Siirry sisältöön

AI-assistentti ammattilaiselle -hankkeessa kehitetään ja otetaan käyttöön ammattilaisten työtä tukevia AI-apureita. Hankkeen aikana selvitetään, voidaanko tekoälyn avulla lisätä erilaisten ennalta ehkäisevien terveyspalveluiden hyödyntämistä sekä lisätä ammattilaisten työnhallintaa ja kokemusta työn merkityksellisyydestä. Muina osapuolina hankkeessa toimivat Jyväskylän yliopisto sekä eri teknologiatoimittajat. 

Hanketiimi parhaillaan tarkentaa hankesuunnitelmaa ja käyttötapauksen kuvausta.  Kevään aikana tekoälykokeilu etenee suunnitteluvaiheesta käyttöönottoon. Hankekokeilu toteutetaan ripeällä aikataululla vuoden 2025 aikana. Tämän jälkeen kokeilun arvioinnin perusteella toimintaa mahdollisesti jatketaan. 

AI-assistentti ammattilaiselle -hankkeessa on tarkoituksena tutkia ja tunnistaa tekoälyn mahdollisuuksia terveydenhuollon ammattilaisten työn tukemisessa sekä kehittää ja ottaa käyttöön AI-apureita. Lisäksi selvitetään, voidaanko tekoälyn avulla lisätä ennalta ehkäisevien hyvinvointi- ja terveyspalveluiden hyödyntämistä asiakasohjauksessa (hyte-ohjaus ym.) ja lisätä ammattilaisten työnhallintaa ja kokemusta työn merkityksellisyydestä.

Hankkeessa keskitytään kahteen AI-assistentti-käyttötapaukseen, jotka toteutetaan toisiaan tukevina kokeiluina kahdessa organisaatioissa (Eloisa ja Hyvaks). Osallistuvat organisaatiot ovat jo tässä vaiheessa sitoutuneita pitkäjänteiseen yhteiskehittämiseen.

Muina osapuolina hankkeessa toimivat Jyväskylän yliopisto (vaikuttavuustutkimuksen täydentävässä roolissa) sekä teknologiatoimittajat (tekoäly- ja pilvipalveluratkaisut ja asiantuntijapalvelu). Olennaisena osapuolena näyttäytyvät myös STM rahoittaja-osapuolena; DigiFinland, jonka kanssa tehdään yhteistyötä AI-selvityksen puitteissa sekä  SOTE-tekoälyn ekosysteemi, jonka kanssa tullaan käymään aktiivista vuoropuhelua ratkaisujen yhteiskehittämiseksi.

AI-assistentti ammattilaisille -hanke on osa sosiaali- ja terveysministeriön perustamaa SOTE-tekoälyn ekosysteemiä, jonka puitteissa julkisomisteinen DigiFinland käynnistää kymmenen tekoälykokeiluprojektia hyvinvointialueilla. Kokeilussa on Etelä-Savon ja Keski-Suomen lisäksi Kanta-Hämeen, Länsi-Uudenmaan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet sekä HUS-yhtymä. Kaikki kokeilut alkavat vuoden 2025 alkupuolella. Sosiaali- ja terveysministeriö osallistuu kokeilujen rahoitukseen yhteensä 2,3 miljoonalla eurolla, josta Eloisan ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteiseen hankkeeseen suunnataan 220 000 euroa. DigiFinlandin hankekokonaisuuden tavoitteena on edistää tekoälyn vastuullista hyödyntämistä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kokeilujen valinnoissa painotettiin hakuvaiheessa ilmoitettujen käyttökohteiden tarkoituksenmukaisuutta, hankkeiden vaikuttavuutta ja toteutuskelpoisuutta sekä mahdollisuuksia laajentaa ratkaisuja myöhemmin kansalliseen käyttöön.