Siirry sisältöön

Lastensuojeluilmoitus

Lastensuojeluilmoitus on ilmoitus lapsesta, jonka tilanne edellyttää palvelutarpeen arviointia ja lastensuojelun tarpeen selvittämistä. Ilmoituksen tekijän ei tarvitse arvioida lastensuojelun tarvetta, vaan ilmoituksen tekemiseen riittää huoli lapsen tilanteesta. Lastensuojeluilmoitus on aina tehtävä viipymättä. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, joka havaitsee tai saa tietää sellaisia seikkoja, joiden vuoksi lapsen lastensuojelun tarve on ilmoittajan oman arvion perusteella syytä selvittää. Lisäksi lähes kaikilla työnsä puolesta lapsia kohtaavilla henkilöillä on velvollisuus tehdä ilmoitus. Jos olet epävarma tulisiko tietyissä tilanteissa tehdä lastensuojeluilmoitus, voit kysyä neuvoa lapsiperheiden palveluista ilmaisematta lapsen henkilöllisyyttä.

Tietoa palvelusta

Lastensuojeluilmoituksen voit tehdä sähköisen linkin kautta tai soittamalla lastensuojelun virka-aikaiseen päivystykseen. Ohjaamme ensisijaisesti tekemään lastensuojeluilmoituksen oheisen sähköisen linkin kautta, jolloin käytettävissä on ohjeita ja neuvoja ilmoituksen tekemiseen ja tietoa ilmoituksen käsittelemisestä asianosaisten kanssa. Mikäli lasta koskeva tilanne on kiireellinen ja avun tarve on välitön, olethan yhteydessä meihin puhelimitse.

Puhelinasiointi

Hätänumero 112

Suomessa on vain yksi hätänumero. Soita hätänumeroon 112 vain todellisissa hätätilanteissa, kun tarvitset kiireellistä apua viranomaisilta (poliisi, ensihoito, pelastus, sosiaali). Hätänumeroon soittaminen on maksutonta (https://112.fi/hatanumero112).

Voit soittaa hätänumeroon mistä tahansa matkapuhelimesta tai lankapuhelimesta ilman suuntanumeroa. Voit myös soittaa hätänumeroon matkapuhelimesta, joka on lukittu tai jossa ei ole SIM-korttia.

Voit lähettää hätätekstiviestin jos et kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Jos haluat käyttää hätätekstiviestipalvelua, sinun on rekisteröidyttävä etukäteen osoitteessa https://112.fi/hatatekstiviesti.

Hätäkeskuslaitoksella on käytössä satelliittipuhelinnumero +3589 2355 0545. Numero on maksullinen, eikä siihen soitetuilla puheluilla ole hätäpuhelun prioriteettia puhelinverkossa. (https://112.fi/satelliittipuhelin).

Soita hätänumeroon 112, kun

  • sinulla on hätätilanne tai tarvitset kiireellistä viranomaisapua
  • tiedät tai epäilet, että jonkun henki, terveys tai omaisuus tai ympäristö on uhattuna tai vaarassa.

Näin ilmoitat hätätilanteesta

  • Kiireellinen hätätilanne?
  • Soita numeroon 112.
  • Vastaa kysymyksiin ja noudata sinulle annettuja ohjeita.

Hätäpuheluihin vastataan aina soittojärjestyksessä. Jos hätänumerossa on ruuhkaa, älä katkaise puhelua vaan odota linjalla.

Soita: 112

Palveluajat

Avoinna ympäri vuorokauden

Lastensuojelun virka-ajan päivystys

Lastensuojelun virka-ajan päivystys vastaa kiireellisiin yhteydenottoihin.

Meiltä voit saada apua, jos lapsen tai perheen tilanne vaatii välitöntä puuttumista tai tarvitset neuvoja, miten toimia lapsen tai nuoren arkeen tai elämään liittyvässä huolessa. Meille voit jättää myös lastensuojeluilmoituksen tai sosiaalihuoltolain mukaisen yhteydenoton.

Lastensuojelun päivystyksen työntekijät tekevät aina yhteydenoton tai ilmoituksen saapuessa kiireellisyysarvion siitä, tarvitseeko lapsen tueksi mahdollisesti käynnistää palveluja välittömästi.

Soita: +358 40 359 8520

Palveluajat

Etelä-Savon hyvinvointialue
ma–pe 08:00–14:00

Sosiaalipäivystyksen puhelinasiointi

Sosiaalipäivystyksen puhelinasiointi Etelä-Savon alueella.
(Mikkeli, Juva, Puumala, Hirvensalmi, Pertunmaa, Kangasniemi, Mäntyharju, Pieksämäki, Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi, Sulkava)

Sosiaalipäivystykseen kuuluvat kriisi- ja hätätilanteet, joissa tarvitaan kiireellisesti sosiaaliviranomaisen apua ja tukea, erityisesti virka-ajan jälkeen.

Palvelee 24/7

Soita: +358 44 794 2394

Palveluajat

Avoinna ympäri vuorokauden

Verkkoasiointi

Lastensuojeluilmoitus, Mikkeli

Lastensuojeluilmoitus on ilmoitus lapsesta, jonka tilanne edellyttää palvelutarpeen arviointia ja lastensuojelun tarpeen selvittämistä.
Huomioi, että tämä ilmoitus koskee vain Mikkelin, Juvan, Kangasniemen, Hirvensalmen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan alueella vakituisesti asuvia lapsia.

Ilmoitus on aina lapsikohtainen joten tee tarvittaessa erilliset ilmoitukset kaikista tilanteeseen liittyvistä lapsista.

Kiireellisissä tilanteissa tulee olla välittömästi yhteydessä arkisin lastensuojelun virka-aikaiseen päivystykseen ja virka-ajan ulkopuolella sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai hätänumeroon.

Lastensuojeluilmoitus, Mikkeli

Lastensuojeluilmoitus, Pieksämäen alue

Lastensuojeluilmoitus on ilmoitus lapsesta, jonka tilanne edellyttää palvelutarpeen arviointia ja lastensuojelun tarpeen selvittämistä.
Huomioi, että ilmoitus koskee vain Pieksämäen alueella vakituisesti asuvia lapsia.
Ilmoitus on aina lapsikohtainen, joten tee tarvittaessa erilliset ilmoitukset kaikista tilanteeseen liittyvistä lapsista.

Kiireellisissä tilanteissa tulee olla välittömästi yhteydessä arkisin Pieksämäen virka-aikaiseen sosiaalipäivystykseen ja virka-ajan ulkopuolella sosiaali- ja kriisipäivystykseen tai hätänumeroon.

Lastensuojeluilmoitus, Pieksämäen alue

Lastensuojeluilmoitus, Savonlinnan alue

Lastensuojeluilmoitus on ilmoitus lapsesta, jonka tilanne edellyttää palvelutarpeen arviointia ja lastensuojelun tarpeen selvittämistä.

Huomioi, että ilmoitus koskee vain Savonlinnan alueella vakituisesti asuvia lapsia.
Ilmoitus on aina lapsikohtainen, joten tee tarvittaessa erilliset ilmoitukset kaikista tilanteeseen liittyvistä lapsista.

Kiireellisissä tilanteissa tulee olla välittömästi yhteydessä lastensuojelun virka-aikaiseen päivystykseen ja virka-ajan ulkopuolella sosiaalipäivystykseen tai hätänumeroon.

Lastensuojeluilmoitus, Savonlinnan alue