Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisan yt-neuvottelun vaikutuksia toimialoittain

Julkaistu: 20.9.2024, klo 15:35

Tälle sivulle on koottu 20.9.2024 päättyneiden yt-neuvottelujen ja säästöjen vaikutuksia Eloisan toimialoittain.

Terveyspalvelut

Suurimmat säästöt kohdistuvat aluevaltuuston päätöksen mukaan terveyspalveluihin, noin 16,66 miljoonan euron edestä vuosina 2025 ja 2026. Mikäli esitykset toteutuvat, säästöjä kertyy 16,4-17,5 miljoonan euron edestä.

Muutosten takia vähenee 101 tehtävää, joihin kohdistuu irtisanomisuhka tai tehtävämuutokset.   

– Sopeutusesitykset perustuvat valtion rahoituksen pienenemiseen, asukkaiden palvelujen tarpeen vähenemiseen ja erityisesti sairaalapalveluiden ja päivystyksen osalta edustakuntaan tulossa olevaan terveydenhuoltolain muutokseen. Meidän on tarpeen tarkastella alueen palveluverkkoa laajasti. Säästöt tulevat vaikuttamaan merkittävästi asukkaiden palveluihin ja tuovat isoja muutoksia henkilöstölle, kertoo toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen.

Erikoissairaanhoidon eri toimenpiteiden säästöiksi on arvioitu yhteensä 10,7 miljoonaksi euroksi kahtena seuraavana vuotena. Tavoitteena on vähentää 39 erikoissairaanhoidon vuodeosastopaikkaa.

Tämän lisäksi terveyspalveluissa aiotaan jatkaa perusterveydenhuollon vuodeosastojen keskittämistä kolmelle kampukselle, Mikkeliin, Pieksämäelle ja Savonlinnaan. Ehdotuksiin sisältyy vaihtoehtoja sotekeskustoimipisteverkon ja tilojen tiivistämisestä. Väestörakenteen kehitykseen pohjautuvaan ennusteeseen perustuen sotekeskuspalvelujen tarve vähenee alueella 5 prosenttia. Samaan aikaan perusterveydenhuollon kaikista käynneistä digitaalisina toteutuu jo noin 30 prosenttia.

– Panostamme vastaavasti liikkuvan sairaalan palveluihin, kehitämme perusterveydenhuollossa omatiimimallia, hoitoon pääsyä ja hoidon jatkuvuutta ja laajennamme digitaalisia palveluita, Kuosmanen kertoo.

Savonlinnan sairaala
Muutokset Savonlinnan keskussairaalassa riippuvat pitkälti lainsäädännöstä.

Toimenpiteitä

  • Lakiesitys: Savonlinnan sairaalan monierikoisalainen ympärivuorokautinen päivystys muuttuu rajoitetuksi ympärivuorokautiseksi erikoissairaanhoidon tai ympärivuorokautiseksi perusterveydenhuollon päivystykseksi. Raskaampi kirurgia siirtyy Savonlinnasta Mikkeliin. Savonlinnassa on tarkoitus jatkaa päiväkirurgiaa ja lyhytjälkihoitoista kirurgiaa. Tekonivelkirurgiaa saa jatkaa Savonlinnassa vain päiväkirurgiana ja vain jos hoitotakuu uhkaa ylittyä ja enintään 6/28 asti. Kahden leikkaavan yksikön toiminta jatkuu, jos alueen asukkaat jatkavat alueen palveluiden käyttöä, eikä asukkaiden hoito suuntaudu esim. Kuopioon valinnan vapauden myötä. Muutokset tehdään porrastetusti ja lain aikataulun mukaisesti.
  • Erikoissairaanhoidon vuodeosastopaikkoja vähennetään.
  • Erikoissairaanhoidon ostopalvelulääkäreiden työtä vähennetään noin 8-15 henkilötyövuoden verran.
  • Juvan perusterveydenhuollon vuodeosasto suljetaan ja asiakkaita keskitetään Savonlinnaan.
  • Sulkavan perusterveydenhuollon vuodeosasto lopetetaan.
  • Ostopalveluita vähennetään kaikilla palvelualueilla.
  • Kuvantamisen palveluverkkoa supistetaan ja laitehankintoja keskitetään.
  • Perusterveydenhuollon palveluverkkoa, palveluvalikoimaa ja tiloja tiivistetään. Sopeutustoimina ovat ensisijaisesti tilojen vähentäminen ja vuokrien lasku. Vaihtoehdoissa on esityksenä myös sotekeskusten lakkautuksia.

Ikääntyneiden palvelut

Ikääntyneiden palveluihin kohdistuvat 5,16 miljoonan euron säästöt. Yt-neuvottelujen seurauksena jatkoneuvottelut kohdistuvat 129 tehtävään/henkilöön. Käytössä ovat irtisanomisuhka, eläkepoistuman hyödyntäminen, tehtävämuutokset ja avointen tehtäviä täyttämättä jääminen.  

– Asiakasmäärämme kasvavat joka vuosi, joten meille säästöt ovat todella raskaita. Ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen lasku 0,6:een vähentää kulujamme mutta samalla myös hyvinvointialueen rahoitusta. Henkilöstöä siirtyy tämän muutoksen myötä varahenkilöstöksi noin 30 henkilötyövuoden verran, mikä vähentää vuokratyövoiman tarvetta ja tuo säästöjä, kertoo toimialajohtaja Niina Kaukonen.

Juvakodin oviaukko
Juvalla ikääntyneiden asumispalvelut ja jaksohoito keskittyvät Juvakodin uuden siiven yhteyteen.

Toimenpiteitä

  • Ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen muutos 0,6:een (lakimuutos)
  • Arjen tuki- ja etäpalvelut
    • Päivätoiminnan tilojen tiivistykset ja toiminnan muutokset
    • Asiakasohjauksen tehtävien organisointia  
    • Turvapuhelinpalvelut: tehtävien uudelleen järjestelyjä ja auttajakäyntien ostosopimusten mahdollinen purkaminen
  • Geriatristen osastojen arviointi ja kehittäminen​:
    • Kerimäen lyhytaikaisyksikön toiminnan siirto Savonlinnan keskussairaalan tiloihin​
    • Mikkelin arviointiosaston toiminnan siirtyminen 2026 valmistuvaan Siilotaloon, johon ei rekrytoida samaa määrää henkilöstöä​
    • Arviointiosastojen paikkamäärien ja henkilöstön arviointi​
    • Juvan asumispalveluiden ja jaksohoidon tiivistäminen Juvakodin uuden siiven yhteyteen ​
  • Muut toimenpiteet
    • Ostopalvelujen vähentäminen muun muassa kotihoidossa ja lääkäripalveluissa
  • Kaikilla palvelualueilla tehdään lisäksi tehtävien uudelleen järjestelyjä sekä kaikkien avoimien tehtävien ja määräaikaisten työtehtävien tarkastelua.

Sosiaalipalvelut

Sosiaalipalveluissa tavoiteltiin 5,7 miljoonan euron säästöjä kahtena seuraavana vuotena. Toimenpiteiden toteutuessa ensi vuonna kertyy säästöjä noin 2,18 miljoonan euron edestä ja 2026 kaikkiaan 3,5 miljoonan euron edestä. 

Yt-neuvottelut tuovat toimialalle yhteensä 22 henkilön/tehtävän vähennyksen. Näistä 13 on irtisanomisuhan alaista henkilöä ja 9 avoinna olevaa tehtävää lopetetaan.

– Yt-neuvottelut ovat olleet tiiviit ja ne koskettavat useita toimintoja, mikä toi haasteita neuvottelujen aikana arjen pyörittämiselle yksiköissä. Neuvottelussa käsitellyn uuden sopeutusohjelman tavoitteena on mm. säästää lastensuojelun kustannuksia kolme miljoonaa euroa nykytasosta tekemällä useita toiminnan muutoksia kahden vuoden aikana. Olemme maan kärkisijoilla lastensuojelun kustannuksissa ja useissa toimintaluvuissa. Yt-neuvottelujen aikana on sovittu myös 17 henkilötyövuoden vähentämisestä Vaalijalassa. Vaalijalan toiminnan tulevaisuuden suunnittelu on myös aivan aluillaan työn alla, kertoo toimialajohtaja Saara Tavi.

Toimenpiteitä

  • Vaalijalan tuotantotapamuutokset ja muut uudet kehittämiskohteet ​(ml. kiinteistökysymykset)
  • Vaalijalan oman toiminnan tehostaminen
  • Lastensuojelun asiakasohjauksen, palvelutarpeenarvioinnin ja palveluiden kriteerien kehittäminen
Vaalijala
Sosiaalipalvelut pyrkii tehostamaan Vaalijalan toimintaa.

Konsernipalvelut

Konsernipalveluille aluevaltuusto osoitti noin 10,48 miljoonan euron edestä säästöjä. Iso osa näistä tulee muiden toimialojen tilojen supistuksista. Irtisanomisuhan alla on 2 henkilöä.

– Kovimmat henkilöitä vähentävät ratkaisut tehtiin konsernipalveluissa jo vuosi sitten. Meidän säästöjen toteutuminen riippuu pitkälti vuokrasopimusneuvottelujen tuloksesta ja aluevaltuuston ratkaisuista palveluverkon suhteen. Odotamme myös Itä-Suomen yhteistyöalueen yhteishankinnoista noin miljoonan euron säästöjä. Luonnollisesti tarkastelemme jatkuvasti konsernipalvelujen tuotantotapavaihtoehtoja, jotta löydämme kustannustehokkaampia, parhaita ja edullisimpia tapoja tuottaa näitä ydintoiminnoille tärkeitä tukipalveluja, sanoo toimialajohtaja Sami Sipilä.

Toimenpiteitä

  • 10-20 % alennuksen neuvottelu vuokratilojen sopimuksiin: palvelutalot, hyvinvointiasemat, paloasemat, muut vuokratilat
  • Itä-Suomen yhteistyöalueen (YTA) yhteishankintojen tuomat säästöt
  • Ruoka- ja siivouspalvelujen tuotantotapamuutokset
  • Ict-järjestelmien kilpailuttamisen säästöt

Pelastus- ja turvallisuuspalvelut

Pelastus- ja turvallisuuspalvelut tavoittelevat noin miljoonan euron säästöjä. Irtisanomisuhan alla on 12 henkilöä/tehtävää ja yksi vähennys tulee eläköitymisen kautta.

– Olemme toimialoista pienin ja väkeä on vähiten. Säästöt leikkaavat meiltä10 prosenttia henkilöstöstä. Kalustosta saamme kasaan säästöjä vain noin 0,18 miljoonan verran, kertoo pelastusjohtaja Seppo Lokka.

Toimenpiteitä

  • Pelastustoimen henkilöstömuutokset​
  • Onnettomuuksien ennaltaehkäisy 2 htv:n vähentäminen​
  • Palomiehet 11 htv:n vähennys​
  • Kalustosäästöjä

Lisätietoja

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi

Henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua, p. 040 656 7232, petri.alaluusua@etelesavonha.fi

Terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen, p. 040 656 7885, kimmo.kuosmanen@etelasavonha.fi

Ikääntyneiden palvelujen toimialajohtaja Niina Kaukonen, p. 044 4794 4003, niina.kaukonen@etelasavonha.fi

Sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi, p. 044 417 4100, saara.tavi@etelasavonha.fi

Konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä, p. 044 770 0577, sami.sipila@etelasavonha.fi

Turvallisuus- ja pelastuspalvelujen toimialajohtaja Seppo Lokka, p. 040 359 7864, seppo.lokka@etelasavonha.fi