Siirry sisältöön
Uutiset

Rintasyöpäseulonta aloitetaan Mikkelin alueella kesäkuussa

Julkaistu: 19.3.2024, klo 14:48

Syöpärekisterin rintasyöpäseulonta-logo

Etelä-Savon hyvinvointialueen rintasyöpäseulonta aloitetaan tänä vuonna Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kuntien asukkaiden osalta arviolta kesäkuussa. Pieksämäen ja Savonlinnan alueilla seulonta on alkanut maaliskuussa.

Mikkelin alueella tavanomaista myöhäisemmän aloituksen taustalla on palvelutuotannon kilpailutus ja yhdenmukaistaminen koko hyvinvointialueelle.

– Mikkelin alueella rintasyöpäseulonnan palveluntuotantosopimus päättyi tähän vuoteen, ja uusi hankinta on valitettavasti viivästynyt. Uusi hankinta neuvotellaan koko Etelä-Savon hyvinvointialueelle, jotta Pieksämäki ja Savonlinnan seutu voivat liittyä siihen vuonna 2025, kun näiden alueiden nykyinen palveluntuotantosopimus päättyy, kertoo palvelualuejohtaja Jussi Aarnio Eloisan diagnostisista tukipalveluista.

Rintasyövän seulontakausi kestää tavanomaisesti vuosittain maaliskuusta helmikuuhun. Myöhäisemmästä aloituksesta huolimatta kaikki Mikkelin seudulla seulontavuorossa olevat ehditään tutkimaan seulontakauden loppuun mennessä. He saavat seulontakutsun ja toimintaohjeet kotiin postitse seulonta-aikataulun varmistuessa.

Mitä on rintasyöpäseulonta?

Rintasyöpäseulontaa, eli mammografiatutkimusta tehdään maksutta 50–69-vuotiaille naisille joka toinen vuosi. Seulonnan tarkoituksena on löytää mahdollinen rintasyöpä aikaisessa vaiheessa, jolloin sen hoitaminen on helpompaa. Mammografiatutkimus on terveydenhuollon yksikössä tehtävä kuvantamisen tutkimus.

Seulontavuoroa ei tule jäädä odottamaan, mikäli havaitsee pienimpiäkään rintasyöpään viittavia oireita. Tällöin tulee viipymättä ottaa yhteys terveydenhuoltoon.