Siirry sisältöön
Uutiset

Lasten, nuorten ja perheiden asiointi terveysasioissa keskittyy Palveluluukkuun

Julkaistu: 11.1.2024, klo 13:03

kaaviokuva Palveluluukun palveluista; lasten, nuorten ja perheiden ajanvaraukselliset sekä mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden hoidon tarpeen arviointiv

Etelä-Savon hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden terveyspalveluissa asiointia uudistetaan 1. helmikuuta alkaen. Palveluluukku on uusi asiointikanava, johon on koottu koko hyvinvointialueelta peräti kahdeksan aiempaa puhelinpalvelua. Lisäksi Palveluluukku avaa asioinnin myös chatissa, mikä on uutta monissa sen palveluista.

Uudistuksen tavoitteena on suoraviivaistaa terveyspalveluissa asiointia. Palveluluukussa tavoitellaan asiointia yhdellä yhteydenotolla niin, että kohderyhmän tarpeita vastaava palvelu löytyy ja se voidaan käynnistää nopeasti.

– Palveluluukkuun yhdistyy nykyisiä neuvoloiden, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden asiointikanavia. Toimintamallin taustalla on Savonlinnan seudulta tuttu Luukku, nyt siitä on jalostettu koko hyvinvointialuetta palveleva yhden puhelinnumeron ja chatin selkeä asiointikanava, lasten- ja nuorten sote-keskuspalveluiden tulosaluepäällikkö Heli Järnefelt tiivistää.

Chat on tuttu asiointiväline perheille ja nuorille

Palveluluukku auttaa lapsia, nuoria ja lapsiperheitä oikeiden palveluiden ääreen matalalla kynnyksellä. Yhteyttä ottaessaan ei tarvitse itse tietää, minkä palvelun tarpeessa on.

Somaattisten terveysasioiden ja sosiaalipalveluiden tarpeiden välinen raja voi joskus olla häilyvä ja siksi Palveluluukku toimii tiiviissä yhteistyössä Perheneuvon kanssa, joka puolestaan vastaa sosiaalipalveluiden tarpeeseen.

Chatissa niin Palveluluukku kuin Perheneuvokin löytyvät saman lapset, nuoret ja perheet -napin takaa. Puhelimitse Palveluluukun tavoittaa 1.2. alkaen numerosta 015 744 7744 (arkisin ma–pe klo 8–15).

– Tässä kohderyhmässä chatin käytön kynnys on erityisen matala ja mielenterveys- ja riippuvuusasioihin perehtynyt sairaanhoitajakin on Palveluluukun myötä entistä helpommin tavoitettavissa, lasten- ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden tulosaluepäällikkö Johanna Puhakka kertoo.

Palveluluukussa hoituu asiat vastaanottoajan siirrosta hoidon tarpeen arvioon, sillä tiimissä työskentelee sihteereitä, terveydenhoitajia ja mieri-asioiden sairaanhoitajia. Sihteerit hoitavat ajanvarauksellisia asioita. Terveydenhoitajat ja sairaanhoitajat toteuttavat hoidon tarpeen arviointia ja voivat tarvittaessa avata potilastietoja.

Ammattilaisten itsensä suunnittelema

Palveluluukkua on kehitetty viime vuoden aikana Eloisassa tiiviisti. Ammattilaiset ovat itse olleet asialla kehitystyössä ja taustalla on lukuisia työpajoja. Työntekijöitä on kuultu, ideoita on jalostettu ja henkilöstöä koulutettu. Hyvinvointialueen vallitsevassa resurssitilanteessa luovia ratkaisuja on ollut pakko löytää.

– Tämä on täysin ammattilaistemme tuote. Uuden toimintamallin taustalla ovat itseohjautuvat tiimit noin 20 työntekijästä ilman esihenkilöitä, joten rakenne on kevyt ja ketterä. Tähän ei ole palkattu yhtäkään uutta työntekijää, Puhakka taustoittaa.

Itseohjautuvina tiimeinä ammattilaisten yhteistyötaidot korostuvat. Moni työntekijöistä tekee muutakin työtä Palveluluukun ohella. Palvelulupauksena on silti vastata asiakkaille minuuteissa chatissa ja puhelimessa, tai soittaa takaisin samana päivänä.

Eloisan Palveluluukku 1.2.2024 alkaen

  • Uusi asiointikanava lasten, nuorten ja lapsiperheiden terveysasioissa
  • Yksi chat (etelasavonha.fi) ja puhelinnumero 015 744 7744 avoinna arkisin ma–pe klo 8–15
  • Yhdistää neuvoloiden, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden (lapset ja nuoret) asiointikanavat yhteen koko Etelä-Savon alueella
  • Palvelun tuottavat Eloisan omat terveydenhuollon ammattilaiset
  • Lasten-, äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolan sekä opiskeluhuollon hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus tai -peruutus
  • Lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden hoidon tarpeen arviointi

Palveluluukku tekee yhteistyötä sosiaalipalveluiden Perheneuvon kanssa