Siirry sisältöön
Uutiset

Petri Juvonen aloitti kirurgian yhteisenä ylilääkärinä Eloisassa

Julkaistu: 2.10.2024, klo 13:10

Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden yhteisenä kirurgian ylilääkärinä aloitti lokakuun alussa gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri ja dosentti Petri Juvonen. Tätä ennen hän työskenteli kirurgisten osastojen osastonylilääkärinä Savonlinnan keskussairaalassa. Aiempaa työuraa hänellä on mm. Kuopion yliopistollisesta sairaalasta 20 vuoden ajalta eri tehtävistä.

Hyvinvointialueen keskussairaaloiden työnjako tulee olemaan lähikuukausina suurin asia Juvosen työpöydällä.

–  Sairaaloiden työnjaon uudistaminen on vaativa tehtävä, johon esillä olleet lakimuutokset ovat meitä nyt pakottamassa. Lakimuutoksilla tullaan nykyisen tiedon perusteella säätämään Savonlinnassa sallittavat leikkaukset yksityiskohtaisesti, mutta työnjaon rakentaminen vaatii varmasti vielä paljon työtä tästä huolimatta, toteaa Juvonen.

Petri Juvonen
Petri Juvonen kehottaa käyttämään Eloisan omia palveluja. Muiden hyvinvointialueiden palveluista joudumme maksamaan, mikä voi johtaa omien palvelujen supistuksiin.

Lakimuutosten seurauksena leikkauksen jälkeistä osastohoitoa vaativa, ns. raskas kirurgia sekä päivystysaikainen kirurgia keskittyvät Etelä-Savon hyvinvointialueella Mikkeliin. Savonlinnassa taas päiväkirurgian osuus tulee korostumaan ja pysymään Juvosen mukaan suurena.

– Julkisessa keskustelussa päiväkirurgiaa on hieman vähätelty. Suomessa päiväkirurgian osuus leikkaustoimenpiteistä on noin 50 prosenttia. Savonlinnassa päiväkirurgian osuus on ollut jo viime vuosina tätä suurempi muun muassa aiemman leikkaustoimenpiteitä koskevan keskittämisasetuksen vuoksi, Juvonen huomauttaa.

Juvonen kehottaa käyttämään jatkossa mahdollisimman paljon Eloisan omia palveluja.

– Mitä enemmän käytämme omien yksikköjen palveluja, sitä enemmän palveluja säilyy myös Savonlinnassa. Jos valinnanvapauden perusteella väkeä alkaa hakeutua muille hyvinvointialueille, joudumme maksamaan niistä palveluista. Meille jää vähemmän omaan toimintaan resursseja ja se voi johtaa edelleen palvelujen supistumiseen Savonlinnassa. Toimintamuutoksista huolimatta tärkeintä on hyvän ja ammattitaitoisen osaamisen ylläpitäminen ja laadukkaan leikkaushoidon tarjoaminen väestölle hyvinvointialueen molemmissa sairaaloissa, Juvonen muistuttaa.

Juvosen valinnassa yhteiseksi kirurgian ylilääkäriksi painoivat terveyspalvelujen johtaja Kimmo Kuosmasen mukaan vahva osaaminen ja yhteistyökyky. Juvonen tulee työskentelemään säännöllisesti molemmissa sairaaloissa.

– Yhteinen kirurgian ylilääkäri on merkittävä askel Eloisan sairaalapalvelujen sovittamisessa yhteen.  Taloudellinen tilanteemme vaatii yhteistyötä ja rakenteiden muuttamista. Vain tällä tavalla pystymme turvaamaan koko maakunnan asukkaiden sairaalapalvelut, sanoo Kuosmanen.

Lisätietoja

Terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen, p. 040 656 7885, kimmo.kuosmanen@etelasavonha.fi

Kirurgian ylilääkäri Petri Juvonen, p. 044 417 3440, petri.juvonen@etelasavonha.fi