Siirry sisältöön
Uutiset

Lääkeautomaatit lisäämään lääkkeenoton turvallisuutta ja avuksi kotihoidon työhön 

Julkaistu: 29.12.2022, klo 09:56

Ristiinan kotihoidossa otettiin käyttöön ensimmäiset Axitare-lääkeautomaatit. Lääkeautomaateilla mahdollistetaan turvallinen ja helppo nykyaikainen lääkejakelu, vaikka kotihoidon työntekijä ei olisikaan paikalla. Lääkeautomaattipalvelu on suunniteltu helppokäyttöiseksi niin asiakkaalle kuin henkilöstölle, ja sillä tuetaan itsenäistä kotona asumista. Lääkeautomaattikokeilu on osa Ikääntyneiden tilannekuva -hanketta, joka on osa valtakunnallista KATI-ohjelmaa.

Kokemukset lääkeautomaattien käytöstä ovat olleet positiivisia sekä asiakkaiden että kotihoidon työntekijöiden mielestä. Lääkeautomaattien avulla resursseja saadaan ohjattua sinne, missä niitä enemmän tarvitaan. Myös monelle kotihoidon asiakkaalle lääkeautomaattien käyttö tuo vapautta, kun ei tarvitse odottaa kotihoidon työntekijän käyntiä, vaan lääkkeen voi ottaa itse automaatista oikein annosteltuna, kertoo Kotihoito Ristiina-Suomenniemen palveluesimies Kirsi Laatikainen.

Käyttöön annetaan kattava opastus ja automaatin ilmoitukset muistuttavat oikeasta lääkkeen ottamisesta

Asiakkaat ovat miettineet, että miten lääkeautomaatin käyttö onnistuu ja käyttöönotto on saattanut hieman jännittääkin. Lääkeautomaatin käyttöön annetaan kattava opastus ja ohjausta saa aina tarvittaessa. Lääkeautomaatit käydään täyttämässä säännöllisesti kotihoidon työntekijän käynnillä ja silloin käyttöä voidaan vielä opastaa. Kun toiminta on katsottu ja opeteltu yhdessä, niin käyttö on lähtenyt sujumaan hyvin, kertovat kotihoidon työntekijät asiakkaiden ajatuksista.

Lääkeautomaattien uskotaan helpottavan työtä, kunhan niiden käyttö rutinoituu. Lääkeautomaatit lisäävät myös työntekijöiden turvallisuuden tunnetta, kun asiakas saa aina oikean määrän lääkkeitä oikeaan aikaan. Lääkeautomaatti muistuttaa lääkkeenottoajasta ja ilmoittaa myös, jos lääkettä ei ole otettu. Tieto tulee suoraan turvapuhelinkeskukseen, ja silloin tehdään tarkistussoitto tai välitetään kotihoidolle asiakaskäynti. Automaatit täytetään kahden viikon välein kotihoidon toimesta ennalta laaditun lääkehoitosuunnitelman mukaisesti

Ensimmäinen Essoten alueen lääkeautomaatti vietiin viikon 47 lopulla Ristiinan kotihoidon asiakkaalle. Etelä-Savon alueella lääkeautomaatteja on käytössä jo Pieksämäellä. Käyttökokemukset ovat olleet hyviä ja tulevaisuudessa käyttö jatkuu ja laajenee. Lääkeautomaatteja otetaan ensin käyttöön pieni määrä, jotta toimivuutta ja hyötyjä voidaan arvioida. Tavoitteena on, että lääkeautomaatit ovat käytössä ikääntyneiden palveluissa koko Etelä-Savon hyvinvointialueella.

Lisätietoja:

Kirsi Laatikainen
Palveluesimies
Kotihoito Ristiina-Suomenniemi
kirsi.laatikainen@etelasavonha.fi

Tapani Patosalmi
Hankepäällikkö
Etelä-Savon hyvinvointialue
Ikääntyneiden tilannekuva -hanke
tapani.patosalmi@etelasavonha.fi