Ohjeita syyhyn hoitoon
Syyhypunkin aiheuttamaa syyhyä on liikkeellä koko maassa, myös Etelä-Savossa. Syyhy tarttuu ihokosketuksen kautta tai nukkumalla tartunnan saaneen ihmisen kanssa samassa sängyssä. Lyhytaikaisessa ihokontaktissa esimerkiksi käteltäessä syyhypunkki harvoin tarttuu.
Henkilökohtaisen hygienian laiminlyönnillä ei ole tekemistä syyhyn kanssa, tartunnan voi saada kuka tahansa. Syyhypunkkien häädössä on kuitenkin huolellinen siivous tarpeen. Syyhypunkki on silmille näkymätön ihmisessä elävä loinen.
Oireet
Syyhyn tyypillisin oire on kutina, joka ilmenee sormiväleissä, kämmenissä, ranteissa, vartalolla ja jalkaterissä. Kutina alkaa yleensä 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, uusintatartunnassa kuitenkin muutamassa päivässä.
Syyhyn hoito
Onnistuneen hoidon kulmakiviä ovat
- lääkehoito kahdesti 7 vrk välein
- molemmilla kerroilla samanaikaisesti toteutettu asianmukainen siivous ja
- lähikontaktissa olevien henkilöiden hoito.
Jos jokin hoidon osa-alue ei toteudu, on uusintainfektion riski suuri. Terveydenhuoltoon voi tehdä kiireettömän yhteydenoton, jos kutina ei ole hävinnyt kolmen viikon kuluttua toisesta omahoitokerrasta.
Lataa ohjeemme syyhyn hoitoon
Luotettavaa tietoa syyhystä
Aiheesta medioissa
Yle Etelä-Savo 20.2.2024: Syyhy leviää Etelä-Savossa: ”Pahin vuosi koko työurallani”, sanoo Eloisan ylilääkäri Hans Gärdström
Länsi-Savo 21.2.2024: Syyhyhavainnot lisääntyvät Mikkelissä – ylilääkäri suosittaa avoimuutta: ”Peittely on kaikkein pahinta”
Yle 4.3.2024: THL: Syyhy yleistyy, koska hoito epäonnistuu yhä useammin
Iltalehti 4.3.2024: Syyhytapaukset jopa kolminkertaistuneet Suomessa
Ilta-Sanomat 5.3.2024: Kuvat ja grafiikat: Näin syyhyn tunnistaa