Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisa tähtää ikääntyneiden vapaaehtois- ja keikkatyön huipulle Suomessa

Julkaistu: 12.6.2023, klo 12:32

Hyvän tekeminen toiselle tuo elämänlaatua ja onnellisuuden tunnetta itselle. Tähän tutkittuun asiaan nojautuen Etelä-Savon hyvinvointialue haluaa aktivoida 55-74-vuotiaat asukkaansa ja kausiasukkaansa runsain mitoin vapaaehtoistyön piiriin. Eläkkeellä olevien keikkatyön lisäämisen edellytyksiä pohditaan myös.

Eloisan logo
  • Ikääntynyttä väestöämme on usein pidetty heikkoutena. Tosiasia kuitenkin on, että ikääntyvää toimintakykykyistä väestöä on Etelä-Savossa paljon. Nyt haluamme kääntää tämän joukon voimavaraksi. Vapaaehtoistyötä ja keikkatyötä tarvitaan monessa paikassa. Kun saamme joukot liikkeelle, vahvistamme samalla tämän ikäryhmän omaa hyvinvointia ja terveyttä – hyteä, kuten sitä sote-ammattilaisten piirissä kutsutaan, kuvailee tavoitetta Eloisan vaikuttavuusjohtaja Ilkka Fritius.

Tavoitteena on 24 kuukaudessa aktivoida 70 prosenttia ikäryhmästä jonkin asteisen vapaehtoistyön piiriin. Ajatusta on jo tuupattu eteenpäin alueen yhdistyksille Eloisan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan voimin. Viimeksi asiasta kerrottiin 6.6. Eloisan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuottajien ja järjestöyhteistyön foorumissa. 

  • Haluamme viedä tämän niin pitkälle, että vapaaehtoistyöhön tullaan kutsumaan jokaista kyseiseen ikäluokkaan kuuluvaa. Odotamme nyt järjestöiltä ja kansalaisilta hankeideoita: miten vapaaehtoistyötä tulisi muotoilla ja miten siihen osallistuminen viedään keskusteluun eteläsavolaisten keittiöpöydän ääreen, Fritius sanoo.

Tarvittaessa Eloisa tukee toimintaa esimerkiksi järjestöavustusten, koulutusten tai Eloisan ammattilaisten voimin. Hyte-lautakunta on jo päättänyt suunnata vuoden 2024 järjestöavustuksia vapaaehtoistyötä ja keikkatyötä edistäviin hankkeisiin.

  • Kun vapaaehtoistyöhön saadaan suuret volyymit, se ei vaadi yksittäiseltä tekijältä liikaa sitoutumista. Myöskään järjestöjen kokouksissa ei tarvitse istua, kunhan työtä on organisoitu riittävästi, Fritius arvioi.

Palvelutuottajien ja järjestöyhteistyön foorumissa Eloisan edustajat kertoivat lisäksi, että järjestöavustuksissa jatkossa painopiste on hankkeissa ja kehittämisessä. Pienille yhdistyksille avustukset ovat mahdollisia myös perustoimintaan. Eloisa kutsuu kuntia ja yhteistyökumppaneita vuosittaisiin neuvotteluihin hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi Etelä-Savossa. Neuvottelukierros alkaa syksyllä.

Katso foorumin aineistot täältä: https://etelasavonha.fi/eloisa/osallisuus-voit-vaikuttaa/

Lisätietoja

Ilkka Fritius, vaikuttavuusjohtaja, ilkka.fritius@etelasavonha.fi, p. 050 602 78