Eloisan talousarvio 2025 tähtää plussalle
Hyvinvointialuejohtajan esitys talousarvioksi vuodelle 2025 on valmistunut Etelä-Savon hyvinvointialueella. Toimintamenojen loppusummaksi Etelä-Savon suurimmassa julkisessa budjetissa arvioidaan noin 892,3 miljoonaa euroa.
Vuoden 2025 talousarvio tähtää hienoisesti plusmerkkiseksi (401 000 euroa), mikäli hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälän esitys menee läpi aluehallituksesta ja -valtuustosta.
– Ensi vuoden talousarviota määrittää vahvasti talouden sopeuttaminen, jonka johdosta kaikki toimialamme joutuvat tiukoille. Valtiovallan niukkeneva rahoitus suhteessa palvelutarpeeseen on vienyt Eloisan kahtena ensimmäisenä vuotena alijäämäisiin tuloksiin. Suuntaviivoja talousarviolle ovat antaneet tavoite talouden kääntämiseksi plusmerkkiseksi, tuleva lainsäädäntö ja näistä seurannut sopeutusohjelma, sanoo Seppälä.
Seppälä luonnehtii talousarviota erittäin tavoitteelliseksi.
Säästöjen lisäksi on onnistuttava pitämään myös hyvin tiukkaa budjettikuria. Riskejä sisältyy edelleen hyvin paljon muun muassa ostojen hintoihin ja palkankorotuskierroksiin, Seppälä arvioi.
Eloisan säästöjen kokonaissumma nousee 87,7 miljoonaan
Vuoden 2025 talousarvio sisältää kaikkiaan 38,2 miljoonan euron sopeutukset, josta 21,2 miljoonan euron periytyy aiemmista päätöksistä. Kahtena ensimmäisenä vuotena Eloisan aluevaltuusto on tähän mennessä päättänyt yhteensä 71,8 miljoonan euron säästöistä, joista on jo pantu toimeen 37,6 miljoonan edestä.
Mikäli talousarvio 2025 toteutuu, niin Eloisan toimintansa aikana päättämien säästöjen kokonaissumma nousee 87,7 miljoonaan.
– Tuollaiset liki 90 miljoonan säästöt eivät voi olla näkymättä palveluissa ja palveluverkossa. Teemme jatkuvaa kehittämistyötä, mutta on rehellisesti tunnustettava, että osa palveluistamme valitettavasti huononee lähivuosina, pahoittelee hyvinvointialuejohtaja Seppälä.
Aluevaltuusto hyväksyi 7.10.2024 vuosille 2025–2026 uuden sopeutustoimenpidekokonaisuuden, jonka kokonaismäärä on yhteensä noin 24 miljoonaa euroa. Vuoden 2025 talousarvio sisältää lokakuussa hyväksyttyjä sopeutustoimia noin 11 miljoonalla eurolla ja loput 13 miljoonaa euroa kohdistuvat seuraavaan vuoteen.
Aluevaltuusto päätti lokakuussa kuitenkin palauttaa sopeutustoimia valmisteluun 15,9 miljoonan edestä. Nuo säästöt esitetään talousarviossa toteutettavaksi.
– Palautuksen jälkeen toimenpiteitä on arvioitu ja suunniteltu huolella henkilöstön kanssa, kuten aluevaltuusto edellytti. Terveyspalvelut on pitänyt liki joka päivä henkilöstön kanssa suunnittelupalavereja. Loppusumman kannalta suuria muutoksia ei ole tehty ja edelleen esitän näitä sopeutuksia, Seppälä sanoo.
Alijäämät jäävät kattamatta vuoden 2026 loppuun mennessä
Kuten muillakin hyvinvointialueilla, valtiovallan tavoitteeksi asettama tavoite alijäämien kattamisesta vuoden 2026 loppuun mennessä ei toteudu. Taloussuunnittelukauden lopussa 2027 kumulatiivisen alijäämän arvioitu määrä olisi edelleen noin 41,8 miljoonaa euroa.
Seppälä ei kuitenkaan usko Etelä-Savon joutuvan hyvinvointialuelain mukaiseen arviointimenettelyyn.
– Meidän etumme on, että olemme pysyneet tähän asti hyvin talousarvioissa ja palvelut saavat kiitosta asiakkailtamme. Useiden äskettäisten arvioiden mukaan meillä on oikea suunta ja hyvä maine. Monilla alueilla alijäämät ovat kasvaneet merkittävästi ja hoitoon pääsy tökkii. Ensi vuoden talousarvio edellyttää meiltä kuitenkin liki täydellistä onnistumista sopeutustoimissa. Vuodesta 2027 vaikeusaste tosin kasvaa, jos rahoitus tosiaan alkaa tuolloin pienentyä, kuten valtion painelaskelmat ennakoivat, arvioi Seppälä.
Talousarvio menee seuraavaksi aluehallituksen käsittelyyn 25.11. ja 2.12. Aluevaltuusto päättää talousarviosta lopullisesti 11.12. kokouksessaan Savonlinnassa.
