Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Uutiset

THL lisäsi Puumalan puutiaisaivotulehduksen riskialueisiin – omakustanteista rokotesarjaa suositellaan

Julkaistu: 22.3.2023, klo 11:20

tumma kahdeksanjalkainen punkki ihon pinnalla ihokarvojen vieressä
Iholta liikkuvina löytyvät pienikokoiset puutiaiset, eli punkit kannattaa karistaa iholta ennen kuin ne pureutuvat kiinni.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti maanantaina punkkien levittämien puutiaisaivotulehdustapausten tilastoista, rokotusohjelmasta ja riskialueista.

Puutiaisaivotulehdusta ehkäisevä TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on suurinta. Rokotusohjelmaan kuuluvilla alueilla asuville TBE-rokotesarja on ilmainen. Näitä alueita ovat muun muassa Parainen, Kustavi, Ahvenanmaa, Lohja ja Espoon Suvisaaristo.

Lisäksi THL antaa rokotussuosituksia kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Tällaisiksi puutiaisaivotulehduksen riskialueiksi luokitellaan monet saaristo- ja rannikkoseutujen kunnat. Tänä vuonna THL on lisännyt riskialueeksi myös Etelä-Savon Puumalan. Riskialueella asuville yli 3-vuotiaille ja pitkäaikaisille loma-asukkaille suositellaan TBE-rokotesarjaa, mutta se on omakustanteinen ja vaatii reseptin.

– Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleilee kesäisin luonnossa, Hans Gärdström neuvoo.

Hän vastaa rokotesuojautumisesta Etelä-Savon hyvinvointialueen terveyspalveluissa.

– Ulkoilun terveyshyödyt ovat kuitenkin niin paljon suurempia kuin punkkilevitteisten tautien riskit, että luonnossa liikkumisesta ei kannata luopua, vaikka rokotetta ei olisikaan ottanut, Gärdström jatkaa.

TBE-rokote hankitaan itse mutta annetaan vastaanotolla

Puumalassa asuville ja aikaansa viettäville kausiasukkaille TBE-rokote on omakustanteinen ja reseptillä saatavissa. Rokotesarja on kolmeannoksinen ja sen voi ostaa apteekista itse. Rokotteen voi kuitenkin antaa vain terveydenhuollon ammattilainen.

– Rokotteen tarvitsevien kannattaa toimia tulevaa kesää ajatellen jo nyt. Me Eloisassa autamme reseptin saamisessa ja rokotteen antamisessa, kun sellaisen kanssa esimerkiksi Puumalan vastaanotollemme saapuu. Resepti ja rokottautuminen ovat maksuttomia, Gärdström neuvoo.

Rokotteen ensimmäinen annos kannattaa ottaa jo keväällä. Rokotteen teho kasvaa toisen annoksen myötä, joka annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisestä annoksesta. Kolmas annos annetaan seuraavana vuonna, eli 9–12 kuukautta toisesta annoksesta. Yhden rokoteannoksen hinta apteekissa on noin 33 euroa.

Sähköisen reseptin hankkimiseksi ja rokotusajan varaamiseksi kannattaa ottaa yhteyttä Eloisan nettisivujen chatin kautta:

Asioida voi myös Puumalan terveysneuvon puhelinpalvelussa 015 1944 770 (ma-pe klo 8-10) tai kotikunnan terveysneuvon numerossa, katso yhteystiedot:

Pureman seurauksena pullistunut ja iholta irrottautunut punkki puisella alustalla
Ihoon kiinni pureutuessaan punkki imee verta ja pullistuu.

Puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi eri tauteja

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Borrelioosi on bakteerin aiheuttama ja puutiaisaivotulehdusta yleisempi infektiotauti.

Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta. Luonnossa kesäisin liikkuessa on hyvä käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä laittaa housunlahkeet sukkien sisään. Tällöin vaatteissa kulkeva punkki on helppo havaita. Päivittäinen punkkitarkastus iholla on myös hyvä tapa torjua punkin puremia.

Jos punkki on purrut

Poista punkki välittömästi. Mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä iholla, sitä suurempi on punkkivälitteisten tautien tartuntariski ihmiseen. Riski tartunnan saamiseen nousee merkittävästi kun punkki on ollut kiinnittyneenä ihoon yli 24 tuntia.

Poista punkki tarttumalla sitä niin läheltä ihoa kuin mahdollista esimerkiksi pinseteillä ja vedä se suoraan pois ilman kiertämistä. Varo suuosien jäämistä ihoon, sillä tästä voi seurata pieni paikallinen ihotulehdus. Tartuntaa ei voi enää tapahtua, kun punkin ruumis on poistettu.

Puhdista haava desinfektioaineella, ja pese kädet vedellä ja saippualla. Seuraa punkin purema-aluetta. Jos alueelle muodostuu punoittavaa ihottumaa tai ilmaantuu yleisoireita, hakeudu lääkäriin.

Lisätietoa THL:n sivuilta