Siirry sisältöön
Uutiset

Sosiaalinen luototus alkaa Etelä-Savossa

Julkaistu: 14.8.2023, klo 15:56

Sosiaalista luototusta on voinut hakea elokuun alusta lähtien Etelä-Savon hyvinvointialueella. Eloisan hallitus hyväksyi luototuksen perusteet kesätauon jälkeisessä ensimmäisessä kokouksessaan (14.8.2023).

  • Kyselyjä on tullut jonkin verran kesän aikana.  Pääsemme valmistelemaan päätöksiä nyt, kun aluehallitus on hyväksynyt luottojen perusteet, kertoo sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi.

Kynnys luoton myöntämiseen tulee olemaan korkea ja kriteerit ovat tiukat. Lainaa voi saada muun muassa vain sillä perusteella, että muuta kohtuuhintaista luottoa ei ole saatavilla.

  • Luottoa voi saada esimerkiksi asumisen varmistamiseen tai kodin välttämättömiin hankintoihin. Lähtökohta on alusta lähtien se, että luoton saajalla täytyy olla kykyä maksaa se takaisin. Lisäksi hyvinvointialueen rahoituksen määrä asettaa rajat, kuinka moni voi tätä tukea saada, Tavi sanoo.

Sosiaalista luototusta varten Etelä-Savon hyvinvointialue on saanut 240 000 euroa valtionavustusta. Sosiaalisen luototuksen myöntäminen vaatii perusteellisen harkinnan eikä se ole subjektiivinen oikeus.

  • Sosiaalisen luototuksen tarkoituksena on katkaista henkilön tai perheen velkakierre mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja lisätä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Sen avulla pyritään nostamaan pulaan joutuneita jaloilleen, Tavi kertoo.

Sosiaalisen luototuksen myöntäminen alkaa yhteydenotolla Mikkelin työikäisten sosiaalipalveluiden neuvontaan, p. 040 3597770, aikuissosiaalityo.mikkeli@etelasavonha.fi. Neuvonnasta yhteydenotot välitetään eteenpäin luototusta hoitaville viranhaltijoille.

Jatkossa sosiaalisen luototuksen tilanteeseen voi tulla vielä muutos. Petteri Orpon (kok) hallituksen hallitusohjelmassa on kirjausta luototuksen siirrosta KELAn hoidettavaksi.

Lisätietoja

Sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi, p. 044 417 4100, saara.tavi@etelasavonha.fi