Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Uutiset

Uniapneahoidossa käytettävien hengitysmaskien turvallisuuspäivitys

Julkaistu: 22.1.2024, klo 11:05

lähikuva uniapneahoidon hengitysmaskista, jossa merkitty sinisellä päähihnan ja maskiosan kiinnitteiden magneetit
Hengitysmaskin magneetit sijaitsevat sinisillä merkityissä kohdissa maskin runko-osassa ja pääremmin päässä olevassa kiinnitysklipsissä. Magneettikiinnitysten avulla maskin käyttö on yksinkertaista. Kuva: ResMed

Uniapnean hoitoon käytettävien ylipainehengityslaitteiden valmistaja ResMed on tiedottanut turvallisuuspäivityksestä magneettikiinnitteisten hengitysmaskiensa käyttöohjeisiin. Ylipainehengityslaitetta ja siihen liitettyä hengitysmaskia käytetään pääasiassa nukkuessa.

Tärkeää!

ResMedin hengitysmaskien, joissa on maskin ja pääremmien välinen magneettikiinnitys, uusi turvaetäisyys on 150 mm (15 cm) muihin magneettisille häiriöille alttiisiin implantteihin tai lääkinnällisiin laitteisiin. Aiemmin turvaetäisyys ResMedin käyttöohjeissa on ollut 50 mm (5 cm).

Magneettisille häiriöille alttiita lääkinnällisiä laitteita voivat olla esimerkiksi aktiiviset implantit, esimerkiksi sydämentahdistimet, sekä metalliset implantit, esimerkiksi aortan laajentuman (aneurysma) hoidossa käytettävät klipsit tai kierukat.

Turvallisuuspäivityksen mukaisesti hengitysmaskissa ja sen pääremmissä sijaitsevaa magneettia ei tule saattaa 150 millimetriä lähemmäs magneettisille häiriöille alttiita lääkinnällisiä laitteita. Seurauksena voi olla lääkinnällisen laitteen toimintahäiriö.

Magneettinen häiriö voi kohdistua hengitysmaskia käyttävän henkilön omiin lääkinnällisiin laitteisiin tai hengitysmaskin käyttäjän välittömässä läheisyydessä olevan toisen henkilön lääkinnällisiin laitteisiin. Esimerkiksi hengitysmaskia käyttävän henkilön kanssa samassa sängyssä välittömässä läheisyydessä nukkuva toinen henkilö voi tulla magneettisen häiriön piiriin alle 150 millimetrin etäisyydellä hengitysmaskin magneettikiinnityksestä.

Lääkinnälliset laitteet, joihin magneetit voivat aiheuttaa häiriöitä

Aktiiviset lääkinnälliset implantit, jotka reagoivat magneetteihin, esimerkiksi:

 • sydämentahdistimet
 • implantoitavat kardiovertteri-defibrillaattorit (ICD)
 • neurostimulaattorit
 • aivo-selkäydinnestesuntit (CSF)
 • insuliini-/infuusiopumput

Metalliset implantit/kojeet, jotka sisältävät ferromagneettista materiaalia, esimerkiksi:

 • aneurysman korjaamiseen tarkoitetut klipsit/vuodon estävät kierukat
 • emboliset sulkijat, stentit, venttiilit, elektrodit
 • kuuloa tai tasapainoa parantavat implantoidun magneetin sisältävät sisäkorvaistutteet
 • silmäimplantit
 • silmiin tunkeutuneet metallisirut

Maskin vaihto magneetittomaksi

ResMedin hengitysmaskeissa on myös malleja, joissa pääremmien kiinnitys maskiin tapahtuu ilman magneetteja. Näitä malleja edellä mainittu turvallisuuspäivitys ei koske, vaan niiden käyttöä voi jatkaa lääkinnällisten laitteiden läheisyydessäkin.

Myös magneetillisten hengitysmaskien käyttöä voi jatkaa turvallisesti, mikäli niiden läheisyyteen ei päädy magneetillisille häiriöille alttiita implantteja tai lääkinnällisiä laitteita.

Mikäli huomaa käyttävänsä magneetillista maskimallia ja havaitsee riskin magneettisten osien joutumisesta lähietäisyydelle omaa tai toisen henkilön lääkinnällistä laitetta, voi maskin vaihtoa magneetittomaan malliin tiedustella omasta terveydenhuollon yksiköstä.

Jos olet saanut Etelä-Savon hyvinvointialueen hoitoyksiköstä käyttöösi ResMedin magneetillisen hengitysmaskin ja tunnistat turvallisuusriskin lääkinnällisten laitteiden käyttöön, voit ottaa yhteyttä maskityypin vaihtamiseksi. Sama koskee entisten Essoten ja Sosterin kuntayhtymien sekä entisen Pieksämäen kunnan perusterveydenhuollon hoitoyksiköistä saatuja laitteita.

Lisätiedot

Ensisijaisesti voi olla yhteydessä oman alueen unihoitajaan:

 • Mikkelin alue (sote-keskus) soittoaika ma-to klo 12–13 p. 040 359 8010
 • Mikkelin KEU vastaanotto soittoaika ma-pe klo 9–11 p. 015 351 2381
 • Mikkelin kuntoutustutkimusyksikkö soittoaika to klo 9–12 p. 040 359 7122
 • Savonlinnan KEU vastaanotto unihoitajan soittoaika ti klo 7–9 ja 13–15 ja to klo 13–15 p. 044 417 3283
 • Pieksämäki unihoitaja p. 015 788 4433, numero toimii takaisinsoittona ja soittopyynnön voi jättää arkisin klo 8–15 välillä