Siirry sisältöön
Uutiset

Aluevaltuusto pienensi säästöjä ja linjasi tilojen vuokrauksesta

Julkaistu: 17.6.2024, klo 18:26

Talousasiat puhuttivat Etelä-Savon aluevaltuuston kokouksessa (17.6.2024). Aluevaltuutetut pääsivät keskustelemaan muun muassa osavuosikatsauksesta, kohdentamaan valtion niukkenevasta rahoituksesta johtuvia lisäsäästöjä toimialoittain ja linjaamaan vuokrien alentamisen pyrkimyksiä.

– Käytännön toimenpiteet säästöistä tulevat syksyllä aluevaltuuston päätettäväksi. Valtion niukkenevasta rahoituksesta johtuvat uudet säästöt muuttavat varmasti monta asiaa Eloisan sisällä. Kiitän työntekijöitä tähänastisesta työpanoksesta asiakkaidemme hyväksi ja toivotan virkistävää kesälomaa sekä jaksamista syksyllä alkaviin muutoksiin, toivottaa aluevaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd).

Antti ja A-K
Hallintopäällikkö Antti Laurikainen ja aluevaltuuston pj. Anna-Kristiina Mikkonen aloittelevat aluevaltuuston kokousta.

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä esitteli kokouksen alussa hyvinvointialueen tilannetta ministeriöiden arvioiden perusteella.

– Tänä vuonna olemme ainoa hyvinvointialue, joka on alittamassa talousarvionsa. Henkilöstön saatavuus on parantunut, samoin palvelujen saatavuus on pääasiassa parantunut, Seppälä kertoi.

Hän muistutti, että kaikki hyvinvointialueet joutuvat tekemään suuria talouden sopeutuksia.

– Ei ole realismia, että pystyisimme tästä lähtien parantamaan palveluja. Joudumme miettimään jopa pitääkö palveluja heikentää, palveluvalikoimaa vähentää tai tuottaa toisella tavalla, Seppälä sanoi.

Lisätietoja

Aluevaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen, p.050 306 7270, lh-anna-kristiina.mikkonen@etelasavoha.fi

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi

Heikki Laukkanen ja Pirkko Valtola
Heikki Laukkanen ja Pirkko Valtola keskustelevat kokouksen alussa.

Toimialat saivat säästötavoitteet

Aluevaltuusto keskusteli liki kolmen tunnin ajan lisäsäästöjen mittakaavasta ja kohdentumisesta Eloisan toimialoille.

Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk) loi laajan katsauksen Eloisan taloustilanteeseen jo osavuosikatsauksen yhteydessä. Laukkanen muun muassa huomautti, että Eloisalla on edelleen ministeriöissä kohtuullinen maine, että hyvinvointialue pystyy tekemään päätöksiä ja sopeuttamaan rahoituksen puitteisiin. Hän toivoi pidettävän siitä kiinni.

– Kaksi asiaa ei voi olla pyhiä. Kiinteistöjen on joustettava rahallisesti ja neliöinä ja sairaalapalveluja on supistettava. Ilman niitä säästöjä ei voida toteuttaa, Laukkanen tiivisti.

Säästöjen kohdentamisesta äänestettiin. Aluehallituksen esittämästä jaoksi toimialoille halusivat Laukkasen lisäksi pitää kiinni muun muassa Oskari Valtola (kok) ja Arto Seppälä (sd).

Vähennyksiä aluevaltuutetut esittivät terveyspalvelujen ja pelastuspalvelujen säästösummiin. Eija Stenberg (sd) esitti terveyspalveluista säästämistä 10 miljoonaa euroa vähemmän kuin aluehallituksen esityksessä oli. Puheenvuorossaan Stenberg kantoi huolta Savonlinnan sairaalasta ja palvelujen saatavuudesta yleisemminkin.

Eija Stenberg
Eija Stenberg esitti säästöjen pienentämistä 10 miljoonalla.

Arto Sepponen (kesk) esitti vain viiden miljoonan euron säästöä. Esityksensä perusteluissa Sepponen kantoi huolta lähipalveluista. Ensimmäisellä äänestyskierroksella Sepposen esitys voitti Stenbergin äänin14-33, tyhjiä 11.

Seuraavalla äänestyskierroksella Sepposen esitys voitti aluehallituksen esityksen numeroin 30-26 ja yksi tyhjä. Aluehallituksen esityksessä terveyspalvelujen säästöjen loppusumma vuosille 2025-2026 oli 21,66 miljoonaa euroa, josta siis Sepposen esityksen myötä lähti viisi miljoonaa.

Pelastuspalvelujen suhteen valtuutettu Jari Smedberg (liik) esitti miljoonan euron säästöä, kun aluehallituksen esitys oli 2,7 miljoonaa. Smedbergin esitys voitti aluehallituksen numeroin 31-24. Kaksi äänesti tyhjää.

Sanna Nieminiitty (vas) halusi perua kaikki säästöt tässä vaiheessa. Viimeisessä äänestyksessä aluehallituksen edellisissä äänestyksissä muutettu esitys voitti Nieminiityn esityksen äänin 51-4. Kaksi äänesti tyhjää.

Kaikkiaan vuosien 2025-2026 säästötavoite putosi 39 miljoonaan euroon.

