Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Seulontatutkimukset

Seulontatutkimukset ovat joukkotarkastuksia tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan (PAPA -koe) saat ensimmäinen kutsun 30-vuotiaana.

Rintasyövän seulontaohjelmassa ensimmäinen mammografia otetaan 50-vuotiaana. Saat tutkimukseen henkilökohtaisen kutsun.

Raskaana oleville naisille tarjotaan sikiön ultraäänitutkimusta sekä yhdistelmä- tai seerumiseulontaa kromosomipoikkeavuuksien havaitsemiseksi

Toimi näin

Sinulle postitetaan kotiin kutsu joukkotarkastukseen.
Kutsu sisältää vastaanottoajan ja etukäteen täytettävän esitietolomakkeen. Jos aika ei sovi sinulle, voit vaihtaa sen sähköisen ajanvarauksen kautta tai soittamalla neuvolapuhelimeen.

Joukkotarkastus vastaus saapuu sinulle postitse n. 2-3 kk kuluttua näytteenotosta.

Raskaana olevien seulontaan ohjataan äitiysneuvolan kautta.

Yhteystiedot

Valitse paikkakuntasi pudotusvalikosta nähdäksesi sopivat yhteystiedot.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Suolistosyövän seulontaan kutsutaan vuodesta 2022 alkaen 60–68-vuotiaat. Seulonta laajenee asteittain, siten että vuonna 2031 seulontaan kutsutaan 56–74-vuotiaat. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.