Siirry sisältöön

Ennakollinen lastensuojeluilmoitus

Ennakollinen lastensuojeluilmoitus tehdään ennen lapsen syntymää. Ennakollinen lastensuojeluilmoitus on tehtävä, jos on perusteltua syytä epäillä, että syntyvä lapsi tulee tarvitsemaan lastensuojelun tukitoimia välittömästi syntymänsä jälkeen. Ennakollinen lastensuojeluilmoitus tulee tehdä tilanteissa, joissa ilmoittajalla on perusteltua tietoa esimerkiksi raskaana olevan henkilön tai tulevan toisen vanhemman päihdeongelmasta, vakavasta mielenterveyden häiriöstä, lähisuhdeväkivallasta tai vapausrangaistuksesta. Pelkkä päihteidenkäytön epäily ei ole riittävä peruste ennakollisen ilmoituksen tekemiseen.

Ennakollisen lastensuojeluilmoituksen voi tehdä vain ilmoitusvelvollinen henkilö (Lastensuojelulaki 13.4.2007/417 §25).

Ennakollinen lastensuojeluilmoitus vai yhteydenotto sosiaalihuoltoon?

Ammattilaiset esimerkiksi terveydenhuollosta tai sivistystoimesta voivat olla asiakkaan suostumuksella yhteydessä sosiaalihuoltoon, jotta henkilön palveluntarve arvioitaisiin. Jos henkilö ei tähän suostu ja on ilmeistä, että syntyvä lapsi tulee tarvitsemaan lastensuojelun tukitoimia välittömästi syntymänsä jälkeen, täytyy ammattilaisen tehdä ennakollinen lastensuojeluilmoitus.

Jos olet epävarma tulisiko tietyissä tilanteissa tehdä ennakollinen lastensuojeluilmoitus, voit kysyä neuvoa lapsiperheiden palveluista (Perheneuvo) ilmaisematta lapsen henkilöllisyyttä.

Toimi näin

Ennakollisen lastensuojeluilmoituksen voit tehdä sähköisen linkin kautta, jonka saat Perheneuvosta arkisin klo 9-14 välillä.

Yhteystiedot

Valitse paikkakuntasi pudotusvalikosta nähdäksesi sopivat yhteystiedot.

Kenelle ja millä ehdoin

Ennakollisen lastensuojeluilmoituksen voivat tehdä vain ilmoitusvelvolliset.
Ilmoitusvelvollisuudesta säädetään Lastensuojelulaissa (417/2007).

Tausta ja lainsäädäntö