Siirry sisältöön
Uutiset

Aluehallitus palautti muutetut säästöt aluevaltuustolle

Julkaistu: 14.10.2024, klo 12:17

Osa aluevaltuuston 7.10. kokouksen säästöesitysten lievennyksistä ovat hyvinvointialuelain alijäämien kattamisvelvollisuuden vastaisia. 

Näin totesi Etelä-Savon aluehallitus (14.10.2024) ja palautti ne aluevaltuuston käsiteltäväksi talousarvion yhteydessä. Esitykset eivät palaudu sellaisenaan vaan virkamiehet valmistelevat niihin mahdollisia muutoksia.

Aluevaltuusto oli päättänyt poistaa terveyspalvelujen sopeutustavoitteet kohtien 4-7 osalta ja pienentää sopeutustavoitetta kohdan 10 osalta seuraavasti:

– Aluevaltuuston muutosesitykset eivät sisältäneet mainintaa siitä, etsiikö toimiala korvaavia säästöjä. Tämän vuoksi tulkitsimme aluevaltuuston hyväksymät muutosesitykset sopeutusesitystä vähentäväksi ja talousarvioraamin menoja kasvattavaksi. Tältä osin aluevaltuuston päätöksiä ei voida laittaa täytäntöön, koska ne ovat selkeästi talouden tasapainottamisen näkökulmasta hyvinvointialuelain vastaisia. Viime vuonna olisimme ehkä saattaneet tällaisia päätöksiä vielä panna toimeen, mutta nyt aluehallitusta sitoo tiukasti alijäämien kattamisvelvollisuus, kertoo aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.).   

Aluehallitus äänesti päätösten toimeenpanosta. Tero Juuti (sit.) piti valtuuston päätöksiä lainmukaisina ja esitti Kirsi Visusen (ps.) kannattamana, että ”valtuuston päätökset toimeenpannaan ja että lievennetään säästötavoitetta valtuuston tahdon mukaisesti. Korvaavia säästöjä on virkamiesten mahdollista vielä etsiä esiteltäväksi ennen valtuuston talousarviokokousta.”

Äänin 9-2 hyvinvointialuejohtajan esitys tuli kokouksen päätökseksi.

Muut aluevaltuuston päätökset aluehallitus panee toimeen. Muun muassa suuret sairaalasäästöt ja niihin liittyvä Kerimäen lyhytaikaisyksikön siirto Savonlinnaan palautuivat valmisteluun ja ne tuodaan aluevaltuuston käsittelyyn talousarvion yhteydessä.

Aluevaltuusto päätti sairaalasäästöjen suhteen, että lainsäädännön vaativat muutokset huomioidaan vuoden 2025 talousarviossa. Uudelleen valmistelun aikana tulee henkilöstön kanssa käydä perusteellisesti läpi toimintojen muutokset ja aikataulut. Lisäksi aluehallituksen asettaman sairaalaryhmän tulee arvioida esitykset toimeksiantonsa mukaisesti ennen talousarvion käsittelyä.

Lue lisää säästöpäätösten palautuksesta täältä.

Lisätietoja

Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen, p. 0400 755 204, lh-heikki.laukkanen@etelasavoha.fi

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi

Aluehallitus 14102024
Sanni Saari, Jaana Strandman, Oskari Valtola ja Heikki Laukkanen aloittelevat aluehallituksen kokousta.

Eloisa kilpailuttaa uudelleen vammaisten asumispalvelut

Aluehallitus päätti irtisanoa vammaisten asumispalvelujen sopimukset ja kilpailuttaa ne uudelleen. Eloisa hankkii vammaisten asumisen palveluja tällä hetkellä vuosina 2023 ja 2024 tehtyjen päätösten perusteella. 

Eloisa kilpailuttaa vammaisten asumispalvelut uudelleen dynaamisena hankintajärjestelmänä (DPS) koko Suomen alueelle vuoden vaihteessa. Aiemmat vammaisten asumispalvelujen puitejärjestelyn sopimukset irtisanotaan loppuvuoden aikana.

– Voimassa olevat ns. dynaamistyyppisen puitejärjestelmän sopimukset ovat olleet teknisesti monimutkaisia hoidettavia ja raskaita uudistaa hankintajärjestelmän kuvauksen ja muiden kilpailutusasiakirjojen mukaisesti. Uusi, hankintalain mukainen dynaaminen hankintajärjestelmä (DPS) sen sijaan mahdollistaa kevyemmät kilpailutukset tarpeen syntyessä ja uusien palveluntuottajien liittymisen mukaan joustavasti, kertoo kilpailutuksen taustoista toimialajohtaja Saara Tavi.

Kilpailutus on tarkoitus tehdä ajalle 1.4.2025-31.12.2028. Vammaisten asumispalvelun hankinnan kokonaisarvo olisi yhteensä sopimuskaudelle noin 97 miljoonaa euroa. Sopimuksen mukaan sijoitettuja asiakkaita olisi yhteensä noin 330.

– Uusi kilpailutus ei vaaranna asiakkaiden saamaa palvelua. Hyvinvointialue on järjestämisvastuussa ja turvaa asukkaiden tarvitseman palvelun, Tavi kertoo.

Lue lisää vammaisten asumispalvelujen kilpailutuksesta täältä.

Lisätietoja

Sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi, p. 044 417 4100, saara.tavi@etelasavonha.fi

Traficom tutkii teleyhteyksiä syksyn aikana

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on vastannut Eloisaa kannanottoon heikentyneistä verkkoyhteyksistä Etelä-Savon alueella. Aluehallitus sai vastauksen tietoonsa.

Traficom aikoo kohdistaa mobiiliverkon mittauksia Etelä-Savon maakunnan alueelle Rantasalmen kunnanhallituksen lähestyttyä virastoa jo aiemmin alueen huonosta kuuluvuustilanteesta.

Mittauksia voi tehdä myös itse. Traficom on kehittänyt nettiyhteyden nopeuden ja laadun mittaamiseen Bittimittari.fi-palvelun, sen avulla saa tietoa nykyisen nettiyhteyden eri ominaisuuksista.

Bittimittari.fi-palvelussa on myös laatututkimus (tutkimuksen kesto 4 tuntia), jonka avulla voi tarkistaa miten hyvin kiinteän nettiyhteyden laatu vastaa operaattorin sopimuksessaan lupaamaa laatua. https://www.bittimittari.fi/fi. Bittimittari.fi-palvelu on käytettävissä mobiilisovelluksena (iOS tai Android) ja yleisimmillä nettiselaimilla. Palvelun käyttö ei vaadi rekisteröitymistä. Traficom kerää palvelusta saatavaa mittaustietoa ja voi käyttää sitä valvonta- ja seurantatyössään

Traficom suorittaa verkkotoimilupaehtojen valvontaa mm. operaattoreille osoitetuilla tietopyynnöillä sekä kenttämittauksilla. Kenttämittauksia kohdennetaan tapauskohtaisesti arvioiden niille alueille, joilta virastoon tulee yhteydenottoja kuuluvuusongelmista.

Lue koko Traficomin vastaus täältä.

—–

Lue koko aluehallituksen esityslista ja myöhemmin pöytäkirja täältä.