Siirry sisältöön
sulje tiedote
Etelä-Savossa on voimassa maastopalovaroitus

Avotulen tekeminen on kielletty. Tulen leviämisvaara on suuri maaston kuivuuden vuoksi.

Uutiset

Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto jatkaa Legionella-projektia

Julkaistu: 31.8.2023, klo 15:16

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon tiedote 31.8.2023:

Kaikkien Legionella -projektissa mukana olleiden sosiaalialan palveluasumisen yksiköiden osalta tulokset ovat valmiit. Viime viikolla on varmistunut yksi uusi Legionellan toimenpiderajan ylitys Jouhenjoen palvelutalossa Kerimäellä. Kaikissa toimenpiderajan ylittäneissä kohteissa puhdistustoimenpiteet ovat käynnistyneet. Uusintanäytteet otetaan tehtyjen torjuntatoimenpiteiden jälkeen.

Toimenpiderajat ylittäviä Legionella pitoisuuksia todettiin aiemmin seuraavissa kiinteistöissä: Savonlinnassa sijaitseva Mainiokoti Saimaa, Savonrannalla sijaitseva Palvelukeskus Päivärinne, Kerimäellä sijaitseva Puruveden palvelutalo, Juvalla sijaitseva Koivulan palvelukoti sekä Rantasalmella sijaitsevat Mäntylän Palvelukeskus ja Onnenhelma.

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon projekti pohjautuu vuoden 2023 alussa tapahtuneeseen terveydensuojelulain muutokseen. Lakiin lisättiin uusina kohteina niin sanotut ensisijaiset tilat, joissa täytyy tehdä vesijärjestelmien riskienhallintaa. Ensisijaisia tiloja ovat esimerkiksi uimahallit, kylpylät, majoitustilat, sairaaloiden ja terveydenhuollon tilat sekä sosiaalihuollon yksiköt.

Aiemmin kevään aikana kartoitettiin uimahallit ja kylpylät Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon toimialueella. Nyt parhaillaan kartoitetaan ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteita Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon alueella (Savonlinna, Enonkoski, Juva, Puumala, Rantasalmi, Sulkava).

Legionella-löydös ei pääsääntöisesti johda veden käyttökieltoon. Legionella-bakteerin ennaltaehkäisyssä on tärkeää, että kylmä talousvesi on alle 20-asteista ja lämmin käyttövesi on vähintään 55-asteista. Legionella-bakteeri tarttuu hengitysteiden kautta aerosolivälitteisesti. Vettä käyttävien henkilöiden suojaaminen on tarvittaessa huomioitava, jos on esimerkiksi olemassa riski, että niellessä vettä joutuu hengitysteihin. Legionella ei tartu ihmisestä toiseen.

-Kyse on yksittäisistä, kiinteistökohtaisista löydöksistä. Alueen vesilaitosten toimittama talousvesi on terveellistä ja turvallista käyttää, toteaa terveystarkastaja Mika Merinen.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran, kun uusintanäytteiden tulokset valmistuvat, viimeistään viikolla 39.

Lisätietoja Legionella-bakteeri projektista:

  • Mika Merinen, terveystarkastaja, Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto, p. 0400 252 867, mika.merinen@savonlinna.fi
  • Sampsa Kinnunen, terveysvalvonnan johtaja, Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto, p. 044 775 4752, sampsa.kinnunen@savonlinna.fi