Siirry sisältöön

Vältä kontakteja

Jos epäilet sairastuneesi koronavirustautiin tai kotitestisi tulos on positiivinen, sosiaalisten kontaktien välttelyä suositellaan oireiden alkamisesta vähintään kolmen vuorokauden ajan, kunnes olet ollut vuorokauden kuumeeton ja muut oireesi ovat selvästi vähenemässä. Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään.

Kotihoito-ohjeet

  • Kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttö pitää kosteuden hengitysteissä ja ehkäisee muita sairastumasta.
  • Lepää ja huolehdi riittävästä nesteytyksestä. Juo vähintään 2,5 litraa nestettä vuorokaudessa. Seuraa virtsan tuloa ja väriä, mitä värittömämpää virtsa on, sitä parempi on nestetasapainosi.
  • Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä (esimerkiksi parasetamoli).
  • Muista monipuolinen ruokavalio, suosi kasviksia sekä kuitu- ja vitamiinipitoisia ruoka-aineita. Voit myös kompensoida vitamiinien saantia vitamiinivalmistein (C- ja D-vitamiinit, sinkki).
  • Pyri liikkumaan vointisi mukaan mahdollisimman paljon, se ehkäisee verisuonitukoksen riskiä. Jos sinulla on tukisukat, käytä niitä.

Koronavirustauti ja tukosriski

Koronavirusinfektioon liittyy kohonnut verisuonitukosriski, jonka vuoksi osalle koronapotilaista aloitetaan tukoksia ennaltaehkäisevä lääkitys. Jos yleisvointisi on hyvä ja koronatartuntasi lieväoireinen, tukoksia ennaltaehkäisevää lääkitystä ei tarvita.

Voit itse vaikuttaa tukosriskiin noudattamalla edellä mainittuja kotihoito-ohjeita. Mikäli sinulla on aiemmin ollut verisuonitukos, ota yhteyttä terveydenhuoltoon:

Soita tartuntatautihoitajalle 044 7944 717 (ma klo 8–10, ke klo 12–14, pe klo 8–10). Muina aikoina soita Päivystysapuun 116 117

Arkisin: soita terveyskeskuksen vastaanotolle 015 788 4431 (ma–pe klo 8–15)

Viikonloppuisin ja arkipyhinä: soita Päivystysapuun 116 117

Arkisin: soita 015 5277 112 (klo 8–15)

Viikonloppuisin ja arkipyhinä: soita Päivystysapuun 116 117

Akuutti hoidontarve

Jos sinulle tulee verisuonitukoksen oireita kuten alaraaja-, yläraaja- tai rintakipu tai hengenahdistus, voimistuva päänsärky, toispuoleisia oireita tai vatsakipu, ole heti yhteydessä Päivystysapuun 116 117 tai hätätilanteessa hätänumeroon 112.

Rokottautuminen koronatartunnan jälkeen

Koronarokotteen tehosteannosta ei suositella otettavaksi vähintään kolmen kuukauden aikana sairastetun koronataudin jälkeen.

Todistus sairaudesta Kanta-palvelussa

QR-koodillisen EU-todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saat tulostettua Omakannasta noin viikon kuluessa positiivisesta testituloksesta terveydenhuollon koronatestissä.

Sivua muokattu 22.2.2024