Siirry sisältöön
Uutiset

Ohjeita syyhyn hoitoon

Julkaistu: 23.2.2024, klo 15:17

henkilö raapii kyynärvarren ihoa toisen käden sormilla

Syyhypunkin aiheuttamaa syyhyä on liikkeellä koko maassa, myös Etelä-Savossa. Syyhy tarttuu ihokosketuksen kautta tai nukkumalla tartunnan saaneen ihmisen kanssa samassa sängyssä. Lyhytaikaisessa ihokontaktissa esimerkiksi käteltäessä syyhypunkki harvoin tarttuu.

Henkilökohtaisen hygienian laiminlyönnillä ei ole tekemistä syyhyn kanssa, tartunnan voi saada kuka tahansa. Syyhypunkkien häädössä on kuitenkin huolellinen siivous tarpeen. Syyhypunkki on silmille näkymätön ihmisessä elävä loinen.

Oireet

Syyhyn tyypillisin oire on kutina, joka ilmenee sormiväleissä, kämmenissä, ranteissa, vartalolla ja jalkaterissä. Kutina alkaa yleensä 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, uusintatartunnassa kuitenkin muutamassa päivässä.

Syyhyn hoito

Onnistuneen hoidon kulmakiviä ovat

  1. lääkehoito kahdesti 7 vrk välein
  2. molemmilla kerroilla samanaikaisesti toteutettu asianmukainen siivous ja
  3. lähikontaktissa olevien henkilöiden hoito.

Jos jokin hoidon osa-alue ei toteudu, on uusintainfektion riski suuri. Terveydenhuoltoon voi tehdä kiireettömän yhteydenoton, jos kutina ei ole hävinnyt kolmen viikon kuluttua toisesta omahoitokerrasta.

Lataa ohjeemme syyhyn hoitoon

Luotettavaa tietoa syyhystä

Aiheesta medioissa

Yle Etelä-Savo 20.2.2024: Syyhy leviää Etelä-Savossa: ”Pahin vuosi koko työurallani”, sanoo Eloisan ylilääkäri Hans Gärdström

Länsi-Savo 21.2.2024: Syyhyhavainnot lisääntyvät Mikkelissä – ylilääkäri suosittaa avoimuutta: ”Peittely on kaikkein pahinta”

Yle 4.3.2024: THL: Syyhy yleistyy, koska hoito epäonnistuu yhä useammin

Iltalehti 4.3.2024: Syyhytapaukset jopa kolminkertaistuneet Suomessa

Ilta-Sanomat 5.3.2024: Kuvat ja grafiikat: Näin syyhyn tunnistaa