Siirry sisältöön
Uutiset

Seri-tukikeskus palvelee seksuaaliväkivaltaa kokeneita

Julkaistu: 10.2.2023, klo 11:27

Seksuaalirikosten uhreille on avattu oma palvelupaikka Mikkelin keskussairaalan Perhetalolla. Seri-lyhenne tulee sanasta seksuaalirikos ja seri-tukikeskus auttaa yli 16-vuotiaita sukupuolesta riippumatta kaikkina vuodenpäivinä ja kellonaikoina. Myös Savonlinnassa seksuaalirikosten uhreja palvellaan päivystyksellisesti.

Seksuaalirikoksia ovat muun muassa seksuaalinen ahdistelu, seksuaalinen kajoaminen ja raiskaus.

Mikkelissä seri-tukikeskuksella on omat vastaanottotilat Perhetalossa eikä palvelua tarvitse odottaa päivystyksessä. Tukikeskukseen voi hakeutua matalalla kynnyksellä ilman lähetettä päivystyspuhelimen kautta. Tukikeskukseen olisi hyvä saapua mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen syömättä, juomatta ja vaatteita vaihtamatta.

Seri-tukikeskuksen puhelin päivystää ympäri vuorokauden numerossa 040 359 8979. Puhelimeen kannattaa soittaa ennen saapumista saadakseen lisäohjeita. Puhelinnumeroon voi asioida myös tekstiviestillä.

Opaskyltti jossa lukee seri-tukikeskus sairaalatilan katossa ja taustalla seinämaalaus
Seri-tukikeskus löytyy Mikkelin keskussairaalan perhetalon 3. kerroksesta. Soita ennen saapumista seri-päivystysnumeroon.

Rikoksen uhria autetaan kattavasti

Seksuaalista väkivaltaa kokeneita rohkaistaan aina tekemään asiasta rikosilmoitus, mutta se ei ole ehto tukikeskukseen hakeutumiselle. Rikosilmoituksen ottaa vastaan poliisiviranomainen. Seri-tukikeskus auttaa rikosilmoituksen tekemisessä ja lisäksi tukikeskuksen erityiskoulutettu henkilökunta osaa suorittaa asiakkaan oikeusturvan kannalta tarvittavat tutkimukset oikein.

Mikkelin seri-tukikeskus sijaitsee synnytysyksikön yhteydessä Perhetalon kolmannessa kerroksessa ja sen henkilöstöön kuuluvat päivystävä gynekologi ja asiaan koulutetut kätilöt. Tarjolla on myös psyykkistä tukea ja jatkohoitoa.

Seri-tukikeskus aloitti toimintansa Mikkelissä viime lokakuussa ja se on auttanut tähän mennessä lähes kymmentä henkilöä. Seri-tukikeskuksia on Suomessa 21.

Seri-tukikeskus tarjoaa:

  • Ympärivuorokautista apua 16 vuotta täyttäneille seksuaaliväkivaltaa kokeneille
  • Oikeuslääketieteelliset tutkimukset seksuaalirikoksissa
  • Traumatukea, psykologista neuvontaa ja terapiaa
  • Tukea ja asiantuntemusta seksuaalirikosilmoituksen tekemisessä

Seri-tukikeskukseen hakeutuminen:

  • Yhteys ennen saapumista ympärivuorokautiseen päivystyspuhelimeen 040 359 8979 (myös tekstiviestimahdollisuus) koko Etelä-Savon alueella
  • Seri-tukikeskus Mikkelin keskussairaalan Perhetalossa sekä päivystyksellinen hoito Savonlinnan sairaalassa
  • Tukikeskukseen on hyvä hakeutua mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen syömättä, juomatta ja vaatteita vaihtamatta
  • Jos tapahtuneesta on yli kuukausi, ota yhteyttä kotipaikkakunnan terveydenhuoltoon