Raskaus ja päihteet
Raskauden aikana ei ole olemassa turvallista rajaa päihteiden käytölle. Kaikki päihteiden käyttö raskauden aikana on vaarallista kohdussa kehittyvälle lapselle.
Tämän sivun sisältö
- Päihteettömyys on lapsen etu
- Yleistä päihteistä
- Puolison tai läheisen päihteiden käyttö
- Palvelut päihteettömyyden tueksi
Anna palautetta tästä sivusta!
Keräämme Raskaus ja päihteet -sivumme kehittämiseksi palautetta. Arvostamme mielipidettäsi:
Päihteettömyys on lapsen etu
Äitiysneuvolassa kartoitetaan kaikkien odottajien ja heidän puolisoidensa päihteiden käyttö. Äitiysneuvolasta saat tietoa päihteistä ja niiden haitoista raskauden aikana. Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä, ota rohkeasti asia puheeksi terveydenhoitajasi kanssa. Sinulle ja läheisellesi voidaan tarjota tukea ja apua sekä ohjata tarvittavien palveluiden piiriin.
Päihteet raskausaikana
Nikotiini raskausaikana
Päihteiden käytön kartoitus
Äitiysneuvolan terveydenhoitaja kartoittaa päihteiden käyttöäsi osana normaalia neuvolaseurantaa. Päihteiden käytöstä kysytään kaikilta raskaana olevilta:
- Alkoholin käytöstä
- Huumausaineiden ja lääkkeiden käytöstä
- Nikotiinituotteiden käytöstä
Tutustu neuvolan päihdeseulontalomakkeeseen (Thl.fi)
Päihteiden käytön kartoitusta ja puheeksi ottamista neuvoloissa ohjaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen kansalliset ohjeet. Voit tutustua alkoholin ja muiden päihteiden käyttöön liittyvään ohjeistukseen äitiys- ja lastenneuvolassa sekä opiskelijaterveydenhuollossa tästä.
Yleistä päihteistä
Päihteillä tarkoitetaan aineita, jotka vaikuttavat keskushermostoon ja voivat muuttaa henkilön mielialaa, käyttäytymistä tai tajunnan tasoa. Päihteiden käyttö voi aiheuttaa riippuvuutta. Yleisimmät päihteet ovat nikotiinituotteet, alkoholi, huumeet (kuten kannabis, amfetamiini, buprenorfiini, kokaiini jne.) sekä lääkkeet, joita käytetään päihtymistarkoituksessa (esimerkiksi rauhoittavat lääkkeet tai adhd:n hoitoon tarkoitetut lääkkeet). Lisätietoa päihteistä:
Puolison tai läheisen päihteiden käyttö
Neuvolassa tuetaan koko perheen hyvinvointia. Puolison tai läheisen päihteiden käyttö voi vaikuttaa perheen hyvinvointiin ja aiheuttaa huolta. Voit ottaa tämän huolen esille milloin tahansa neuvolakäynnin yhteydessä. Terveydenhoitaja huomioi ja kartoittaa neuvolakäyntien aikana toisen vanhemman päihteiden käytön, arvioi mahdollisen lisätuen tarpeen ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon. Lisätietoa aiheesta:
Palvelut päihteettömyyden tueksi
Äitiysneuvolassa tuetaan päihteettömyyttä kartoittamalla päihteiden käyttöä ja tarjoamalla tietoa. Jos terveydenhoitajan tekemässä kartoituksessa ilmenee tarve lisäselvitykselle tai päihteettömyyden tuelle, neuvolasta ohjataan tarvittavien palveluiden piiriin. Terveydenhoitajalla on myös velvollisuus tehdä tarvittavat ilmoitukset sosiaalihuoltolain mukaisesti. Terveydenhoitajan tavoitteena on tukea sinun, puolisosi ja tulevan lapsesi hyvinvointia ja terveyttä yhteistyössä kanssasi. Tietoa päihteettömyyttä tukevista palveluista Etelä-Savon hyvinvointialueella:
HALSO-vastaanotto
Äitiysvastaanoton/-poliklinikan yhteydessä toimii erityistä tukea tarjoava HALSO-vastaanotto (huumeet, alkoholi, lääkkeet ja sosiaaliset haasteet). Terveydenhoitaja voi arvioida tarpeesi vastaanotolle. Lisätietoa saat omalta terveydenhoitajaltasi. Käynnit HALSO-vastaanotolle suunnitellaan yksilöllisesti ja ne ovat maksuttomia. HALSO-vastaanotolla tapaat kätilön, sosiaalityöntekijän sekä lääkärin. Käyntien tarkoituksena on tukea vanhemmuuttasi ja vanhemmaksi tuloa sekä seurata sinun ja kehittyvän vauvasi hyvinvointia ja terveyttä raskausaikana. Tarkoituksena on mahdollistaa tarpeen mukaiset tukipalvelut heti lapsen syntymän jälkeen.
Sivua muokattu 28.11.2024
Anna palautetta tästä sivusta!
Keräämme Raskaus ja päihteet -sivumme kehittämiseksi palautetta. Arvostamme mielipidettäsi:
Vastaa kyselyyn tästä