Siirry sisältöön
sulje tiedote
Eloisan nimissä liikkuu huijausyrityksiä

Etelä-Savon hyvinvointialue ei koskaan pyydä antamaan verkkopankkitunnuksia tai maksukorttitietoja.

Vältä kontakteja

Jos epäilet sairastuneesi koronavirustautiin voit aina halutessasi tehdä kotitestin, joita löytyy apteekeista ja marketeista.

Jos koet koronavirustautiin viittaavia oireita tai kotitestisi tulos on positiivinen, sosiaalisten kontaktien välttelyä suositellaan oireiden alkamisesta vähintään kolmen vuorokauden ajan, kunnes olet ollut vuorokauden kuumeeton ja muut oireesi ovat selvästi vähenemässä. Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään.

Kotihoito-ohjeet

  • Kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttö pitää kosteuden hengitysteissä ja ehkäisee muita sairastumasta.
  • Lepää ja huolehdi riittävästä nesteytyksestä. Juo vähintään 2,5 litraa nestettä vuorokaudessa. Seuraa virtsan tuloa ja väriä, mitä värittömämpää virtsa on, sitä parempi on nestetasapainosi.
  • Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä (esimerkiksi parasetamoli).
  • Muista monipuolinen ruokavalio, suosi kasviksia sekä kuitu- ja vitamiinipitoisia ruoka-aineita. Voit myös kompensoida vitamiinien saantia vitamiinivalmistein (C- ja D-vitamiinit, sinkki).
  • Pyri liikkumaan vointisi mukaan mahdollisimman paljon, se ehkäisee verisuonitukoksen riskiä. Jos sinulla on tukisukat, käytä niitä.

Koronavirustauti ja tukosriski

Koronavirusinfektioon liittyy kohonnut verisuonitukosriski, jonka vuoksi osalle koronapotilaista aloitetaan tukoksia ennaltaehkäisevä lääkitys. Jos yleisvointisi on hyvä ja koronatartuntasi lieväoireinen, tukoksia ennaltaehkäisevää lääkitystä ei tarvita. Voit itse vaikuttaa tukosriskiin noudattamalla edellä mainittuja kotihoito-ohjeita.

Akuutti hoidontarve

Jos yleisvointisi on huono tai sinulle tulee verisuonitukoksen oireita kuten alaraaja-, yläraaja- tai rintakipu tai hengenahdistus, voimistuva päänsärky, toispuoleisia oireita tai vatsakipu, ole heti yhteydessä Päivystysapuun 116 117 tai hätätilanteessa hätänumeroon 112.

Rokottautuminen koronatartunnan jälkeen

Koronarokotteen tehosteannosta ei suositella otettavaksi vähintään kuuden kuukauden aikana sairastetun koronataudin jälkeen.

Sivua muokattu 31.7.2024