Taulukko säästötavoitteista 2025-2026

Lisätietoja

Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen, p. 0400 755 204, lh-heikki.laukkanen@etelasavoha.fi

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi

Aluevaltuuston kokousta aloittavat etualalla Tommi Vehmala, Pirkko Valtola, Mira Ilmoniemi ja Tapani Liukkonen.
Aluevaltuuston kokousta aloittavat etualalla Tommi Vehmala, Pirkko Valtola, Mira Ilmoniemi ja Tapani Liukkonen.

Eloisa pyrkii hakemaan säästöjä tilavuokrista

Yhtenä talouden tasapainottamistoimena Eloisa aikoo alentaa vuokrakustannuksia. Aluevaltuusto päätti hyvinvointialueen tiloja koskevat linjaukset. Tavoitteena on säästää vuokrakuluista noin 10-20 prosenttia.

Kaikki vuokrasopimukset kuntien kanssa aiotaan irtisanoa ja neuvotella sopimusten ehdot uusiksi. Konsernipalvelujen toimialajohtajalla jätettiin tosin mahdollisuus päättää poikkeustapauksessa irtisanomatta jättämisestä.

Keskustelun aikana Hannu Auvinen (kesk) teki ponsiesityksen, jonka mukaan ”kiinteistösäästöt eivät kuitenkaan saa ohjata palveluiden järjestämistä ”. Kannatusta ponsi sai muun muassa Jari Lepältä (kesk) ja Janne Laineelta (kesk). Pirkko Valtola (kok) puolestaan piti pontta epäluottamuksena viranhaltijoille, eikä kannattanut.

Äänestyksessä Auvisen esitys sai 28 ja aluehallituksen pohja 25 ääntä. Aluevaltuusto liitti siten Auvisen ponnen päätökseen.

Myös yksityisten vuokranantajien kanssa aiotaan avata vuokrasopimusten muutosneuvottelut. Mikäli lopputulos ei ole hyvinvointialueen näkökulmasta tyydyttävä, konsernipalvelujen toimialajohtajalla on mahdollisuus irtisanoa myös nämä sopimukset.

Tilasäästöjen aiottuihin linjauksiin kuuluu myös, että kukin rakennus vuokrataan hyvinvointialueen käyttöön vain niiltä osin, miltä tiloja käytetään.

Vuokratilojen osuus kaikista hyvinvointialueen tiloista on 52,4 prosenttia. Toukokuun alussa hyvinvointialueella oli käytössään vuokratiloja 233 rakennuksessa (joista 57 kouluilla) yhteensä 181 140 neliömetriä.

Näiden tilojen talousarvioon varattu vuokrakustannus on 25,6 miljoonaa euroa ja muita vuokriin sisältymättömiä eriä 1,96 miljoonaa.

Lisätietoja

Konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä, p. 044 770 0577, sami.sipila@etelasavonha.fi

Aluevaltuusto hyväksyi tilinpäätöksen 

Kaikkien aikojen ensimmäinen Etelä-Savon hyvinvointialueen tilinpäätös hyväksyttiin aluevaltuustossa. Vuoden 2023 tulos on noin 7,6 miljoonaa euroa muutettua talousarviota parempi. 

Parempi tulos selittyy pitkälti tulojen ennakoitua suuremmalla määrällä. Eloisan alkuperäisessä talousarviossa tulot oli arvioitu 134,6 miljoonan euron suuruiseksi ja muutetussa talousarviossa 130,3 miljoonaan euroon. Tuloja kertyikin reippaasti enemmän, 152,5 miljoonaa.

Lisätietoja

Vt. Rahoitusjohtaja Tiia Tamlander, p. 040 571 1983, tiia.tamlander@etelasavonha.fi

Aluevaltuusto äänesti voidaanko esitys ottaa äänestykseen

Aluevaltuusto sai selvityksen hyvinvointialueen eri toimielinten toimivallasta. Lakimiesten selvityksen perusteella toimivalta palveluista päätettäessä jakautuu siten, että
– aluevaltuusto päättää palveluverkosta
– aluehallitus päättää toimialojen tehtävien järjestämisestä ja tehtäväjaosta 
– hyvinvointialuejohtaja päättää palvelualueiden tehtävien järjestämisestä ja tehtäväjaosta siltä osin kuin siitä ei ole erikseen määrätty hallintosäännössä.

Lisäksi aluehallitus oli todennut, että soteasemien palveluvalikoimasta päättäminen kuuluu hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan. Hyvinvointialuejohtaja voi perusteella siirtää toimivaltaa edelleen alaiselleen viranomaiselle.

Keskustelun kuluessa Janne Laine (kesk) esitti, että tarkennetaan hallintosäännön 8 pykälää valtuuston toimivallasta siten, että aluevaltuusto päättää palveluverkosta ja sen toimipisteiden palveluvalikoimasta.

Valtuusto äänesti, voidaanko Laineen hallintosääntöä koskeva esitys ottaa äänestykseen. Laineen esitystä ei otettu äänestykseen numeroin 36-16.

Lisätietoja

Lakimies Tarja Poikolainen, p. 040 359 9483, tarja.poikolainen@etelasavonha.fi

Henkilöstölakimies Aki Rasimus, p. 040 656 7444, aki.rasimus@etelasavonha.fi