Anna-Sofia Simulan tutkimus alaselkäkipujen hoidosta julkaistiin kansainvälisessä tiedejulkaisussa
Etelä-Savon hyvinvointialueella avoterveydenhuollon tulosaluepäällikkönä työskentelevä yleislääketieteen erikoislääkäri Anna-Sofia Simula on tehnyt väitöskirjatutkimuksen Oulun yliopistoon. Selkä kantaa -tutkimuksen aiheena on alaselkäkipujen luokitteluun perustuva hoito.
Tutkimustulokset ovat merkittäviä, sillä niiden perusteella luokitteluun perustuva hoito nopeuttaa alaselkäkipupotilaiden toipumista, vähentää selkäkipuun liittyviä lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa, sekä vähentää selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä.
Kansainvälinen tiedejulkaisu Journal of Rehabilitation Medicine on julkaissut Simulan vertaisarvioidun tutkimuksen.
Mitä ja miten tutkittiin?
Anna-Sofia Simula aloitti tutkimuskumppaneineen vuonna 2017 Selkä kantaa -tutkimuksen. Tutkimuksessa arvioitiin vertaiskontrolloidusti luokitteluun perustuvaa hoitoa alaselkäkipuisille. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisemmin ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten tarvitseville.
Tutkimukseen osallistui yhteensä 654 alaselkäkipupotilasta Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän (Essote), Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ja Rovaniemen kaupungin perusterveydenhuollon alueilla. Potilaista 357 kuului tavanomaisen hoidon vertailuryhmään ja 297 luokitteluun perustuvan hoidon tutkimusryhmään.
Tutkimusryhmän alaselkäkipupotilaat luokiteltiin Iso-Britanniassa aiemmin kehitetyn STarT-selkäkyselyn perusteella kolmelle eri hoitopolulle matalan, kohtalaisen ja korkean riskiluokituksen mukaan. Tutkimusryhmän potilaiden hoito aloitettiin luokitteluun perustuvin hoitomallein. Vertailuryhmän potilaita hoidettiin tavanomaisin hoitomallein.
Hoitojen vaikuttavuutta arvioitiin potilaiden toimintakykyyn, elämänlaatuun, työstä poissaoloon ja terveyspalvelujen käyttöön verraten. Mittauspisteitä molemmissa ryhmissä oli kolme, lähtötilanteen lisäksi kolmen ja 12 kuukauden kuluttua hoitojen aloittamisesta.
Tutkimustiimissä Simulan kanssa toimivat Jaro Karppinen Oulun yliopistosta, Antti Malmivaara Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Neill Booth Tampereen yliopistosta.
Etelä-Savossa kuntayhtymä Essoten perusterveydenhuolto on ollut mukana rahoittamassa Selkä kantaa -tutkimusta Simulan tutkimuskuukausien muodossa.
Tulokset ovat kovia
Tutkimustulokset kertovat luokitteluun perustuvan hoidon merkittävistä eduista. Jo kolmen kuukauden kohdalla havaittiin, että tutkimusryhmän osalta kipu, toimintakyky ja elämänlaatu arvioitiin korjautuneen tasolle, jolla molemmat ryhmät olivat 12 kuukauden seurannan kohdalla.
Vuoden aikana sairauspoissaolopäiviä selkäkipujen vuoksi oli luokitteluun perustuvan hoidon tutkimusryhmässä keskimäärin 10 päivää ja vertailuryhmässä 18 päivää.
– Sairauspoissaolojen putoaminen tutkituilla 18:sta kymmeneen tarkoittaisi melkein puolta vähemmän. Isossa kuvassa se on hirmuinen parannus ihmisille itselleen sekä toki työnantajille ja yhteiskunnalle, Simula huomauttaa.
Vuoden seuranta-aikana alaselän kuvantamistutkimuksia tehtiin tutkimusryhmässä 16 prosentille ja vertailuryhmässä 26 prosentille potilaista.
– Jo kustannusvaikutusten tulokset Selkä kantaa -tutkimuksessa ovat niin kovia, että niiden perusteella suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään on helppoa suositella alaselkäkipupotilaan luokitteluun perustuvan hoitomallin käyttöönottoa, Simula painottaa.
Lisäksi luokitteluun perustuva hoito auttaa kohdentamaan terveydenhuollon resursseja eniten tarvitseville ja samalla alaselkäkipuisten potilaiden parantuminen nopeutuu.
Alaselkäkipu on suuri ongelma
Alaselkäkipu on maailmanlaajuisesti eniten haittaa aiheuttava terveysongelma ja se aiheuttaa valtavat kustannukset terveydenhuoltojärjestelmälle ja yhteiskunnalle.
Suomessa selkäsairauksien vuoksi maksettiin sairas- ja osasairaspäivärahaa vuonna 2022 noin 92 miljoonaa euroa (lähde: Kela: tilasto sairauspäivärahoista).
Avoterveydenhuollossa vuonna 2023 oli yli puoli miljoonaa lääkärin käyntiä selkäsairauksien vuoksi (lähde: THL: Avohilmo).
Tutkimusartikkeli
Journal of Rehabilitation Medicine: Effectiveness of a classification-based approach to low back pain in primary care – a benchmarking controlled trial