Siirry sisältöön
Uutiset

Rintasyöpäseulonnan kutsut postitetaan Mikkelin alueella kesälomakauden jälkeen

Julkaistu: 3.6.2024, klo 11:39

Syöpärekisterin rintasyöpäseulonta-logo

Etelä-Savon hyvinvointialueen rintasyöpäseulonnan palvelutuotantosopimus on uusittu Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kuntien asukkaiden osalta. Näillä alueilla rintasyöpäseulontaa ei ole tämän vuoden osalta vielä aloitettu viivästyneen palvelutuotantohankinnan vuoksi.

Seulontakutsuja aletaan postittamaan tänä vuonna seulontavuorossa oleville kesälomakauden jälkeen elokuussa.

– Mikkelissä ja sen ympäryskunnissa on noin 5300 seulontavuorossa olevaa ja aikaa seulontoihin on varattu niin, että kaikki vuorossa olevat ehditään tutkia vuoden loppuun mennessä syyskuusta joulukuuhun, kertoo palvelualuejohtaja Jussi Aarnio Eloisan diagnostisista tukipalveluista.

Seulonnat toteutetaan liikkuvilla mobiiliklinikoilla. Seulontakutsusta selviää tutkimuksen tarkka sijainti ja muut toimintaohjeet.

– Kenenkään ei tarvitse murehtia kesän aikana seulonnasta. Kutsu tulee kesän jälkeen ja tutkintakapasiteettia riittää kaikille tämän vuoden aikana, Aarnio muistuttaa.

Keille rintasyövän seulonta on tarkoitettu?

Rintasyöpäseulontaa, eli mammografiatutkimusta tehdään maksutta 50–69-vuotiaille naisille joka toinen vuosi. Seulonnan tarkoituksena on löytää mahdollinen rintasyöpä aikaisessa vaiheessa, jolloin sen hoitaminen on helpompaa. Mammografiatutkimus on terveydenhuollon yksikössä tehtävä kuvantamisen tutkimus.

Seulontavuoroa ei tule jäädä odottamaan, mikäli havaitsee pienimpiäkään rintasyöpään viittavia oireita. Tällöin tulee viipymättä ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Aiheesta lisää:

Uutinen 19.3.2024: Rintasyöpäseulonta aloitetaan Mikkelin alueella kesäkuussa