Siirry sisältöön
Uutiset

Mielenhyvinvointivierailu Mikkelin urheilupuiston koululla keskiviikkona 29.3.

Julkaistu: 31.3.2023, klo 16:50

Eloisan väkeä vieraili keskiviikkona 29.3. Mikkelin urheilupuiston koululla mielenhyvinvoinnin asialla. Eloisan Apua Ajoissa! -hankkeen, lastensuojelun, oppilashuollon ja nuorisopsykiatrian Välkkäritoiminnan lisäksi mukana olivat Ohjaamo Olkkari, Mikkelin kriisikeskus ja poliisin Ankkuritiimi.

Kuvassa Anne Peltonen ja Sanna Tiusanen Eloisan rastipisteellä
Kuvassa hankepäällikkö Anne Peltonen Eloisasta ja järjestöassistentti Sanna Tiusanen Mikkelin kriisikeskukselta.

Päivän aikana yhdeksäsluokkalaisille pidettiin oppitunti mielenhyvinvointiin ja oman toimijuuden tukemiseen liittyen. Lisäksi koko koulun oppilaille pidettiin erilaisia välituntirasteja, joissa oli mahdollisuus tutustua toimijoihin ja tehdä erilaisia tehtäviä.

Lastensuojelun rastilla oli arvonta, jossa vastattiin esimerkiksi kysymyksiin: mitä apua lastensuojelusta nuori voi saada ja, onko lastensuojelu pelottava. Apua Ajoissa -hankkeen rastilla tehtiin turvasuunnitelmaa ikävien tunteiden varalle ja ketkä olisivat ne kolme henkilöä, kenelle voisi hankalista asioista kertoa. Ohjaamon rastilla pohdittiin, mitä itse voisi tehdä yksinäisyyden kitkemiseksi. Nuoret osallistuivat sekä oppitunnilla että rasteilla ihailtavan aktiivisesti.

  • Mielenhyvinvoinnin oppitunnit ja rastipisteet juurikin tuollaisena monialaisena tapahtumana olisivat erittäin tervetulleita, jopa kuutosluokkalaisista yhdeksäsluokkalaisiin saakka jokavuotisena tapahtumana, kertoo koulukuraattori Hanna Moilanen.

Vierailun tarkoituksena oli vahvistaa nuorten omaa toimijuutta mielenhyvinvoinnin tukemisessa, kannustaa hakemaan apua tarvittaessa ja tuoda paikallisia toimijoita nuorille tutuksi. Hankekoordinaattori Minna Siiriäinen toivoo, että tulevaisuudessa vierailu toimisi esimerkkinä ja kannustavan toimijoita vierailemaan kouluissa sekä kouluja kutsumaan vastaavia työryhmiä vieraakseen.

  • Olemme innoissamme siitä, että voimme yhdessä tehdä tärkeää työtä nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi, Siiriäinen kertoo.

Nuorten oman toimijuuden vahvistaminen mielenterveyden tukemisessa on erittäin tärkeää, koska se auttaa nuoria tunnistamaan omia tunteitaan ja tarpeitaan sekä kehittämään keinoja käsitellä haasteita ja stressiä. Näiden taitojen avulla pyritään ehkäisemään ongelmien kasvamista liian suuriksi ja tunnistamaan, milloin avunpiiriin tulee hakeutua. Mielenterveyden haasteiden juurisyihin tulee pystyä puuttumaan nykyistä aiemmin ja tässä avainasemassa on nuorten mielenterveysosaaminen.

Lisätietoja antaa: Minna Siiriäinen, Apua Ajoissa! -hankkeen koordinaattori, 040 359 8236, minna.siiriainen@etelasavonha.fi