Siirry sisältöön
Uutiset

Influenssarokotusten puhelinajanvaraus suljettu – Etelä-Savossa saavutettu hyvä rokotekattavuus

Julkaistu: 5.12.2023, klo 13:59

influenssarokote ja rokotuslaastari avoimella kämmenellä

Influenssarokotusten ja koronarokotusten ajanvarauspuhelin suljettiin 8. joulukuuta. Sen jälkeen rokotusaikoja on saatavilla enää rajoitetusti sähköisten ajanvarauskanavien kautta osaan rokotuspaikoista.

Oman paikkakunnan tilanteen voi tarkistaa sähköisestä ajanvarauksesta osoitteessa etelasavonha.fi/influenssa.

Liki 40 tuhatta influenssarokotetta jo annettu

Etelä-Savossa on saavutettu sekä influenssa- että koronarokotteen tehosteannoksen kohderyhmissä hyvä rokotekattavuus. Kausirokottamista ajetaan nyt alas, jotta sitä toteuttanutta henkilöstöä saadaan takaisin muihin tehtäviin.

– Yhteensä Eloisan alueella olemme näiden neljän viikon aikana antaneet noin 37 tuhatta influenssarokotetta ja noin 26 tuhatta koronarokotteen tehosteannosta, ja se on erittäin hyvä määrä, ylilääkäri Hans Gärdström kertoo.

Rokotukset aloitettiin Eloisan alueella 13. marraskuuta ja rokotteita annettiin ajanvarauksellisina joukkorokotuspisteillä, muiden vastaanottojen tai hoidon yhteydessä sekä kotihoidossa ja asumispalveluissa. Myös Eloisan hoitohenkilöstöä on rokotettu.

– Meillä joukkorokotukset sujuivat hyvin. Ajanvarauksella vältimme erittäin ruuhkaiset ja epämiellyttävät rokotusjonot, joista joillakin hyvinvointialueilla on uutisoitu. Toisaalta ajanvarauskapasiteettimme oli kovilla varsinkin ensimmäisinä päivinä, Gärdström summaa.

Infektiotauteja on liikkeellä

Ensimmäiset laboratoriovarmennetut influenssatartunnat on todettu Etelä-Savossa viikolla 48. Jos kuuluu maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmiin eikä ole rokotetta vielä saanut, kannattaa se pikaisesti ottaa.

Koronaa on esiintynyt alueella runsaasti jo aiemmin ja se on kuormittanut myös sairaalahoitoa jopa enemmän, kuin varsinaisen koronapandemian huippukausina.

– Onneksi viimeisen viikon aikana uusien koronaan sairastuneiden ja sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on vähentynyt, Gärdström sanoo.

Muita rokotuksia, kuten jäykkäkouristus- ja matkailijarokotuksia varten voi varata ajan Eloisan rokotusvastaanotoille. Koronarokotusten tehosteannoksiakin on tarvittaessa vielä saatavilla, sillä se suositellaan otettavan vasta kolme kuukautta sairastetun koronavirustaudin jälkeen. Koronarokotteiden saatavuudesta jatkossa Eloisa tiedottaa nettisivuillaan: etelasavonha.fi/korona

Ajanvaraus Eloisan influenssa- ja koronarokotuksiin:

  • Sähköisesti toistaiseksi, lue lisää: etelasavonha.fi/influenssa
  • Sähköisissä ajanvarauskanavissa voi myös tarvittaessa peruuttaa varatun ajan

Maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmät:

  • Raskaana olevat
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

Koronarokotteen tehosteannoksen kohderyhmät:

  • 65 vuotta täyttäneet
  • 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
  • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset