Siirry sisältöön
Uutiset

Ohjeita flunssan hoitamiseen

Julkaistu: 18.10.2024, klo 15:19

Nainen niistää nenäänsä silmät kiinni viltti harteillaan

Etelä-Savossa, kuten koko maassa, esiintyy tällä hetkellä paljon pisaratartuntana leviäviä tauteja. Tavallista flunssaa, eli nuhakuumetta ja siihen liittyvää yskää on paljon liikkeellä, sillä sitä aiheuttavat monet eri virukset. Myös koronaa, adenovirusta, mykoplasmaa, hinkuyskää ja rinovirusta leviää nyt merkittävissä määrin.

Flunssan oireita ovat kurkkukipu, yskä, nuha, nenän kirvely ja väsyneisyys. Aikuisilla esiintyy usein kuumeista oloa, lapsilla varsinaista kuumetta.

Tavallisesta flunssasta ei tarvitse huolestua, sillä niitä aikuiset sairastavat keskimäärin 2–3 vuosittain. Flunssa paranee yleensä itsekseen, kunhan muistaa muutaman perusasian.

Näin hoidat flunssaa

Lepääminen on tärkeää flunssassakin. Fyysistä rasitusta on syytä välttää, jottei sairastaminen pitkity. Toinen tärkeä seikka on riittävä juominen. Pääsääntöisesti tulisi juoda enemmän kuin tavallisesti. Kirkkaan vaalea virtsan väri on hyvä merkki riittävästä nesteytyksestä sairastamisen aikanakin.

Oireita helpottaa aktiivinen nenän niistäminen. Erityisesti lapsilla voi käyttää myös keittosuolatippoja nenäoireisiin. Nenäkannuhuuhtelusta on myös hyötyä. Yskää lievittää höyryhengitys.

Kuumeisena voi käyttää kuume- ja tulehduskipulääkkeenä ensisijaisesti parasetamolia. Tarvittaessa myös muuta tulehduskipulääkettä voi käyttää rinnalla, mutta varmista lääkeaineiden sopivuus itsellesi. D-vitamiinin säännöllinen saanti tai käyttö on suositeltavaa.

Flunssa kestää yleensä noin viikon, mutta yskä voi jatkua useita viikkoja. Toivuttuasi flunssasta älä aloita hikiliikuntaa vielä 3–4 viikon aikana oireiden häviämisestä. Liikunta on silloinkin syytä aloittaa kevyesti.

Ethän levitä flunssaa

Flunssan aikana on tärkeää pestä käsiä huolellisesti saippuan kera. Yskiessä ja aivastaessa pitää muistaa, että ilmateitse etenevät pisarat levittävät virusta tehokkaasti. Siksi yskiminen hihaan tai nenäliinaan on tärkeää.

Suurinta tartuttavuus on flunssan alkuvaiheissa, jolloin tauti leviää ihmisten välisessä kosketuksessa ja kanssakäymisessä.

Vakavat oireet

Jos kotihoito-ohjeista huolimatta ilmenee hengityksen vaikeutumista, nielemisen estymistä syödessä ja juodessa, rintakipuja tai paranemisvaiheessa kuume nousee uudelleen, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Tällöin voit soittaa Päivystysapuun 116 117.

Lasten osalta yleistilan heikentyessä poikkeavasti, nesteytysongelmissa tai kuumelääkkeen hetkellisessäkin tehottomuudessa tulee ottaa yhteyttä Päivystysapuun. Alle kolmen kuukauden ikäisellä lapsella yli 38 asteen kuume on harvinainen oire ja vaatii aina nopeaa lääkärin arviota.

Ohjeet koostivat Eloisan lääkärit Hans Gärdström ja Hanna Jokela.