Katkaisu- ja vieroitushoito
Katkaisu- ja vieroitushoidon tavoitteena on saada pitkään jatkunut päihteiden käyttö loppumaan. Katkaisuhoito toteutetaan asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
Tämän sivun sisältö
Tietoa palvelusta
Voit hakeutua katkaisu- tai vieroitushoitoon asuinkuntasi hyvinvointiaseman/keskuksen, mielenterveys- ja päihdevastaanottojen tai riippuvuuksien hoitoon erikoistuneiden vastaanottojen kautta. Katkaisu- ja vieroitushoitoa voidaan toteuttaa avohoitona tai osastohoitona.
Päivystyksellistä hoitoa vaativissa asioissa otetaan yhteyttä suoraan alueen yhteispäivystykseen.
Mikäli päihteiden käytön lopettaminen ei onnistu omin keinoin, päihdekierteen katkaisua varten järjestetään lyhytaikaista, ympärivuorokautista hoitoa. Selviämishoito mahdollistaa turvallisen paikan alkoholin, huumeen, lääkeaineen tai muun päihteen vaikutuksesta selviämiseen. Hoitojaksot ovat yleensä lyhyitä: muutama tunti, yön yli tai enintään vuorokausi. Selviämishoidon yhteydessä saa myös neuvoja jatkohoitoon hakeutumiseen. Selviämishoitoyksikkö (selviämisasema) voi sijaita terveydenhuollon päivystysyksikön osana tai katkaisuhoitoyksikön tai poliisin säilytyssuojan yhteydessä.
Mikäli päihteiden käytön lopettaminen ei onnistu avohoidon turvin, henkilö voi hakeutua ympärivuorokautiseen katkaisuhoitoon sosiaali- ja terveyskeskuksen tai päihdehuollon avopalvelujen kautta. Katkaisuhoidon tavoitteena on päihdekierteen turvallinen katkaiseminen ja tarvittavaan jatkohoitoon motivointi. Katkaisuhoitojaksojen kesto on yleensä muutama vuorokausi.
Vieroitushoito on pitkäkestoisempaa hoitoa, johon kuuluu vieroitusoireiden hoidon lisäksi myös tukea elämänhallintaan, mielenterveyteen ja päihteiden käytöstä aiheutuneiden muiden ongelmien ratkaisemiseen. Vieroitushoitojakso voi kestää kahdesta neljään viikkoa.
Jos päihdeongelmainen ei itse halua hoitoa, hänet voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon vain, jos hän on välittömässä hengenvaarassa tai hänen terveytensä on vakavassa vaarassa.
Puhelinasiointi
Mielenterveyden ja riippuvuuksien arviointiyksikkö, Savonlinna
Mielenterveyden ja riippuvuuksien yhteydenotot.
Arviointiyksikkö arvioi keskitetysti alueen yhteydenotot (Kerimäki, Punkaharju, Enonkoski).
Soita: +358 44 417 3751
Palveluajat
Mielenterveys- ja päihdevastaanotto, Pieksämäki
Mielenterveys- ja päihdevastaanoton puhelinasiointi Pieksämäen alueella
Soita: +358 15 788 4420
Palveluajat
ma–to 08:00–16:00
pe 08:00–14:00
Päivystysapu 116117
Päivystysapu 116117 tarjoaa ohjausta ja neuvontaa kiireellisissä terveysongelmissa, jotka eivät ole hätätilanteita. Päivystysapuun saa yhteyden soittamalla numeroon 116117. Päivystysapuun otetaan yhteyttä ennen päivystykseen hakeutumista. Lisäksi palvelusta voi kysyä hoito-ohjeita äkillisiin terveysongelmiin. Päivystysapu palvelee 24/7. Arkisin tulee ottaa yhteyttä ensisijaisesti omalle terveysasemalle. Hätätilanteissa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.
Päivystysapu 116117 -palvelun oman alueensa asukkaille tuottavat hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja HUS. Kuulo- ja puhevammaisten tekstipalvelu löytyy osoitteesta 116117.fi.
Soita: 116 117
Palveluajat
Avoinna 24/7
Riippuvuusvastaanotto, Mikkeli
Riippuvuusvastaanoton puhelinasiointi, Mikkeli
Toimisto
Soita: +358 40 359 7999Palvelupaikat
-
Mielen ja kuntoutuksen talo
Pirttiniemenkatu 1, 50100 Mikkeli
Reitti tänne -
Monitoimijapäivystys, Mikkelin keskussairaala
Porrassalmenkatu 35 - 37, 50100 Mikkeli
Reitti tänne -
Pieksämäen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus
Tapparakatu 1-3, 76100 Pieksämäki
Reitti tänne -
Riippuvuusvastaanotto, Mikkeli
Pirttiniemenkatu 1, 50100 Mikkeli
Reitti tänne -
Savonlinnan keskussairaala
Keskussairaalantie 6, 57120 Savonlinna
Reitti tänne