Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisan yt-neuvotteluista mittavat vaikutukset palveluihin ja henkilöstöön

Julkaistu: 20.9.2024, klo 15:37

Kuusi viikkoa kestäneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisassa.

Aluevaltuusto asetti kesäkuussa kaikkiaan 39 miljoonan euron säästötavoitteet vuosille 2025 ja 2026. Samaan aikaan yt-neuvottelujen ohella on valmistumassa hyvinvointialueen talouden sopeutusohjelma. Molemmissa otetaan huomioon jo mahdolliset lakien muutokset muun muassa sairaalaverkkoon, hoitajamitoitukseen ja perusterveydenhuollon hoitotakuuseen.

Mittavien toimenpiteiden seurauksena säästötavoite ovat toteutumassa, mikäli eduskunta tekee hallituksen aikomat lakimuutokset ja aluevaltuusto hyväksyy yt-neuvottelujen tuloksen ja sopeutusohjelman. Yt-neuvottelujen tuottamien säästöjen osuus sopeutuksesta on noin 7,2 miljoonaa euroa.

–  Muutosten suunnittelu on ollut harvinaisen hankalaa virkamiehille. Joudumme esittämään paljon asioita, joita emme itsekään haluasi toteuttaa, jos rahoitusta olisi riittävästi. Olen todella pahoillani, että iso osa henkilöstöä joutuu vaikeaan tilanteeseen säästöjen takia. Asiakkaiden kannalta on tietysti ikävää, että emme enää pysty juuri parantamaan palveluja ja valitettavasti niistä joudutaan myös leikkaamaan, pahoittelee hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.

Taloudesta vastaava konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä pitää valtion jatkuvia rahoitusleikkauksia sietämättöminä.

– Saamamme rahoitus ei riitä kattamaan nykyisiä palveluja. Järjestelmä on ollut meidän kannaltamme epätasapainossa koko ajan. Kuntarahoitteisen soten todelliset kustannukset eivät siirtyneet meidän rahoituspohjaamme ja ensi vuoden jälkikäteistarkastuksen taso on odotettua matalampi, Sipilä harmittelee.

Sipilän mukaan näiden yt-neuvottelujen lopputuloksessa näkyvät myös ne leikkaukset rahoitukseen, jotka ovat tulleet hyvinvointialueiden tehtävien vähenemisen myötä.

– Sinänsä tehtävien vähentäminen on tervetullutta, mutta rahoituksen pitäisi poistua vasta, kun pystymme tosiasiassa palveluista luopumaan. Esimerkiksi henkilöstömitoituksen muutoksiin varautuminen ja läpivienti voi kestää kuukausia, jopa vuodenkin, Sipilä sanoo.

Petri Alaluusua
Henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua veti kuuden viikon yt-neuvottelut

Irtisanomisuhan alla 168

Yt-neuvottelujen toimet koskettavat kaikkiaan 268 Eloisan työntekijää, joista suurin osa, 213, työskentelee hoiva- ja hoitotehtävissä (lähihoitaja, sairaanhoitaja). Muutoksista 27 toteutuu vuoden 2026 aikana.

Irtisanomisuhan alle joutuu yt-neuvottelujen seurauksena 168 Eloisan työntekijää. Eläkepoistuman, tehtävien täyttämättä jättämisten ja tehtävämuutosten kautta toteutuu muutoksia kaikkiaan 100 tehtävää koskien.  

– Esimiehet kertovat irtisanomisuhanalaisille tilanteesta mahdollisimman pian. Meillä on todennäköisesti tarjolla ainakin osalle muita tehtäviä. Nämä mahdollisuudet selkiytyvät aluevaltuuston päätösten jälkeen, kun päätöksiä aletaan panna toimeen. Hoitelemme asiat niin fiksusti kuin osaamme, kertoo yt-neuvottelut vetänyt henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua.

Vaikeat neuvottelut sujuivat Alaluusuan mukaan työntekijöiden edustajien kanssa hyvässä hengessä.

– Kävimme hyvin avointa keskustelua ja aidot neuvottelut. Saimme hyviä kysymyksiä ja annoimme niihin tietoa. Työntekijäpuolella on ymmärretty hyvin taloustilanne ja että johto ei näitä toimenpiteitä tee mielellään, Alaluusua kiittelee.

Aluevaltuusto päättää 7.10.

Seuraavaksi neuvottelujen tulos ja sopeutusohjelma menevät aluehallituksen 30.9. kokouksen käsittelyyn. Lopulliset päätökset viranhaltijoiden säästöehdotuksista tekee aluevaltuusto kokouksessaan Pieksämäellä 7.10.2024.

– Vasta aluevaltuuston päätösten jälkeen tiedämme, mitkä säästöt toteutuvat, montako tehtävää on tarjolla ja tarvitaanko kenties uusia yt-neuvotteluja vai ei. Työntekijöiden kuulemisia ja muita toimenpiteitä voimme aloittaa aluevaltuuston päätösten tultua lainvoimaisiksi eli aikaisintaan marraskuun alkupuolella. Tarjoamme töitä tietysti mahdollisimman monelle irtisanomisuhan alaiselle, Alaluusua kertoo.

Lisätietoja

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi

Henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua, p. 040 656 7232, petri.alaluusua@etelesavonha.fi

Terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen, p. 040 656 7885, kimmo.kuosmanen@etelasavonha.fi

Ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Niina Kaukonen, p. 044 4794 4003, niina.kaukonen@etelasavonha.fi

Sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi, p. 044 417 4100, saara.tavi@etelasavonha.fi

Konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä, p. 044 770 0577, sami.sipila@etelasavonha.fi

Turvallisuus- ja pelastuspalvelujen toimialajohtaja Seppo Lokka, p. 040 359 7864, seppo.lokka@etelasavonha.fi