Siirry sisältöön
sulje tiedote
Eloisan nimissä liikkuu huijausyrityksiä

Etelä-Savon hyvinvointialue ei koskaan pyydä antamaan verkkopankkitunnuksia tai maksukorttitietoja.

Uutiset

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon Legionella-projekti jatkuu

Julkaistu: 2.11.2023, klo 15:13

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon tiedote 2.11.2023:

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon vesijärjestelmien Legionella -projekti sosiaalialan palveluasumisen yksiköiden osalta on loppusuoralla. Projektin tämänhetkiset tulokset osoittavat vesijärjestelmien lämpötiloissa olevan korjattavaa. Kylmä talousvesi oli liian lämmintä 20 % kohteissa ja lämmin käyttövesi liian viileää lähes 80 % projektikohteissa.

Sosiaalialan palveluasumisen yksiköiden vesijohtojärjestelmissä todettiin Legionellaa joka kolmannessa tutkitussa kohteessa. Toimenpiderajat ylittäviä Legionella pitoisuuksia todettiin seuraavissa kiinteistöissä: Savonlinnassa sijaitseva Mainiokoti Saimaa, Savonrannalla sijaitseva Palvelukeskus Päivärinne, Kerimäellä sijaitsevat Puruveden palvelutalo ja Attendo Jouhenjoki, Juvalla sijaitseva Koivulan palvelukoti sekä Rantasalmella sijaitsevat Mäntylän Palvelukeskus ja Onnenhelma.

Legionellan torjuntatoimenpiteitä on tehty kaikissa edellä mainituissa kohteissa, ja osassa kohteissa puhdistustoimet ovat edelleen käynnissä. Terveysvalvonta valvoo tehostetusti torjuntatoimenpiteitä ja ottaa uusintanäytteitä.

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon projekti pohjautuu vuoden 2023 alussa tapahtuneeseen terveydensuojelulain muutokseen. Lakiin lisättiin uusina kohteina niin sanotut ensisijaiset tilat, joissa täytyy tehdä vesijärjestelmien riskienhallintaa. Ensisijaisia tiloja ovat esimerkiksi uimahallit, kylpylät, majoitustilat, sairaaloiden ja terveydenhuollon tilat sekä sosiaalihuollon yksiköt.

Aiemmin kevään aikana kartoitettiin uimahallit ja kylpylät Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon toimialueella. Nyt parhaillaan kartoitetaan ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteita Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon alueella (Savonlinna, Enonkoski, Juva, Puumala, Rantasalmi, Sulkava).

Legionella-löydös ei pääsääntöisesti johda veden käyttökieltoon. Legionella-bakteerin ennaltaehkäisyssä on tärkeää, että kylmä talousvesi on alle 20-asteista ja lämmin käyttövesi on vähintään 55-asteista. Legionella-bakteeri tarttuu hengitysteiden kautta aerosolivälitteisesti. Vettä käyttävien henkilöiden suojaaminen on tarvittaessa huomioitava, jos on esimerkiksi olemassa riski, että niellessä vettä joutuu hengitysteihin. Legionella ei tartu ihmisestä toiseen.

– Alueen vesilaitosten toimittama talousvesi on edelleen terveellistä ja turvallista käyttää. Kyse on yksittäisten kiinteistöjen löydöksistä, terveystarkastaja Tiina Munck toteaa. Samaan hengenvetoon Munck muistuttaa kiinteistönomistajia tarkastamaan vesijohtojärjestelmien kuntoa, käyttöä ja lämpötiloja.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran, kun projektin yhteenvetoraportti on valmistunut.  

Lisätietoja Legionella-bakteeri projektista: