Siirry sisältöön
Uutiset

Influenssarokotusten ajanvaraus on avattu

Julkaistu: 30.9.2024, klo 09:31

Kausi-influenssan rokoteruisku avoimella kämmenellä

Etelä-Savon hyvinvointialue aloittaa influenssarokotukset. Kausi-influenssarokotteita on saatu Eloisan käyttöön tänä syksynä noin 47 tuhatta annosta.

– Saimme rokotteet jo hieman ennakoitua aiemmin ja niiden jakelu Eloisan rokotuspisteisiin on aloitettu. Rokotteet annetaan ajanvarauksella, joka on nyt avoinna kaikille rokotteen kohderyhmiin kuuluville, ylilääkäri Hans Gärdström kertoo.

Influenssarokotteen kohderyhmät ovat ennallaan viime vuodesta:

  • Raskaana olevat
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

Myös pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa, kuten vankeinhoitolaitoksissa tai vastaanottokeskuksissa asuvat tai oleskelevat saavat influenssarokotteen, kuten myös tietyissä sosiaali-, terveyden- ja lääkehuollon tehtävissä työskentelevät.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittelemien vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiriin kuuluvat rokotetaan myös kansallisen rokotusohjelman mukaisesti.

Asumispalveluissa ja kotihoidon piirissä olevat rokotetaan asuinpaikassaan ilman ajanvarausta.

Rokottautuminen on vapaaehtoista ja maksutonta.

Koronarokote saatavilla samalla käynnillä

Influenssarokotusten yhteydessä jaetaan myös koronarokotteen tehosteannosta uusille kohderyhmille. Nyt koronarokotteen voivat ottaa myös kaikki 65 vuotta täyttäneet ja yli 18-vuotiaat vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvat.

Yli 75-vuotiaita on rokotettu koronaa vastaan Etelä-Savossa erikseen jo syyskuussa.

– Koronarokotteen kysyntä ei ole ollut vielä kovin suurta. Nyt influenssarokotteen kanssa samalla käynnillä sitä on edelleen saatavilla, mutta siitä täytyy ilmoittaa aikaa varatessa, jotta voimme varautua annostelemalla koronarokotteet valmiiksi ruiskuihin, Gärdström huomauttaa.

Koronarokotetta ei suositella otettavaksi alle kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronataudista. Sairastettu koronatauti on tehosterokotetta vahvempi suoja uudelleen sairastumiselle.

influenssarokotteiden pahvipakkaus, jossa teksti Fluad Tetra, 50-vuotiaat ja sitä vanhemmat
Tänä vuonna on käytössä rajoitetusti myös uusi influenssarokotevalmiste Fluad Tetra yli 85-vuotiaille ja yli 50-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Rokotukset vain ajanvarauksella

Eloisa järjestää kausirokotuksia kaikilla sosiaali- ja terveysasemillaan ja -keskuksillaan, eli yhteensä 18 toimipisteellä. Lisäksi neuvoloissa järjestetään influenssarokotuksia alle 7-vuotiaille ja heidän lähipiirilleen. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa rokotetaan tarvittaessa oppilaita. Koulut ja mahdollisesti päiväkodit tiedottavat influenssarokotuksista omissa kanavissaan.

Influenssarokotteita on kolmenlaisia. Kaikille kohderyhmille on tarjolla aiemmilta vuosilta tuttua pistoksena annettavaa VaxigripTetra-rokotetta. Yli 85-vuotiaille tai yli 50-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille on saatavilla rajoitetusti myös pistoksena annettavaa Fluad Tetra -rokotetta. Neuvoloissa käytössä on rajoitetusti 2–6-vuotiaille nenäsumutteena annettavaa Fluenz-rokotetta. Nenäsumuterokotetta arvioidaan saapuvaksi käyttöön lokakuun puolenvälin jälkeen.

Ajanvaraus kannattaa tehdä itse netissä, sillä se ei vaadi edes tunnistautumista ja on siksi hyvin helppoa. Kuka tahansa voi avustaa nettiajanvarauksen tekemisessä. Ajanvaraus löytyy Eloisan nettisivuilta osoitteesta etelasavonha.fi/kausirokotus.

– Toivon, että läheiset voisivat auttaa nettiajanvarauksessa kaikkia niitä, joille se on vierasta. Tiedän jo nyt, että puhelinpalveluun meillä ei riitä paljoa henkilöstöä, ja jonotusaika voi olla puhelimessa erittäin pitkä, Gärdström vetoaa.

Terveysneuvon ja Päivystysavun puhelinpalvelusta rokotusaikoja ei voi varata. Jos varaa rokotusajan puhelimitse, tulee soittaa numeroon 015 351 3100 arkisin klo 8–14.30. Sulkavalaisilla puhelinnumero on eri: 015 5277 165 arkisin klo 8–15.

Huomioitavaa on, että neuvoloissa rokotettavien ajanvaraus Pieksämäen, Savonlinnan, Rantasalmen ja Enonkosken alueilla tapahtuu Palveluluukun kautta numerossa 015 744 7744 (linja 1) arkisin klo 8–15. Jokaiselle rokotettavalle perheenjäsenelle tulee varata oma rokotusaika. Palveluluukkuun ei tarvitse soittaa, jos oma päiväkoti tai koulu järjestää influenssarokotuksen.

Lisätietoa influenssarokotuksista Etelä-Savossa: etelasavonha.fi/kausirokotus

Lisätietoa influenssarokotuksista kansallisesti (THL): thl.fi

Ajanvaraus kausirokotukseen (influenssa- ja koronarokote):

  • Nettiajanvaraus osoitteessa: etelasavonha.fi/kausirokotus (ei edellytä vahvaa tunnistautumista)
  • Muista ilmoittaa haluamasi rokotteet: influenssarokote ja/tai koronarokote
  • Puhelinajanvaraus:
    015 351 3100 arkisin klo 8–14.30 (kaikki kunnat pois lukien Sulkava)
    015 5277 165 arkisin klo 8–15 (Sulkava)
  • Neuvolassa rokotettavien ajanvaraus Pieksämäen, Savonlinnan, Rantasalmen ja Enonkosken alueella Palveluluukusta: 015 744 7744 (linja 1) arkisin klo 8–15
  • Koulut ja päiväkodit tiedottavat influenssarokotuksistaan omissa tiedotuskanavissaan