Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Uutiset

Päivystyksen toimintaa kehitetään – 116 117 on aina ensimmäinen kontakti

Julkaistu: 9.1.2023, klo 13:07

Eloisan ympärivuorokautiset päivystyspisteet sijaitsevat Mikkelissä ja Savonlinnassa (kuvassa). Soita Päivystysapuun 116 117 aina ennen päivystykseen lähtöä.

Etelä-Savon hyvinvointialueen terveydenhuollon päivystykset palvelevat vuorokauden ympäri Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa. Päivystyspisteissä toimintaa yhdenmukaistetaan ja terävöitetään heti hyvinvointialueen alkumetreillä.

– Päivystys on paikka, jossa hoidetaan akuutteja potilaita, joiden vaivat eivät voi odottaa seuraavaan päivään. Kaikille muille vaivoille on myös muita hoitopaikkoja palveluissamme, päivystyksen ja ensihoidon palvelualuejohtaja Minna Pitkänen kertoo.

Eloisan tavoitteena on ohjata ihmiset aina oikeaan hoitopaikkaan. Jos potilas on vaivansa kanssa väärässä paikassa, venyvät odotusajat kohtuuttoman pitkiksi, palvelut ruuhkautuvat ja asiakasturvallisuus vaarantuu.

Akuutissa tilanteessa soita Päivystysapuun 116 117

Kun kokee tarvitsevansa terveydenhuollon päivystyksellistä apua, on ensimmäinen toimenpide soittaa Päivystysapuun numeroon 116 117. Se on avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Puhelu yhdistyy lähimpään päivystyspisteeseen, Etelä-Savossa siis Mikkeliin tai Savonlinnaan.

– Puhelimeen vastaa terveydenhuollon ammattilainen, joka kertoo, miten tulee toimia. Hän kehottaa tulemaan päivystykseen välittömästi, arvioituna ajankohtana tai varaa ajan samalle tai seuraavalle päivälle kiirevastaanotolle, Pitkänen selvittää.

Etelä-Savossa tavoitteena on lyhentää päivystyksen odotusaikoja ja se edellyttää potilaiden ohjaamista oikeisiin hoitopaikkoihin hoidontarpeen arvion avulla.

– Päivytyksissä otetaan käyttöön myös viitteellinen ajanvaraus. Tällöin puhelimessa kerrotaan, milloin päivystykseen on syytä saapua, jotta kohtuuttoman pitkältä odotusajalta vältyttäisiin, Pitkänen lupaa.

Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa tulee ottaa yhteyttä hätänumeroon 112.

Eloisa auttaa myös kausiasukkaita

Mikkelissä ja Savonlinnassa yhteispäivystyksen palveluissa on ollut käytössä erilainen hinnoittelu. Eloisan aloittamisen myötä hinnoittelu yhdenmukaistetaan myös päivystyksessä.

Päivystyslääkärillä käynnistä asiakasmaksuna veloitetaan jatkossa erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksu 41,80 euroa. Päivystyksen hoitajakäyntimaksu on puolestaan 35,00 euroa. Veteraanitunnuksen omaaville ja alle 18-vuotiaille päivystyskäynti on maksuton. Sosiaalipäivystyksen käynnit ovat maksuttomia ympäri vuorokauden kaikille.

– Kaikki terveyspalvelumme chatista päivystykseen ja kiirevastaanottoon ovat myös kausiasukkaidemme ja vieraidemme käytössä. Oli asia iso tai pieni, meiltä saa avun, lupaa Eloisan terveyspalveluiden toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen. Eloisan digitaalisessa sote-keskuksessa palvellaan tällä hetkellä arkisin klo 8–15. Digipalvelut alkavat Eloisan nettisivujen chat-ikkunasta osoitteessa www.etelasavonha.fi. Vastausajat ovat jopa alle minuutin. Chatissa asiointi alkaa hoitajan kautta edeten digilääkärille tai vaikka ajanvarauspalveluihin.