Siirry sisältöön
Uutiset

Miehiä on syytä muistuttaa suolistosyöpäseulonnasta

Julkaistu: 3.10.2024, klo 12:29

Suolistosyöpäseulontakutsu postitetaan kotiin. Kutsun mukana on testiväline, palautuskuori ja toimintaohjeet.

Valtakunnallisessa suolistosyöpäseulonnassa on käynnissä kolmas vuosi. Tämän vuoden aikana seulontaan on kutsuttu vuosina 1964, -62, -60, -58, -56 ja -54 syntyneitä. Heidän joukossaan on ensimmäisiä toista kertaa seulontakutsun saavia. Suolistosyöpäseulontakutsun saa joka toinen vuosi.

– Etelä-Savossa suolistosyöpäseulonnan osallistumisprosentit ovat olleet valtakunnan kärkitasoa, siitä täytyy paikallisia kehua. Mutta viime vuonna meilläkin jäätiin alle 80 prosentin, vajaat 78 prosenttia eteläsavolaisista palautti kotitestin. Laskevaa trendiä vastaan kannattaa kyllä taistella, Eloisan vatsaelinsairauksien ylilääkäri Mika Puhto toteaa.

Huolestuttava havainto Puhdon mielestä on myös se, että miehet ovat selvästi naisia nihkeämpiä palauttamaan kotiin postitettua testivälinettä. Ensimmäisenä vuonna eteläsavolaiset naiset osallistuivat seulontaan noin 86-prosenttisesti, miehet vain noin 77-prosenttisesti.

– Tämä on ihan merkittävä ero. Ja miehillä suolistosyöpä on vielä hieman naisia yleisempi. Meillä tähystetyistä miehistä yli yhdeksällä prosentilla todetaan syöpä, naisista noin kuudella prosentilla, Puhto huomauttaa.

Lääkäri Mika Puhto sinisessä työasussa pitää käsissään suolistosyöpäseulonnan näytteenottovälinettä, taustalla sairaanhoitaja Piia Ruotsalainen käsissään seulonnan kutsukirjekuori
Vatsaelinsairauksien ylilääkäri Mika Puhto muistuttaa varsinkin miehiä seulonnan tärkeydestä. Taustalla sairaanhoitaja Piia Ruotsalainen.

Tähystys on hoitotoimenpide

Tänä vuonna seulontakutsun ja testivälineen saa noin 13 tuhatta eteläsavolaista. Kaikkien kannattaa testi myös palauttaa, sillä kotitestin tulosten johdattamina voidaan löytää muutoin oireettomia syövän esiasteita.

– Vastikään tähystin sellaisen henkilön, jolla seulontatesti oli kaksi vuotta sitten negatiivinen, ja nyt positiivinen. Tähystyksessä löytyi sellainen polyyppi, joka olisi varmuudella muuttunut ajan myötä syöväksi. Se hoidettiin saman tien. Onneksi hän osallistui seulontaan ja tuli tähystykseen, Puhto sanoo.

Jos seulontatesti osoittautuu positiiviseksi, Eloisan seulontahoitaja ottaa yhteyttä ja keskustelee paksusuolen tähystämisestä. Sitä ei kannata ajatella syöpää etsivänä toimenpiteenä, vaan hoitona. Tähystyksestä ei kannata kieltäytyä, vaikka melkein joka kuudes niin onkin tehnyt.

– Perustelemme kyllä kaikille, että teemme ennaltaehkäisevää työtä tähystyksessä ja poistamme mahdollisia limakalvomuutoksia. Eniten ihmiset pelkäävät epämukavuutta ja kipuja, mutta meillä on siihen tehokasta lääkitystä, seulontahoitaja Sirpa Penttinen kertoo.

Etelä-Savossa tehtiin viime vuonna noin 400 laadukasta paksusuolen tähystystä. Näistä noin kahdeksassa prosentissa löydöksenä oli syöpä ja noin 70 prosentissa syövän esiaste.

Eteläsavolaisia nostoja syöpärekisterin tilastoista

Syöpärekisterin kesällä päivitetyt tilastot suolistosyöpäseulonnan ensimmäisen vuoden (2022) osalta nähtävillä osoitteessa: https://stats.cancerregistry.fi/joukkistilastot/suolisto.html

Huomioita Etelä-Savon hyvinvointialueen osalta:

  • Etelä-Savon hyvinvointialueen osallistumisaktiivisuus selvästi maan korkein, 81,3 % ja ainoana yli 80 (kohdassa Hyvinvointialueet: Osallistumisaktiivisuus ja Seulontaketjun toteutuminen)
  • Paksusuolen tähystykseen pääsyn odotusaika Etelä-Savossa noin 5 viikkoa, maan lyhyin yhdessä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa. Tähystysmäärä Etelä-Savossa kolminkertainen Keski-Pohjanmaahan verrattuna (kohdassa Hyvinvointialueet: Viipeet kolonoskopiaan pääsyssä ja Seulontaketjun toteutuminen)

Ohjeet ja seulontakutsut

  • Lisätietoja ja näytteenoton video-ohjeet: www.islab.fi/suolistosyopaseulonta/
  • Seulontakutsuihin ja näytteenottoon liittyvä Islabin asiakasneuvonta 044 4570 740 (arkisin klo 7.30–15)

Usein kysyttyä suolistosyöpäseulonnasta Syöpärekisterin sivuilla.

Lue myös:

Suolistosyöpäseulonta ilmiantaa odotettua enemmän syöpiä (22.11.2023)

Suolistosyöpäseulonnan ensimmäisiä tuloksia – osallistujia alle 80 % (23.2.2023)