Siirry sisältöön

Ikääntyneiden perhekoti

Ikäihmisten perhehoito on inhimillinen, kotoisan ja turvallisen arjen mahdollistava hoivamuoto, joka tukee toimintakykyä. Perhehoidon vahvuuksia ovat pysyvät ihmissuhteet, jatkuvuus ja kodinomainen ympäristö. Se mahdollistaa yksilöllisen hoivan ja huolenpidon pienessä ryhmässä ja samojen hoitajien toimesta.

Osavuorokautinen perhehoito
Osavuorokautinen perhehoito tukee ikääntyvän kotona asumista ja omaishoitajuutta. Osavuorokautinen perhehoito voi toimia omaishoitotilanteessa omaishoitajan lakisääteisten vapaiden järjestämisen muotona, mikäli ympärivuorokautinen hoito ei ole tarpeen tai mahdollista. Osavuorokautinen perhehoito on perhekodissa tapahtuvaa hoitoa.

Lyhytaikainen perhehoito
Lyhytaikainen perhehoito tukee ikääntyvän kotona asumista ja omaishoitajuutta. Lyhytaikainen perhehoito voi olla säännöllisiä vuorohoitojaksoja kotona asumisen tukena, omaishoitajan vapaapäivien sijaishoitoa, toipilasjakso ennen sairaalasta omaan kotiin kotiutumista sekä erilaisia arviointi- tai kuntoutumisjaksoja (esim. vuorokausirytmin oikaisemiseksi, virkistykseksi tai oman asunnon muutostöiden ajaksi). Lyhytaikainen perhehoito on perhekodissa tapahtuvaa hoitoa.

Kiertävä perhehoito
Kiertävä perhehoito tukee ikääntyvän kotona asumista ja omaishoitajuutta. Hoidettavan kotona tapahtuva perhehoito kiertävän perhehoitajan toimesta mahdollistaa ikääntyneelle tutun ja turvallisen ympäristön. Perhehoito hoidettavan kotona voi toimia omaishoitajan vapaan järjestämisessä tai kotona asumisen tukemisessa.

Pitkäaikainen perhehoito
Pitkäaikaisessa perhehoidossa ikäihminen muuttaa asumaan perhekotiin perheen jäseneksi.

Perhekoteja ja perhehoitajia on erilaisia: maaseudun rauhassa tai kaupungissa, lemmikkieläimillä tai ilman. Perhekoti on perhehoitajan ja hänen perheensä koti eli perhekodissa voi olla muitakin asukkaita kuin perhehoitaja ja -hoidettavat.

Tietoa palvelusta

Mikäli olet tai läheisesi on kotihoidon asiakas, ota perhehoidon hakeminen puheeksi hoitajan kanssa.

Voit myös ottaa yhteyttä Ikääntyneiden asiakasohjaukseen. Ikääntyneiden asiakasohjauksen tavoitat puhelimitse tai sähköisesti chatissa ja kiireettömällä yhteydenottopyynnöllä, jotka löydät Eloisan verkkosivuilta.

Voit hakea palvelua myös täyttämällä iäkkäiden palvelujen hakemuksen Eloisan verkkosivuilla.

Jos olet arjessasi kohdannut ikääntyneen, joka mielestäsi tarvitsisi asumispalveluita, voit tehdä hänestä Huoli-ilmoituksen (Yhteydenotto sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen) Eloisan verkkosivuilla.

Puhelinasiointi

Asiakasohjaus ikääntyneille

Saat ohjausta ja neuvontaa ikääntyneiden palveluista.

Soita: +358 15 211 557

Palveluajat

ma–pe 09:00–15:00

Verkkoasiointi

Iäkkäiden palvelujen hakemus

Voit hakea tällä hakemuksella iäkkäille myönnettäviä sosiaalipalveluja. Sinuun otetaan yhteyttä hakemuksen jatkokäsittelyä varten. Jos olet uusi asiakas, hakemuksen käsittely voi edellyttää palvelutarpeen arviointia.

Iäkkäiden palvelujen hakemus

Kiireetön yhteydenottopyyntö

Kiireettömissä asioissa voit jättää yhteydenottopyynnön. Otamme sinuun puhelimella yhteyttä toivomanasi ajankohtana.
Yhteydenottopyyntö ei vaadi tunnistautumista (pankki- tai mobiilivarmenteen kautta).
Huomioithan, että kirjoitat puhelinnumerosi oikein.

Kiireetön yhteydenottopyyntö

Lomakkeet

Palvelupaikat