– Aluehallituksen ja -valtuuston taloudellinen liikkumavara on nyt äärimmäisen pieni. Valtion ohjausneuvotteluista saimme selkeät ohjeet. Oman päätösvallan säilyttämisen kannalta on oleellista, että saamme käännettyä ensi vuoden talousarvion plusmerkkiseksi. Tätä tarvitsemme myös lainanotto-oikeuksien neuvotteluissa valtion kanssa, tähdentää aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen (kesk.).
Eloisan talousarvio 2025
Alijäämä nousee 80,1 miljoonaan
Vuodelta 2024 ennustetaan muodostuvan alijäämää noin 45,7 miljoonaa euroa, kun alkuperäinen talousarvio on laadittu 49,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.
– Haluan kiittää toimialajohtajia ja henkilöstöä hyvästä työstä. Tämän vuoden alijäämän lukemaksi on tulossa noin 3,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna talousarviota tehdessämme arvioimme. Olemme pysyneet todella hyvin talousarviossa ja säästötoimet purevat. Toki riskejäkin on vielä tälle vuodelle, kun elämme vasta toista Eloisan vuotta. Monella alueella alijäämän kasvu on yllättänyt päättäjät täysin, kertoo taloudesta vastaava konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä.
Ennusteen mukainen toteuma tarkoittaisi 80,1 miljoonan euron kumulatiivista alijäämää vuoden 2024 tilinpäätöksessä, sillä 2023 tilinpäätöksessä kumulatiiviseksi alijäämäksi muodostui 34,4 miljoonaa euroa. Se on noin 19 miljoonaa vähemmän kuin vuosi sitten arvioitiin, 99 miljoonaa.
Alijäämät
Mikäli talousarvio 2025 hyväksytään hyvinvointialuejohtajan esittämässä muodossa, Eloisan kumulatiiviseksi alijäämäksi arvioidaan muodostuvan 79,7 miljoonaa euroa. Alijäämäksi asukasta kohden tulee tänä vuonna ennakkoarvion mukaan noin 614 euroa ja ensi vuonna noin 611 euroa.
– Noilla luvuilla sijoittuisimme jatkossakin hyvinvointialueiden keskikastiin. Omat toimet purevat ja talouden suunta kääntyy hitaasti oikeaan. Seuraavalle kahdelle vuodelle on rakennettu isot sopeutukset ja niiden toteutuksessa on onnistuttava täydellisesti, arvioi Sipilä.
Suurin uhka Eloisan taloudelle Sipilän mukaan on rahoitusjärjestelmä, joka on jakamassa hyvinvointialueet kahteen kastiin. Osa alueista pystynee jo 2025 tekemään ylijäämää ja jotkut väestöään menettävät alueet todennäköisesti rämpivät syvemmälle alijäämiin.
– Rahoitusjärjestelmää on välttämätöntä muuttaa, Sipilä sanoo.
Asukaskohtaiset alijäämät
Uhkakuvat alkavat realisoitua Eloisalle talousarvion suunnitelmakauden lopulla, vuodesta 2027 lähtien.
– Valtiovarainministeriön painelaskelmassa hyvinvointialueen rahoituksen määrä kääntyy laskuun vuodesta 2027 alkaen. Laskeva rahoituksen määrä luo erittäin merkittävää lisäsopeutuspainetta jo muutoinkin tiukkaan taloustilanteeseen. Esimerkiksi kohtuullinen kahden prosentin vuotuinen kasvu rahoitustasossa pienentäisi tulevaa sopeutuspainetta miljoonilla. Vuoden 2027 rahoitus olisi kahden prosentin kasvulla noin 20 miljoonaa painelaskelmassa ilmoitettua tasoa korkeampi, laskee vt. rahoitusjohtaja Tiia Tamlander.
Investointipäätökset siirtyvät käytännössä keväälle
Eloisa haki ministeriöiltä lainanottovaltuutta uusien investointien toteuttamiseksi. Tämän hetken tietojen mukaan valtioneuvosto tekee päätöksen Etelä-Savon lainanottovaltuudesta ja valtuuteen liittyvistä mahdollisista ehdoista 28.11.
– Tähän talousarvioon neuvottelutulos ei vielä ennättänyt. Investoinnit oli suunniteltava aiemmin ministeriöiden hyväksymän vuosien 2023–2027 investointisuunnitelman raameissa. Aluevaltuusto tekee kevään ensimmäisessä kokouksessaan investointisuunnitelmasta erillisen päivityspäätöksen, mikäli uutta lainanottovaltuutta myönnetään, kertoo Tamlander.
Lisätietoja
Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen, p. 0400 755 204, lh-heikki.laukkanen@etelasavoha.fi
Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi
Konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä, p. 044 770 0577, sami.sipila@etelasavonha.fi
Vt. rahoitusjohtaja Arto Jalkanen, p. 040 359 6841, arto.jalkanen@etelasavonha.fi