Vammaisten perhehoito
Perhehoito on hoidon tai muun osa- tai ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan asiakkaan kotona.
Toimi näin
Ota yhteyttä vammaispalvelun asiakasohjaukseen.
Perhehoito on hoidon tai muun osa- tai ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan asiakkaan kotona.
Ota yhteyttä vammaispalvelun asiakasohjaukseen.
Valitse paikkakuntasi pudotusvalikosta nähdäksesi sopivat yhteystiedot.
Hakemuslomakkeella voi hakea vammaispalvelulain mukaisia palveluita.
VammaispalveluhakemusVammaispalvelun asiakasohjauksesta saat ohjausta ja neuvontaa vammaispalveluista.
Käytössä on myös takaisinsoittopalvelu.
Puheluihin vastataan arkisin puhelinlinjalla klo 14 asti. Saapuneisiin soittopyyntöihin vastataan viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Huomioithan ystävällisesti, että emme pysty vastaanottamaan tekstiviestejä puhelinpalvelun numeroon.
Lomakkeella voit hakea vammaispalveluja.
Tee hakemus kuitenkin ensisijaisesti alueellisella sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.etelasavonha.fi/sahkoinen-asiointi/
Tämä soveltamisohje sisältää tietoa siitä, miten Etelä-Savon hyvinvointialue järjestää, tuottaa ja toteuttaa omaishoitoa tukevia palveluja. Soveltamisohjeessa kuvataan omaishoidon tuen toimintamalli, tunnistamisesta omaishoidon päättymiseen liittyviä ja sitä tukevia käytäntöjä sekä omaishoitajien tuen eri muotoja ja niiden toteutusta. Lisäksi soveltamisohjeessa linjataan yhtenäiset periaatteet omaishoidon toteuttamiseen Etelä-Savon hyvinvointialueella. Soveltamisohje turvaa yhdenvertaiset, yhteneväisellä tavalla koordinoidut ja kustannusten kasvua hillitsevät palvelut ja luo perustan kaikkien osapuolten oikeuksiin ja velvollisuuksiin.
Soveltamisohjeessa noudatetaan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja asetuksia:
Omaishoitoperheet ovat yhdenvertaisia ja perheet osallistuvat palveluidensa suunnitteluun sekä arviointiin.
Omaishoitoperheelle turvataan yhdessä sovitut, oikea-aikaiset ja yksilölliset palvelut.
Tässä soveltamisohjeessa kuvataan, kuinka Etelä-Savon hyvinvointialueella toteutetaan ikäihmisten ja vammaisten henkilöiden toimeksiantosopimussuhteista perhehoitoa. Soveltamisohjeen tavoitteena on yhtenäistää perhehoidon toteuttamistapa Etelä-Savon hyvinvointialueella. Perhehoidon soveltamisohje ohjaa perhehoitoa järjestävää hyvinvointialuetta, perhehoidossa olevaa henkilöä ja perhehoitajaa. Soveltamisohje turvaa asiakaslähtöisen perhehoidon laadun edellytykset ja perustan sekä kaikkien osapuolien oikeudet ja velvollisuudet.
Soveltamisohjeessa kuvataan perhehoidon keskeiset käsitteet, perhehoidon toteuttaminen, korvausperiaatteet, perhehoitajan asema, tuen muodot sekä niiden toteuttaminen. Perhehoitoon liittyvä lainsäädäntö on koottu liitteeseen 1.
Etelä-Savon aluehallitus hyväksyy soveltamisohjeessa olevat perhehoitajien palkkiot ja kulukorvaukset sekä asiakasmaksut Etelä-Savon hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisessa toimielimessä. Soveltamisohjetta päivitetään ikäihmisten ja vammaisten perhehoidon koordinaattorien toimesta vuosittain huomioiden muun muassa indeksikorotukset perhehoidon palkkioihin, kulukorvauksiin ja asiakasmaksuihin. Muita muutoksia soveltamisohjeeseen tekee tarvittaessa hyvinvointialueen perhehoidon työryhmä, jossa on mukana perhehoitajien edustaja. Tämän työryhmän tekemät muutokset hyväksytään hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisessa toimielimessä.
Perhehoito voi olla joko lyhyt- tai pitkäaikaista perustuen yksilölliseen hoito- ja palvelusuunnitelmaan / asiakassuunnitelmaan. Perhehoitoa voidaan toteuttaa myös osavuorokautisena, joko päivä- tai yöaikaisena. Perhehoito tapahtuu perhehoitajan tai asiakkaan yksityiskodissa.
Soveltamisohje ja säännöllinen palautteiden kerääminen sekä yhteistyö perhehoidon koordinaattorin sekä perhehoidon palveluohjaajan ja perhehoitajan, asiakkaiden ja heidän omaisten sekä muiden perhehoidon yhteistyö tahojen välillä turvaa asiakaslähtöisen perhehoidon laadun edellytykset ja perustan.
Perhehoito on tarkoitettu lastensuojelutoimien piirissä olevalle lapselle tai nuorelle, joka ei voi asua vanhempansa tai huoltajansa kanssa, tai ikäihmiselle, joka ei tuettunakaan voi asua itsenäisesti. Myös kehitysvammaiset henkilöt ja mielenterveyskuntoutujat voivat asua perhehoidossa. Perhehoito tapahtuu hoitajan tai hoidon tarvitsijan kotona tai ammatillisessa perhekodissa.
Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista, osa-aikaista tai ympärivuorokautista. Perhehoidon tavoitteena on antaa mahdollisuus perheenomaiseen hoitoon ja läheisiin, pysyviin ihmissuhteisiin. Perhehoitajalla on oikeus vapaaseen.
Perhehoidossa elävä lapsi tai nuori käy koulua tavalliseen tapaan. Perhehoidossa oleva kehitysvammainen henkilö tai mielenterveyskuntoutuja voi osallistua työ- tai päivätoimintaan ja esimerkiksi saada kuljetuspalveluita. Myös ikäihmiset ovat oikeutettuja kuljetuspalveluihin.
Hoidettavia voi yhden hoitajan kodissa olla enintään neljä ja kahden hoitajan kodissa enintään kuusi perheen omat alle kouluikäiset lapset mukaan lukien. Hoitajaksi hyväksytään henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai ominaisuuksiensa perusteella soveltuu tehtävään.
Asioi paikasta riippumatta Eloisan palveluissa ja chatissa, mobiilisovelluksella tai verkossa.
Tutustu OmaEloisa -palvelun ohjeisiin.
Kuntakohtaiset ja muut digitaaliset palvelut sekä ajanvaraukset.