Väitös: Selkä kantaa -tutkimus toi parannusta alaselkäkipupotilaiden hoitoon perusterveydenhuollossa
Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä syistä, jotka johtavat työkyvyttömyyteen ja terveydenhuollon palvelujen käyttöön. Hoitosuositusten mukaisen hoidon toteutuminen on riittämätöntä maailmanlaajuisesti, ja myös Suomessa.
Alaselkäkivun uudet hoitotavat saavat tieteellisen tarkastelun, kun lääketieteen lisensiaatti Anna-Sofia Simula väittelee tohtoriksi Mikkelin keskussairaalalla. Oulun lääketieteelliselle tiedekunnalle väitöskirjansa tehnyt Simula toimii päivätyökseen tulosaluepäällikkönä Etelä-Savon hyvinvointialueen yhteisissä sote-keskuspalveluissa.
– Alaselkäkipu on yleisin haittaa aiheuttava vaiva, jossa ylihoito ja ohihoito on tavallista, vaikka samaan aikaan osa potilaista ei saa tarvitsemaansa apua. Tutkimuksessa oli tarkoitus jalkauttaa näyttöön perustuvia käytäntöjä terveydenhuollon järjestelmään soveltuvaksi, kertoo Simula.
Yhtenäistä näyttöön perustuvaa potilasohjausta ja kuvantamiskäytäntöjä tuettiin kääntämällä Australiassa kehitetty ”Ymmärrä alaselkäkipua” -potilasopas suomeksi.
– Potilasopas auttoi potilaita ymmärtämään heidän kipuansa, rohkaisi heitä olemaan fyysisesti aktiivisia ja vähensi alaselän kuvantamistutkimuksia sekä sairauslomapäiviä, Simula kertoo.
Luokitteluun perustavassa alaselkäkipupotilaan hoidossa perusterveydenhuoltoon jalkautettiin hoitopolku käyttäen Start-selkäkyselyä (STarT Back Tool), potilasopasta ja kouluttamalla terveydenhuollon ammattilaisia. Start-selkäkyselyn avulla voidaan tunnistaa selkäkivusta aiheutuvan haitan pitkittymisen riskitekijöitä, minkä perusteella potilaalle voidaan suunnitella yksilöllisen riskiluokan mukainen hoito.
– Vaikka luokitteluun perustuva hoitomalli ei vaikuttanut fyysiseen toimintakykyyn pitkällä aikavälillä, kipuoireet näyttivät paranevan nopeammin, terveyspalvelujen käyttö oli vähäisempää ja selkäkipuun liittyvien sairaslomapäivien määrä oli pienempi kuin vertailuryhmässä, kertoo Simula.
Väitöskirjan julkinen puolustaminen tapahtuu 13. joulukuuta 2024 klo 12.00 Mikkelin keskussairaalan auditoriossa. Vastaväittäjänä toimii professori Jens Ivar Brox Oslon yliopistosta ja kustoksena professori Jaro Karppinen Oulun yliopistosta.
Lue Oulun yliopiston tiedote väitöksestä täältä.