Siirry sisältöön
Uutiset

Aluehallitus kuuli katsauksen hyvinvointialueen tiloista ja päätti liittyä Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:hyn

Julkaistu: 19.1.2023, klo 18:23

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisalla on kaikista Suomen hyvinvointialueista eniten tiloja neliömetreissä asukasta kohden. Hyvinvointialue hakee kustannustehokkuutta etenkin tilojen käytön suunnittelulla. Aluehallitus kuuli ennen kokoustaan katsauksen tiloihin. Varsinainen kokous pidettiin katsauksen jälkeen. 

Kaikkiaan Eloisalla on tiloja yhteensä 36 hehtaaria, yhteensä noin 360 rakennuksessa. Määrä vastaa lähes 60 jalkapallokenttää. Jokaista Etelä-Savon asukasta kohden tilaa on noin 2,7 neliömetriä.

− Järkevää on esimerkiksi keskittää palveluja omiin tiloihimme ja vähentää vuokratilojen käyttöä. Hyvinvointialueelle siirtyneiden tilojen kartoituksessa on selvinnyt, että vuokraamme esimerkiksi isoja toimistotiloja. Näihin liittyen olemme jo tekemässä ratkaisuja, hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä sanoo.

− Jatkossa tulemme olemaan hyvin tarkkoja kaikkien tilojen kanssa. Mietimme esimerkiksi sitä, voidaanko vuokrien tasoa alentaa nykyisestä. Tahtotilamme on vapauttaa resursseja hyvinvointialueen muihin tarpeisiin, aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen toteaa.

Etelä-Savossa tilamäärää selittävät myös alueen erityispiirteet, kuten keskussairaaloiden tilat Mikkelissä ja Savonlinnassa sekä erityishuoltopiirin tilat Pieksämäellä, kuten myös ikärakenteeseen liittyvä tarve palveluasumisen yksiköille.

Hyvinvointialuejohtajan katsaus – Eloisan toiminnassa vielä paljon keskeneräistä

Hyvinvointialuejohtajan katsauksessaan Seppälä kertoi tilannekatsauksen Eloisan toiminnan käynnistämisestä.

− Pääasiat ja kriittiset järjestelmät toimivat, mutta käynnistymiseen liittyviä uudistuksia on menossa paljon, ja ne myös kuormittavat henkilöstöä huomattavasti. Paljon on keskeneräistä myös monissa järjestelmissä, kuten verkkosivuissa ja laskutuksessa, mikä valitettavasti näkyy myös asiakkaille, Seppälä summasi.

Vakavia vaaratapahtumia hyvinvointialueen aloitukseen liittyen ei ole tapahtunut.

Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n perustaminen

Aluehallitus päätti kokouksessaan merkitä Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n osakeannissa 10 kappaletta yhtiön osakkeita. Aluehallitus hyväksyi myös yhtiön osakassopimuksen; palvelusopimuksen aluehallitus hyväksyi jo 12.1. edellisessä kokouksessaan.

Hyvil Oy:n tulevaisuus riippuu siitä, missä määrin hyvinvointialueet päättävät lähteä yhtiöön mukaan.

− Tavoitteena on, että kaikki hyvinvointialueet liittyvät tähän yhtiöön. Arvioni on, että noin kymmenen hyvinvointialuetta on tehnyt tähän mennessä tehnyt päätöksen mukaan lähtemisestä, mukaan lukien kaikki Itä-Suomen YTA-alueen hyvinvointialueet, Laukkanen sanoo.

Kuntaliitto on perustanut Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n 28.10.202. Yhtiö on perustettu, koska hyvinvointialueet eivät voi Kuntaliiton sääntöjen mukaan olla Kuntaliiton jäseniä.

Aiheesta enemmän esityslistassa:

https://etela-savonhva.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=202325-13

Aluehallitus äänesti kokouksen pykälissä 26 ja 29.

Lisätietoja

Heikki Laukkanen, aluehallituksen puheenjohtaja, 0400 755 204,
heikki.laukkanen@etela-savo.fi

Santeri Seppälä, hyvinvointialuejohtaja, 040 359 6934,  santeri.seppala@etelasavonha.fi