Siirry sisältöön
Uutiset

Aluevaltuusto sai uuden ehdotuksen Eloisan terveyspalvelujen verkosta

Julkaistu: 30.8.2023, klo 18:03

Palvelujen tuotantosuunnitelmaan tuli runsaasti palautetta Etelä-Savon hyvinvointialueella. Kaikkiaan yleisöltä ja järjestöiltä oli tullut 536 kommenttia ja henkilöstöltä 134 sekä lisäksi kuntien, maakuntaliiton ja joidenkin vanhus- ja vammaisneuvostojen lausunnot. Suurin osa kaikesta palautteesta koski terveyspalveluja ja varsinkin toimipisteverkkoa.

– Viesti oli hyvin selvä ja samansuuntainen liki kaikissa palautteissa. Oman paikkakunnan lähipalveluista halutaan pitää kiinni. Henkilöstön kommenteista löytyi jonkin verran ymmärrystä myös palvelujen keskittämisille, tiivistää palautteen sisällön hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.

Palvelujen säilyttämiselle omalla paikkakunnalla löytyi myös paljon perusteluja: Pitkät välimatkat ja niukat kyytimahdollisuudet vähentävät hoitoon hakeutumista sekä vaikeuttavat laboratoriopalvelujen saantia ja hoitotarvikkeiden jakelua. Monissa pienissä kunnissa palveluja tarvitaan myös kausiasukkaiden suuren määrän takia. Digipalvelut eivät vielä luonnistu kaikilta. Erityisesti kunnat ja maakuntaliitto nostivat esiin elinkeinopoliittisia näkökohtia: oma terveyskeskus on vetovoimatekijä.

Palaute on otettu heti huomioon Eloisan johdossa. Terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen esitteli uuden ehdotuksen terveyspalvelujen verkosta aluevaltuustolle, joka oli kokoontunut (30.8.2023)suunnitelmaa käsittelevään seminaarin.

– Nykyiset palvelut kunnissa säilyvät. Samalla tiukat säästötavoitteet pysyvät. Talouden sopeuttamista haetaan kiinteistöistä ja sotepisteiden aukioloajoista eli nykyiset toimipisteet voivat muuttua. Sairaanhoitajan vastaanotolle ja laboratorion näytteenottoon pääsee siis jatkossakin omalla paikkakunnalla. Liikkuvia palveluita lisätään esimerkiksi suun terveydenhuollossa, Kuosmanen kiteyttää uuden esityksen pääpiirteistä.

Esitys sote-keskuspalvelujen verkosta, sote-keskukset Mikkeli, Pieksämäki ja Savonlinna. Sote-asemat Juva, Kangasniemi ja Mäntyharju. Sote-pisteet Pertunmaa, Hirvensalmi, Haukivuori, Ristiina, Anttola, Puumala, Sulkava, Rantasalmi, Enonkoski, Savonranta, Kerimäki ja Punkaharju
Terveyspalvelujen johtaja Kimmo Kuosmasen esitys sote-palvelujen verkosta 30.8.2023.

Aluevaltuusto sai myös kuulla tiivistelmän saadusta palautteesta ja niiden suhteen tehtävistä jatkotoimista.

– Ensinnäkin kiitän eteläsavolaisia aktiivisuudesta. Esitys toimipisteverkosta herätti odotetusti eniten keskustelua myös aluevaltuustossa. Sosiaali- ja terveyspalveluja ja varsinkin lähipalveluja pidetään tärkeinä. Niille ilmaistiin myös paljon arvostusta ja kiitosta. Eloisa jatkaa asian käsittelyä alkuperäisessä aikataulussa palautteet huomioiden. Eloisan virkajohto sai oikein hyvät eväät esityksen jatkotyöstöön, kiittelee palautteesta aluevaltuuston puheenjohtaja AnnaKristiina Mikkonen (sd.).

Kommentteja suunnitelmaan tuli varsinkin Kerimäeltä, Ristiina (ml. Suomenniemi) ja Punkaharjulta. Savonlinnan sairaalan säilymistä puolustettiin. Kuntien lausunnoista pisimmän tekstin oli tuottanut Savonlinna, peräti 22 sivua.

Aluevaltuusto kävi usean tunnin keskustelun palvelujen tuotantosuunnitelmasta virkamiesten alustusten pohjalta.

– Valtuustoryhmien ryhmärahaa tullaan leikkaamaan ja järjestöavustuksen tasoa ja järjestelmää arvioimaan syksyn aikana uudestaan. Meillä on valtava kiinteistömassa noin 190 eri paikassa ja tilojen tiivistämiselle osoitettiin hyväksyntää suurella yksimielisyydellä, Mikkonen tiivistää seminaarin muun keskustelun tuloksia.

Aluevaltuusto 30.8.2023
Aluevaltuuston varapuheenjohtaja Mira Ilmoniemi (kok.) kommentoi palvelujen tuotantosuunnitelmaa. Hallintopäällikkö Antti Laurikainen kuuntelee.

Eloisan johtoa kiinnostavat annetussa palautteessa erityisesti uudet toimenpide-ehdotukset, joita tuli runsaasti varsinkin henkilöstöltä.

Eloisan aluevaltuusto päättää palvelujen tuotantosuunnitelmasta ja siihen sisältyvästä terveyspalvelujen verkostosta tämän syksyn aikana, näillä näkymin 18.9.

Tiivistelmä Eloisan saamasta palautteesta:

Lisätietoja

Aluevaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen, p.050 306 7270, anna-kristiina.mikkonen@etela-savo.fi

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi

Terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen, p. 040 656 7885, kimmo.kuosmanen@etelasavonha.fi