Siirry sisältöön
Uutiset

Savonlinnan sairaalaan avattiin seri-tukikeskus

Julkaistu: 7.6.2023, klo 14:16

Sairaalan sisätiloissa oleva liukuovi ja siinä kyltti jossa punainen risti ja teksti Päivystys - Emergency unit

Savonlinnan keskussairaalaan on avattu seksuaaliväkivaltaa kokeneille seri-tukikeskus. Seri-lyhenne tulee sanasta seksuaalirikos ja seri-tukikeskus auttaa yli 16-vuotiaita sukupuolesta riippumatta kaikkina vuodenpäivinä ja kellonaikoina.

Savonlinnan seri-tukikeskus avattiin kesäkuun alussa. Se toimii keskussairaalaan naisten poliklinikalla tai päivystyksessä. Toinen Etelä-Savon hyvinvointialueen seri-tukikeskuksista toimii Mikkelin keskussairaalan Perhetalolla.

Ensimmäinen ohje seksuaaliväkivaltaa kokeneelle on ottaa yhteyttä puhelimitse seri-tukikeskukseen. Savonlinnan alueella puhelinnumero on 040 353 6682 ja se päivystää ympäri vuorokauden. Puhelimesta saa lisäohjeita.

– Tukikeskukseen olisi hyvä saapua mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen syömättä, juomatta ja vaatteita vaihtamatta. Mitä nopeammin seksuaaliväkivallan uhri pääsee hoitoon, sitä nopeammin toipuminen alkaa, kertoo Savonlinnan seri-tukikeskustoiminnan käynnistämisestä vastaava ylilääkäri Anu Hänninen.

Seri-tukikeskuksesta seksuaaliväkivaltaa kokenut saa yhdestä paikasta oikeuslääketieteellisen tutkimuksen, tarvittavan raskauden jälkiehkäisyn, seksi- ja veriteitse tarttuvien tautien seurannan sekä psykososiaalisen tuen alkuvaiheen toipumiseen.

– Teemme myös läheistä yhteistyötä alueen poliisin ja muiden tukipalveluita tarjoavien, esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen kanssa, Hänninen jatkaa. Seksuaalirikoksia ovat muun muassa seksuaalinen ahdistelu, seksuaalinen kajoaminen ja raiskaus. Seksuaalista väkivaltaa kokeneita rohkaistaan aina tekemään asiasta rikosilmoitus, mutta se ei ole ehto tukikeskukseen hakeutumiselle. Rikosilmoituksen ottaa vastaan poliisiviranomainen. Seri-tukikeskus auttaa rikosilmoituksen tekemisessä ja lisäksi tukikeskuksen erityiskoulutettu henkilökunta osaa suorittaa asiakkaan oikeusturvan kannalta tarvittavat tutkimukset oikein. Kaikille tukikeskuksen asiakkaille tarjotaan psyykkistä tukea ja jatkohoitoa.

Seri-tukikeskus tarjoaa:

 • Ympärivuorokautista apua 16 vuotta täyttäneille seksuaaliväkivaltaa kokeneille
 • Oikeuslääketieteelliset tutkimukset seksuaalirikoksissa
 • Traumatukea, psykologista neuvontaa ja terapiaa
 • Tukea ja asiantuntemusta seksuaalirikosilmoituksen tekemisessä

Seri-tukikeskukseen hakeutuminen:

 • Yhteys ennen saapumista ympärivuorokautiseen päivystyspuhelimeen:
  Savonlinnan alue 040 353 6682
  Mikkelin alue 040 359 8979
 • Seri-tukikeskukset sijaitsevat Savonlinnan ja Mikkelin keskussairaaloissa
 • Tukikeskukseen on hyvä hakeutua mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen syömättä, juomatta ja vaatteita vaihtamatta
 • Jos tapahtuneesta on yli kuukausi, ota yhteyttä kotipaikkakunnan terveydenhuoltoon