Siirry sisältöön
Uutiset

Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto kartoittaa Legionella-bakteerin esiintymistä

Julkaistu: 4.8.2023, klo 16:07

bakteeritutkimus mikroskoopilla

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon tiedote 4.8.2023:

Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto toteuttaa parhaillaan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä vesijärjestelmien näytteenottoprojektia, jossa kartoitetaan Legionella-bakteerin esiintymistä.

Projekti pohjautuu vuoden 2023 alussa tapahtuneeseen terveydensuojelulain muutokseen. Lakiin lisättiin uusina kohteina niin sanotut ensisijaiset tilat, joissa täytyy tehdä vesijärjestelmien riskienhallintaa. Ensisijaisia tiloja ovat esimerkiksi uimahallit, kylpylät, majoitustilat, sairaaloiden ja terveydenhuollon tilat sekä sosiaalihuollon yksiköt.

Aiemmin kevään aikana kartoitettiin uimahallit ja kylpylät Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon toimialueella. Nyt parhaillaan kartoitetaan ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteita Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon alueella (Savonlinna, Enonkoski, Juva, Puumala, Rantasalmi, Sulkava).

– Projektin tässä vaiheessa neljässä kohteessa on todettu toimenpiderajan ylittäviä pitoisuuksia legionellaa. Legionellaa on todettu sekä kylmässä talousvedessä että lämpimässä käyttövedessä, terveystarkastaja Tiina Munck sanoo.

– Kyse on yksittäisistä, kiinteistökohtaisista löydöksistä. Alueen vesilaitosten toimittama talousvesi on terveellistä ja turvallista käyttää.

Toimenpiderajat ylittäviä legionella-pitoisuuksia on todettu seuraavissa kohteissa: Savonlinnassa sijaitseva Mainiokoti Saimaa, Savonrannalla sijaitseva Palvelukeskus Päivärinne, Kerimäellä sijaitseva Puruveden palvelutalo, Juvalla sijaitseva Koivulan palvelukoti. ​​​​​​​

– Todettuja sairastuneita ei ole. Kohteiden henkilöstö ja asukkaat on informoitu ja kiinteistöjen omistajat on ohjeistettu torjuntatoimiin, jotka ovat jo käynnissä. Löydöksiin liittyen tehdään hyvää ja tiivistä yhteistyötä Etelä-Savon hyvinvointialueen ja muiden toiminnanharjoittajien kanssa, Munck toteaa.

Legionella-löydös ei pääsääntöisesti johda veden käyttökieltoon. Legionella-bakteerin ennaltaehkäisyssä on tärkeää, että kylmä talousvesi on alle 20-asteista ja lämmin käyttövesi on vähintään 55-asteista. Legionella-bakteeri tarttuu hengitysteiden kautta aerosolivälitteisesti. Vettä käyttävien henkilöiden suojaaminen on tarvittaessa huomioitava, jos on esimerkiksi olemassa riski, että niellessä vettä joutuu hengitysteihin. Legionella ei tartu ihmisestä toiseen.

Puolet projektin näytteistä on nyt analysoitu. Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran, kun uusia tuloksia valmistuu, viimeistään viikolla 35.

Lisätiedot Legionella-bakteeri projektista:

Tiina Munck, terveystarkastaja, Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto, p. 050 378 9483 tiina.munck@savonlinna.fi