Siirry sisältöön

Lastensuojelun jälkihuolto

Lastensuojelun jälkihuolto tarkoittaa lapsen ja hänen perheensä tukemista sijaishuollon jälkeen suunnitelmallisesti ja tarpeen mukaisesti. Itsenäistyvän nuoren jälkihuolto voi olla itsenäiseen elämään tukemista asumiseen, opiskeluun ja toimeentuloon liittyen. Oikeus jälkihuoltoon syntyy, kun lapsen sijaishuolto päättyy tai hän on ollut yhtäjaksoisesti avohuollon sijoituksessa vähintään puoli vuotta.

Jälkihuollossa olevalle lapselle / nuorelle nimetään oma asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Jälkihuollon asiakassuunnitelmassa määritellään lapsen / nuoren tarvitsema tuen tarve ja palvelut, jotka suunnitellaan yksilöllisesti kunkin lapsen / nuoren tarpeista lähtöisin.

Mikäli huostassa pidon lopettamisen jälkeen viiteen vuoteen asiakkaalla ei ole lastensuojelupalveluiden tarvetta, jälkihuolto-oikeus päättyy.

Jälkihuolto on vapaaehtoista. Jälkihuolto-oikeus säilyy kieltäytymisestä huolimatta, ja jälkihuoltopalveluiden piiriin on mahdollista tulla uudestaan (alle 5 vuotta kulunut) ilmoittamalla tarpeestaan jälkihuollosta vastaavalle hyvinvointialueelle.

Toimi näin

Ota yhteyttä lapsen / nuoren asioista vastaavaan sosiaalityöntekijään.

Yhteystiedot

Valitse paikkakuntasi pudotusvalikosta nähdäksesi sopivat yhteystiedot.

Kenelle ja millä ehdoin

Oikeus jälkihuoltoon syntyy, kun lapsi on ollut huostaanotettuna ja sijoitettuna kodin ulkopuolelle ja huostaanotto päättyy. Jälkihuolto-oikeus syntyy myös, kun lapsi on ollut yksin sijoitettuna kodin ulkopuolelle avohuollon tukitoimena yhtäjaksoisesti vähintään 6 kk.

Lain mukaan hyvinvointialue voi harkintansa perusteella myöntää jälkihuolto-oikeuden lastensuojelun asiakkaana olleelle nuorelle, vaikka edellä mainitut edellytykset eivät täyty.

Sosiaalityöntekijä vastaa lapsen ja nuoren jälkihuollon palvelujen ja tukitoimien tarpeen arvioinnista sekä jälkihuoltoa koskevan asiakassuunnitelman laatimisesta.

Tausta ja lainsäädäntö

Lastensuojelun jälkihuolto tukee sijaishuollossa ollutta lasta tai nuorta, hänen vanhempiaan sekä sijaishuoltajiaan sen jälkeen, kun sijaishuolto tai muut lastensuojelutoimet ovat päättyneet. Oikeus jälkihuoltoon kestää siihen asti, että nuori täyttää 23 vuotta.

Jälkihuollossa olevaa nuorta tuetaan asumisen järjestelyissä, talousasioissa sekä opiskelua, työtä ja muuta elämää koskevissa suunnitelmissa. Jälkihuoltoa toteuttaa sosiaalityöntekijä.

Jälkihuollon järjestämisestä vastaa lähtökohtaisesti hyvinvointialue, jolla lapsen tai nuoren asuinkunta sijaitsee. Jälkihuollon kustannuksista vastaa se hyvinvointialue, joka on vastannut sijaishuollon kustannuksista.