaktiivista ainetta leviää ilmavirtauksien myötä muutaman päivän kuluessa myös Etelä-Savoon. Alueen asukkaiden saattaa olla tarpeen suojautua sisälle koteihinsa ja välttää ulkona liikkumista viranomaisohjeistuksen mukaisesti.
Tällainen säteilyvaaratilanne ei Etelä-Savossa aiheuta tarvetta väestön evakuointitoimille tai väestönsuojien käytölle, vaan normaali sisälle suojautuminen säteilylaskeuman ajaksi riittää, korostaa riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä Etelä-Savon pelastuslaitokselta.
Harjoituksessa simuloitu evakuointitilanne puolestaan johtuu Pohjois-Karjalaan kohdistuneesta yhteiskunnan toimintakykyä vaarantavasta tilanteesta, minkä vuoksi sieltä varaudutaan valmiusevakuointina siirtämään sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköitä Etelä-Savon puolelle. Harjoituksessa testataan viranomaisten kykyä siirtää ja sijoittaa hoidon tai huollon tarpeessa olevia henkilöitä maakuntien välillä.
”Meillä on Etelä-Savossa juuri päivitettävänä alueellinen evakuointisuunnitelma sekä hyvinvointialueen, kuntien, muiden viranomaisten ja eri toimijoiden valmiussuunnitelmia. Pääsemme testaamaan ja kehittämään niitä harjoituksen pohjalta. Lisäksi saamme harjoituksesta hyviä eväitä viranomaisten yhteistoiminnan kehittämiseksi”, Jämsä toteaa.
Varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin on viranomaisten normaalia lakisääteistä toimintaa. Varautumiseen ja valmiuteen liittyviä suunnitelmia päivitetään ja testataan säännöllisesti.
Valmiusharjoitukset ovat osa normaalia viranomaistoimintaa. Euroopan turvallisuustilanne on viime vuosina muuttunut huonompaan suuntaan ja siksikin on tärkeää harjoitella. Kansalaisten ei kuitenkaan tule huolestua siitä eikä Suomeen kohdistu sodan uhkaa, sanoo pelastusylitarkastaja Esa Ahlberg Itä-Suomen aluehallintovirastosta.