Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Välitöntä apua tarvitaan, jos sinulla tai läheiselläsi on akuutti itsemurhavaara tai jo toteutunut itsemurhayritys. Soita päivystysapuun 116 117 tai hätänumeroon 112 ja kerro omasta tai läheisesi itsemurha-aikeesta.

Välitöntä apua tarvitaan, jos sinulla tai läheiselläsi on akuutti itsemurhavaara tai jo toteutunut itsemurhayritys. Soita päivystysapuun 116 117 tai hätänumeroon 112 ja kerro omasta tai läheisesi itsemurha-aikeesta.

Akuutin tilanteen tunnistus ja siinä toimiminen

Apua tarvitaan nopeasti, jos itsetuhoiset ajatukset ovat mielessä päivittäin, kestävät viikkojen ajan, tuntuvat vaikeasti hallittavilta ja olet tai läheisesi on jo käyttäytynyt itsetuhoisesti. Tilanteen vakavuuteen viittaavat myös syvä toivottomuus, tunnetilojen nopea heittely ja voimakas kuoleman toive. Vakava, akuutti itsemurhavaara on päivystyksellinen tilanne. Päivystyksellisen avun hakeminen on syytä tehdä ennen kuin itsetuhoinen ajattelu etenee tekoihin asti. 

Itsetuhoiset ajatukset voivat olla hyvin erilaisia, eivätkä ne tarkoita automaattisesti, että henkilö on aikeissa tehdä itsemurhan. Mikäli itsetuhoiset ajatukset jatkuvat ja häiritsevät elämää, eikä omahoito-ohjelmista löydy riittävää tukea, on syytä hakea apua. Varhainen avunhakeminen edesauttaa toipumista. Itsetuhoisuudesta voi kertoa kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Jos sinulla tai läheiselläsi on välitön itsemurhavaara, hae pikaisesti apua. Soita päivystysapuun 116117 tai suoraan 112. Lisätietoja kohdassa ”Akuutti itsemurhavaara”

Apua kannattaa hakea 

Ensisijaisesti apua haetaan mielenterveyden ja riippuvuuksien lähivastaanotolta, terveyskeskuksesta tai opiskelu/työterveydenhuollosta. Sosiaalipäivystys tarjoaa keskusteluapua ja ohjausta kiireellisessä kriisitilanteessa. Itsetuhoisuudesta voi toipua riippumatta siitä, kauanko se on kestänyt tai mitä sen taustalla on.

Kriisikeskukset

Kriisikeskukset tarjoavat lyhytkestoista keskusteluapua. Kriisikeskuksella tehtävä asiakastyö on maksutonta eikä siihen tarvita lähetettä. Yhteydenotto riittää. Halutessaan voi asioida nimettömänä. Kriisikeskuksen käytössä ei ole asiakastietojärjestelmää eikä käynneistä jää kirjauksia. Kriisikeskuksella on mahdollisuus järjestää tapaaminen myös etäyhteydellä.

Valtakunnalliset chat- ja puhelinpalvelut
Vertaistukea netissä

Omaa hyvinvointia voi pyrkiä parantamaan asioilla, jotka muutenkin vahvistavat hyvää mielenterveyttä. Itsemurha-ajatukset voivat vähentyä, jos omaa oloa saa jollain keinoin helpotettua. Tässä voi auttaa esimerkiksi läheisten kanssa puhuminen, omien tunteiden ääreen pysähtyminen, vertaistuki, liikunta, luonnossa oleskelu ja eri taiteiden muodot. Kannattaa muistella, millä keinoin on aikaisemmin selviytynyt vaikeista tilanteista ja elämän haasteista. Tärkeiden ihmisten läsnäolo ja seura antavat muuta ajateltavaa. Älä jää yksin, ota huoli puheeksi. Järjestöiltä ja mielenterveysyhdistyksiltä löytyy myös erilaista vertaistukea. 

Koska itsetuhoiset ajatukset ovat usein monien tekijöiden yhteisvaikutusta, on syytä pohtia, voisiko johonkin itseä kuormittavaan asiaan saada konkreettista helpotusta tai apua, mikä voi helpottaa myös itsetuhoisia ajatuksia. Näihin apua voi saada erilaisista omahoito-ohjelmista. Jos omahoito-ohjelmat eivät auta riittävästi, tilanteesi on kiireellinen tai toivot muunlaista tukea, älä epäröi hakea apua.

Itsetuhoisuus koskettaa aina myös läheisiä. Jos läheisesi kärsii itsetuhoisuudesta, hae tietoa ja tukea myös itsellesi. Se auttaa sinua suojelemaan omaa hyvinvointiasi ja olemaan tukena läheisellesi.

Kiireellisissä tilanteissa ja tuen tarpeessa voit olla yhteydessä sosiaalipäivystykseen.

Kriisikeskukset

Kriisikeskukset tarjoavat lyhytkestoista keskusteluapua. Kriisikeskuksella tehtävä asiakastyö on maksutonta eikä siihen tarvita lähetettä. Yhteydenotto riittää. Halutessaan voi asioida nimettömänä. Kriisikeskuksen käytössä ei ole asiakastietojärjestelmää eikä käynneistä jää kirjauksia. Kriisikeskuksella on mahdollisuus järjestää tapaaminen myös etäyhteydellä.

Valtakunnalliset chat- ja puhelinpalvelut
Vertaistukea netissä
Tukea ja tietoa itsemurhan tehneen ja itsetuhoisten läheisille

Lisätietoa itsetuhoisuudesta

Kriisikeskukset tarjoavat tukea itsemurhaa yrittäneille Linity-mallin avulla

Sivua muokattu 27.3.2024