Siirry sisältöön
Uutiset

Kaatumisten ehkäisyn yhteistyöllä halutaan pitää ikääntyneet pystyssä

Julkaistu: 18.4.2023, klo 14:07

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa haluaa pitää eteläsavolaiset ikäihmiset pystyssä ja vähentää kaatumistapaturmia. Hyvinvointialue, Ainone ja Fysios Mehiläinen Mikkeli järjestävät 26.4.2023 Mikkelissä avoimen Pysytään pystyssä! -tapahtuman kaikille ikäihmisille ja heidän omaisilleen. Tapahtuman teemana on kaatumisten ehkäiseminen.

Kuvituskuva Shutterstock (Ainone Balance)

Kaatumiset ja niistä aiheutuvat vammat kasvattavat hoitokustannuksia ja heikentävät ikääntyvän väestön elämänlaatua. Etelä-Savossa tehdään yhteistyötä väestön ikääntymisen aiheuttamien hoitokustannusten hillitsemiseksi ja panostetaan ennaltaehkäisevään työhön.  

-Panostamme varhaiseen kaatumisriskin tunnistamiseen ja yksilöllisiin toimenpiteisiin riskien pienentämiseksi. Muun muassa tätä silmällä pitäen Mikkelin seudulla on laajennettu Ikäneuvola-toimintaa, josta saadut kokemukset ovat olleet erittäin rohkaisevia. Näin ollen pääsemme laajentamaan toimintaa tulevaisuudessa koko Etelä-Savon alueelle, fysioterapeutti Anne Loponen Etelä-Savon hyvinvointialueelta kertoo.

Kaatumiset ja putoamiset ovat yleisin tapaturmaisen kuoleman syy Suomessa. Nämä tapaturmat ovat myös johtavia syitä lonkkamurtumissa (yli 90 %) sekä aivovammoissa (65 %) ja koskettavat erityisesti ikääntyneitä. Tilastojen mukaan yli 80-vuotiaista noin joka toinen kaatuu kerran vuodessa ja yli 65-vuotiaistakin joka kolmas.

-Kaatumisriskiin vaikuttavat monet sisäiset ja ulkoiset vaaratekijät, joista tasapaino on yksi keskeisin. Nykyaikaisen mobiiliteknologiamme avulla ammattilaiset voivat tehdä tasapainon objektiivisen arvioinnin nopeasti ja helposti, Ainonen toimitusjohtaja Matti Vartiainen, (Ft, TtM, FT) kertoo.

-Softan lisäksi haluamme myös lisätä tietoisuutta kaatumisten ennaltaehkäisystä niin ammattilaisten kuin kuluttajienkin keskuudessa. Tällainen yhteistyö on erinomainen tapa tehdä sitä työtä, Vartiainen jatkaa.

Liikunta on tehokkain yksittäinen keino ehkäistä kaatumisia.

-Fysios Mehiläisellä on vahvaa osaamista niin ikäihmisten toimintakyvyn arvioinneissa kuin niitä tukevien yksilöllisten kuntoutus- ja harjoitteluohjeiden laatimisessa. Yhteistyön laajentaminen tulevaisuudessa tuntuukin siksi luontevalle jatkolle, fysioterapeutti Arja Tiensuu Fysios Mehiläinen Mikkelistä sanoo.

Yhden lonkkamurtuman keskimääräinen hoitokustannus on noin 30 000 euroa vammaa seuranneena vuonna sisältäen hoidon ja kuntoutuksen aiheuttamat kustannukset. Sotkanet -tilaston mukaan vuonna 2022 Etelä-Savon alueella yli 65-vuotiaiden lonkkamurtumia tapahtui 267 kappaletta.

Pysytään pystyssä! -tapahtuma Mikkelissä keskiviikkona 26.4.2023 klo 10.00 – 13.00

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa, Fysios Mehiläinen Mikkeli sekä Ainone järjestävät kaikille ikäihmisille sekä heidän omaisilleen avoimen tapahtuman kaatumisten ehkäisemiseksi. Se pidetään Mikkelin Omatorilla (Porrassalmenkatu 21, 2. krs).

Ohjelmassa Ainonen toimitusjohtajan Matti Vartiaisen luento kaatumisriskin varhaisesta tunnistamisesta klo 10.00 ja 11.30. Tapahtumassa osallistujilla on myös mahdollisuus saada maksuton henkilökohtainen kaatumisriskin riskikartoitus sekä tasapainon mittaus. Henkilökohtaiseen mittaukseen voi varata ajan arkisin kello 8-9 numerosta 040 359 9067. Mittausaikoja on rajoitetusti. Tervetuloa mukaan!


Lisätietoja yrityksistä

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen palvelujen tuottamisesta noin 133 000 asukkaalle Etelä-Savon 12 kunnan alueella. Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Organisaatio työllistää noin 8000 sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen palvelujen ammattilaista.

www.etelasavonha.fi


Ainone on vuonna 2016 perustettu innovatiivinen terveysteknologiayhtiö, joka kehittää mobiili- ja sensoriteknologiaan perustuvia ihmisen toimintakyvyn mittaamisen ja analysointiin tarkoitettuja sovelluksia. Ensimmäinen tuote Ainone Balance® -sovellus (lääkinnällinen laite) mittaa tasapainoa. Yhtiö tarjoaa myös ihmisen toimintakyvyn arviointiin ja kehittämiseen liittyviä mittauspalveluita sekä koulutusta.

www.ainone.eu


Fysios Mehiläinen on Suomen suurin fysioterapia-ketju, johon kuuluu yli 100 toimipistettä yli 50 paikkakunnalla. Yritys työllistää yli 1 000 terapia-alan ammattilaista ja sen toiminta-alue kattaa koko Suomen. Fysios Mehiläinen on osa Mehiläinen-konsernia.

www.fysios.fi