Siirry sisältöön
sulje tiedote
Terveyspalveluissamme viivettä

Tietojärjestelmissämme oli vikaa tiistaina 18.6. Vika on korjattu. Palveluissamme voi silti esiintyä viivettä vielä ruuhkan purkamisen vuoksi. Pahoittelemme mahdollisia viiveitä.

Uutiset

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon Legionella-projekti jatkuu

Julkaistu: 11.8.2023, klo 11:44

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon tiedote 11.8.2023:

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon valvontaprojektissa on varmistunut tällä viikolla Legionellan toimenpiderajan ylitykset Rantasalmella Mäntylän Palvelukeskuksen ja Onnenhelman kiinteistöissä.

Toimenpiderajat ylittäviä Legionella pitoisuuksia todettiin viime viikolla seuraavissa kiinteistöissä: Savonlinnassa sijaitseva Mainiokoti Saimaa, Savonrannalla sijaitseva Palvelukeskus Päivärinne, Kerimäellä sijaitseva Puruveden palvelutalo, Juvalla sijaitseva Koivulan palvelukoti.

-Tilanteeseen on reagoitu nopeasti kaikkien kiinteistöjen osalta. Kiinteistökohtaiset vesijärjestelmien desinfioinnit on jo saatu valmiiksi kolmen kohteen osalta. Muiden kiinteistöjen osalta torjuntatoimet ovat käynnissä ja toimenpiteet jatkuvat ensi viikkoon. Vesijärjestelmien Legionellan torjuntatoimia tehdään myös kiinteistöissä, joissa Legionellaa on todettu, mutta toimenpiderajat eivät ole ylittyneet, kertoo terveystarkastaja Mika Merinen.

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon projekti pohjautuu vuoden 2023 alussa tapahtuneeseen terveydensuojelulain muutokseen. Lakiin lisättiin uusina kohteina niin sanotut ensisijaiset tilat, joissa täytyy tehdä vesijärjestelmien riskienhallintaa. Ensisijaisia tiloja ovat esimerkiksi uimahallit, kylpylät, majoitustilat, sairaaloiden ja terveydenhuollon tilat sekä sosiaalihuollon yksiköt.

Aiemmin kevään aikana kartoitettiin uimahallit ja kylpylät Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon toimialueella. Nyt parhaillaan kartoitetaan ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteita Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon alueella (Savonlinna, Enonkoski, Juva, Puumala, Rantasalmi, Sulkava).

Legionella-löydös ei pääsääntöisesti johda veden käyttökieltoon. Legionella-bakteerin ennaltaehkäisyssä on tärkeää, että kylmä talousvesi on alle 20-asteista ja lämmin käyttövesi on vähintään 55-asteista. Legionella-bakteeri tarttuu hengitysteiden kautta aerosolivälitteisesti. Vettä käyttävien henkilöiden suojaaminen on tarvittaessa huomioitava, jos on esimerkiksi olemassa riski, että niellessä vettä joutuu hengitysteihin. Legionella ei tartu ihmisestä toiseen.

-Kyse on yksittäisistä, kiinteistökohtaisista löydöksistä. Alueen vesilaitosten toimittama talousvesi on terveellistä ja turvallista käyttää, Merinen toteaa.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran, kun viimeiset tulokset valmistuvat, viimeistään viikolla 35.

Lisätietoja Legionella-bakteeri projektista:

  • Mika Merinen, terveystarkastaja, Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto, p. 0400 252 867, mika.merinen@savonlinna.fi
  • Sampsa Kinnunen, terveysvalvonnan johtaja, Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto, p. 044 775 4752, sampsa.kinnunen@savonlinna.fi