Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Uutiset

Suolistosyöpäseulonnan ensimmäisiä tuloksia – osallistujia alle 80 %

Julkaistu: 23.2.2023, klo 14:15

Ylilääkäri Mika Puhto ja seulontahoitaja Piia Ruotsalainen esittelevät tähystyshuoneessa seulontatestiä ja seulontakutsua.

Suolistosyöpä on väestömme yleisimpiä syöpiä. Kansallinen suolistosyöpäseulonnan ohjelma käynnistyi viime syksynä ja nyt seulonnan tuloksista on ensimmäisiä tuloksia Etelä-Savossa.

Kaikkien suolistosyöpäseulontaan kutsuttujen olisi syytä osallistua maksuttomaan seulontaan, mutta osallistumisprosentti on ensimmäisenä vuonna jäänyt Etelä-Savossa alle 80 prosenttiin.

Aktiivisimpia ulostenäytteen palauttajia ovat olleet Mikkelin asukkaat reilulla 79 prosentilla. Vähiten on osallistuttu Sulkavalta, josta on palautettu vain reilut 69 prosenttia kotiin postitetuista kotitesteistä.

– Viime vuonna kutsutuissa on siis yli kaksi tuhatta palauttamatonta kotitestiä. Valitettavasti varmuudella voi sanoa, että siinä joukossa on löytymättömiä ja vielä oireettomia paksusuolen syöpiä, Etelä-Savon hyvinvointialueen vatsaelinsairauksien ylilääkäri Mika Puhto toteaa.

Hyvinvointiyhtymä Islab lähetti viime vuoden puolella yli 11 tuhannelle 60–68-vuotiaalle eteläsavolaiselle seulontakutsun kotitestin kera. Kutsua seuraa vielä kaksi muistutuskirjettä, jos kotitestiä ei ole palautettu Islabin laboratorioon.

Näytteitä voi palauttaa edelleen ja uuden testipaketin saa hukkuneen tilalle Islabin asiakasneuvonnasta pyytämällä. Islabin nettisivuilta löytyy myös ohjevideo näytteenottoon.

Jos ulosteessa on verta, syy on selvitettävä

Koko Etelä-Savossa noin 76 prosenttia kutsutuista on palauttanut kotitestin Islabille. Heistä reilut viisi prosenttia on saanut positiivisen seulontatuloksen.

Seulonnassa käytettävä FIT-tyyppinen kotitesti on osoittautunut käytännössä erinomaisen tarkaksi. Positiivinen seulontatulos ei tarkoita suolistosyöpää, vaan sitä, että ulostenäytteestä on löytynyt verta, vaikkei sitä silmämääräisesti näkyisikään.

Tällöin Eloisan seulontahoitaja ottaa yhteyttä, sillä verenvuodon syy on tärkeätä selvittää tähystämällä. Paksusuolen tähystys on mainettaan helpompi ja ennen kaikkea hyödyllinen toimenpide.

– Tähystykseen kannattaa suhtautua mahdollisuutena löytää jotakin, joka voi myöhemmin osoittautua vakavaksi. Tähystyksessä voimme poistaa esimerkiksi polyyppeja, jotka voisivat ajan kuluessa muuttua syöviksi ja levitä, Puhto kertoo.

Tähystyksestä ei kannata kieltäytyä, sillä toimenpiteestä tehdään kivuton ja tukea on saatavilla. Tähystyksen löydöksenä voi olla tulehduksellinen suolistosairaus tai jatkotutkimuksissa mahahaava. Paksusuolen polyypit ovat ovat seulonnan ikäryhmässä yleinen löydös, ja niissä hoitoennuste on alkuvaiheessaan erittäin hyvä.

– Syöväksi asti edenneitä löydöksiä on meillä ollut hieman enemmän kuin etukäteen odotimme, melkein kymmenen prosenttia positiivisista seulontatuloksista. Siksi tähän seulontaan osallistuminen on todella tärkeää, Puhto korostaa.

Suolistosyöpäseulontakutsu postitetaan kotiin näytteenottovälineen, ohjeen ja palautuskuoren kera.

Tähystykset pyritään tekemään kuukauden sisällä

Puhto joukkoineen on ollut kiireinen seulontatutkimusten vuoksi. Mikkelin keskussairaalan vatsaelinsairauksien osastolla on jo helmikuun puoliväliin mennessä tähystetty kaikki Mikkelin ja Pieksämäen seudulla positiivisen seulontatuloksen loppuvuodesta saaneet, eli noin 300 seulontaan osallistunutta. Savonlinnassakin on tähystetty jo noin sata seulontaan osallistunutta.

– Tähystyksiä on ollut kiireisimmällään jopa neljä päivässä lääkäriä kohti ja niihin on varattu normaalia tähystystä enemmän toimenpideaikaa, sillä seulontatestin tuloksen perusteella on odotettavissa myös löydöksiä ja polyyppien poistoja, Puhto kertoo.

Positiivisen seulontatestin seurauksena tulevat tähystykset priorisoidaan, jotta verenvuodon syy saadaan selville nopeasti.

– Jokainen potilas, jolta on löytynyt isompia polyyppeja tai alkuvaiheen syöpä, ovat olleet todella tyytyväisiä tähän seulontaan ja hoitoon. Toivottavasti he suosittelevat sitä myös muille, Puhto toivoo.

Seulontakutsun saa joka toinen vuosi

Seulontaohjelmaan kutsutaan vuosittain parillisia ikävuosia täyttäviä, joten kutsukirjeen saa joka toinen vuosi. Tänä vuonna kutsutaan 60–70 vuotta täyttäviä, eli vuosina 1963, -61, -59, -57, -55 ja -53 syntyneitä. Kutsukirjeen, ohjeet, testivälineen ja palautuskuoren lähettää Islab.

Kansallinen seulontaohjelma laajenee vähitellen niin, että kahdeksan vuoden päästä seulonnan ikähaarukka on jo 56–74-vuotiaat.

Seulontatesti tehdään ulostenäytteenä omatoimisesti kotona testivälineen ja ohjeiden avulla. Testiväline palautetaan Islabille palautuskuoressa, jonka postimaksu on maksettu.

Islab tutkii kaikki Etelä-Savon alueen näytteet ja postittaa vastauksen näytteenantajalle. Negatiivinen seulontatulos ei aiheuta jatkotoimenpiteitä. Positiivisen tuloksen saaneille Eloisan seulontahoitaja ottaa yhteyttä lähipäivinä ja sopii jatkotoimenpiteistä. On tärkeää, että seulontatestin esitietolomakkeella on näytteenantajan ajankohtaiset yhteystiedot.

Suolistosyöpäseulonnan kansallinen logo, sekä Islabin, Eloisan ja Syöpäjärjestöjen logot

Ohjeet ja seulontakutsut

  • Lisätietoja ja näytteenoton video-ohjeet: www.islab.fi/suolistosyopaseulonta
  • Seulontakutsuihin ja näytteenottoon liittyvä Islabin asiakasneuvonta 044 457 0740 (arkisin klo 7.30–15)

Suolistosyöpäseulonta Etelä-Savossa vuonna 2022

  • Etelä-Savon maakunnan alueella (12 kuntaa) lähetetty 11 146 seulontakutsua. 8534 kutsua palautettu Islabille tutkittavaksi.
  • Seulontaan osallistumisprosentti 76,6 %
  • 445 positiivista seulontatestiä, positiivisten osuus 5,2 %
  • Helmikuun puoliväliin mennessä tehty noin 400 seulonnasta tullutta paksusuolen tähystystä Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa.