Siirry sisältöön
Uutiset

Eloisa pettyi ministeriön uusiin rahoituslukuihin

Julkaistu: 1.9.2023, klo 12:35

Hyvinvointialueen kuluvan vuoden rahoitukseen ei ole luvassa suurta parannusta. Valtiovarainministeriö julkaisi (31.8.2023) päivitetyn hyvinvointialueiden rahoituslaskelman, jossa korjattiin puoliksi ennakkotietoihin perustuneita laskelmia.

– Uudet laskelmat olivat meille valtava pettymys. Käytännössä ne tuovat Eloisalle vain noin kaksi miljoonaa vähennystä alijäämän ennusteeseemme. Se ei ole pieni summa, mutta alijäämää on silti tulossa 47 miljoonaa euroa, kertoo hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.

Valtio on luvannut kompensoida hyvinvointialueille eron, joka syntyi, kun kuluvan vuoden valtion talousarviota tehtäessä oli käytössä vuoden 2021 tilinpäätökset eli tuona vuonna toteutuneet kustannukset mutta vuodelta 2022 oli vain talousarviot. Etelä-Savossa tämä ero oli noin 40 miljoonaa euroa. Alueen kunnat käyttivät siis sosiaali- ja terveyspalveluihin viime vuonna sen verran enemmän kuin ne talousarvioissa olivat ennakoineet.

Aiempien tietojen mukaan Eloisalle tätä kertakorvausta olisi ollut tulossa vain 21,8 miljoonaa euroa. Nyt ministeriö korjasi lukeman noin 27,4 miljoonaksi euroksi eli noin 5,6 miljoonaa euroa parempaan suuntaan.  

– Eloisan rahoitus ei vieläkään perustu viime vuoden todellisiin toteutuneisiin kuluihin. On äärimmäisen haastavaa, että hyvinvointialueen alkumetreillä joudumme lähtemään valtavalta rahoituksen takamatkalta. Teemme tietysti kaiken voitavamme ministeriön suuntaan, jotta luvut vastaisivat todellisia toteutuneita kustannuksia, sanoo Seppälä.

Ministeriön korjatun laskelman mukaisesti Eloisan valtionrahoitukseksi olisi muodostumassa noin 695 miljoonaa euroa. Eloisan vuoden 2023 talousarviossa alkuperäinen rahoituksen lukema oli 703 miljoonaa euroa.

Lisätietoja

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, p. 040 359 6934, santeri.seppala@etelasavonha.fi