Siirry sisältöön
Uutiset

Pieksämäen mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiointi muuttuu 18.9.

Julkaistu: 31.8.2023, klo 13:38

Pieksämäellä mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastaanotto muuttuu ajanvaraukselliseksi 18. syyskuuta alkaen. Ajanvarauksella varmistetaan, että vastaanotolla saadaan riittävästi asiointiaikaa jokaiselle asiakkaalle.

Ajan voi varata Pieksämäen mielenterveys- ja päihdevastaanotolta puhelimitse numerosta 015 788 4420 maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaisin klo 8–13.

– Kun hoitajalle on varattu vastaanottoaika, päästään kaikkien asiaa hoitamaan suunnitellusti, Pieksämäen mielenterveys- ja päihdepalveluiden palveluesihenkilö Minna Salomaa taustoittaa.

kuvakaappaus terapianavigaattori.fi -sivuston masennuskyselystä
Kuvakaappaus terapianavigaattori.fi -sivuston masennuskyselystä.

Terapianavigaattori on hyvä alku hoitopolulle

Koko hyvinvointialueella on otettu tämän vuoden aikana käyttöön terapianavigaattori, verkkokysely, joka on oiva apu mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarpeen arvioinnissa. Se löytyy osoitteesta terapianavigaattori.fi.

Pieksämäellä terapianavigaattori on otettu vastaan rohkaisevin tuloksin. Terapianavigaattorin käyttöä suositellaan myös puhelimessa vastaanottoaikaa varaaville, jollei sitä ole jo tehty.

– Terapianavigaattoria voi ajatella alkuhaastatteluna, vaikka siihen vastataankin nimettömänä. Siinä kartoitetaan elämäntilannetta ja ongelmia. Se auttaa käyttäjäänsä ajattelemaan, millaisen avun tarpeessa mahdollisesti on. Jos vastaanotolle tullaan, hoitaja voi tutustua vastaajan suostumuksella tuloksiin, ja näin hoidossa päästään nopeammin alkuun, Salomaa tarkentaa.

Terapianavigaattorin käyttö jo ennen ajanvaraussoittoa on suositeltavaa. Siihen vastaaminen on helppoa ja siihen kuluu aikaa 20–30 minuuttia. Käyttäjä saa tulokset ja sopivia omahoito-ohjeita. Lisäksi käyttäjä saa henkilökohtaisen koodin, jonka hän voi halutessaan antaa terveydenhuollon ammattilaiselle. Sen avulla hoitaja voi tutustua vastaanotolle saapuvan tuloksiin jo etukäteen.

– Terapianavigaattorin käyttöön ja sen antamiin suosituksiin kannattaa tutustua huolella. Sen avulla kohdistuu nopeimmin oikeisiin palveluihin, Salomaa suosittelee.

Navigaattori on luotettava julkisen terveydenhuollon väline. Sen on tuottanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS-yhtymä.

Eloisan palvelukanavat apuna

Eloisan mielenterveys- ja päihdepalveluihin voi ohjautua nettisivujen chatin kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä mielenterveys- ja päihdevastaanottoon.