Siirry sisältöön
Uutiset

Keskitetty sosiaalipäivystys aloittaa toimintansa Etelä-Savossa

Julkaistu: 4.9.2023, klo 08:04

Etelä-Savon hyvinvointialue yhdistää Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen alueiden sosiaalipäivystykset yhden, keskitetyn sosiaalipäivystyksen alle. Keskitetty sosiaalipäivystys aloittaa toimintansa maanantaina 4.9. kello 8.00

Sosiaalipäivystyksen tavoittaa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri numerosta 044 794 2394 ja sähköpostilla sosiaalipaivystys@etelasavonha.fi. Yhteyden sosiaalipäivystykseen saa tarvittaessa myös soittamalla hätäkeskukseen (112) tai tulemalla Mikkelin keskussairaalan päivystykseen. 

Sosiaalipäivystys järjestää hätä- ja kriisitilanteissa sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen keinoin kiireellistä ja välttämätöntä apua kaikenikäisille asiakkaille. Lisäksi sosiaalipäivystys järjestää ensivaiheen kriisiapua vakavissa ja äkillisissä kriisitilanteissa yhdessä terveydenhuollon kanssa. Sosiaalipäivystys vastaa myös psykososiaalisen tuen ensivaiheen johtamisesta ja yhteen sovittamisesta kiireellisissä, esimerkiksi suuronnettomuustilanteissa.  

Sosiaalipäivystys on ainut sosiaalihuollon viranomainen, joka on tavoitettavissa myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Virka-aikana asiakkaita ohjataan virka-aikaisten palveluiden piiriin. Sosiaalipäivystys toimii Mikkelin keskussairaalalta käsin, mutta liikkuu tarvittaessa koko Etelä-Savon alueella. 

Etelä-Savossa sosiaalipäivystykselle on tullut vuosina 2021–2022 yli 5000 tehtävää vuodessa. Suurimmassa osassa tehtävistä asiakkaana on ollut aikuinen ihminen ja yleisimpiä yhteydenottojen syitä ovat äkilliset kriisitilanteet, mielenterveys- ja päihdeasiat sekä lähisuhdeväkivalta. Lapsia koskevia tehtäviä oli vuonna 2022 43 %, joista valtaosassa asiakkaat olivat 13–17-vuotiaita. Nuorissa asiakkaissa sosiaalipäivystystä työllistävät eniten sijoituspaikoista karkaamiset sekä mielenterveys- ja päihdeasiat. 

Sosiaalipäivystyksen työntekijämäärä kasvaa hyvinvointialueella keskittämisen ansiosta kuuteen sosiaalityöntekijään ja kuuteen sosiaaliohjaajaan. Tämä mahdollistaa virka-ajan ulkopuolisille tehtäville lähtemisen lähtökohtaisesti työparina, mikä parantaa sekä palvelutasoa että työturvallisuutta ja varmistaa laadukkaan, ympärivuorokautisen sosiaalipäivystyksen. Vuonna 2022 93 % Essote-alueen ja Pieksämäen sosiaalipäivystyksen 4 957 tehtävästä hoidettiin yhden työntekijän voimin. 

– Sosiaalipäivystys toimii nyt koko hyvinvointialueella samalla toimintamallilla. Seuraamme herkällä korvalla tilannetta syksyn edetessä ja otamme mielellään palautetta vastaan, kertoo Eloisan sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Saara Tavi

Sosiaalipäivystyksen on jatkossa myös entistä helpommin mahdollista jalkautua tapahtumiin Etelä-Savon alueella. Viranomaisyhteistyön kautta sosiaalipäivystys saa tiedon esimerkiksi tapahtumista, joihin odotetaan kokoontuvan nuoria ja joiden yhteydessä on tarpeen esimerkiksi valvoa nuorison päihteiden käyttöä.  

– Iltaisin ja viikonloppuisin sosiaalipäivystys on ainoa palveleva sosiaalihuollon viranomainen, joten toimiva yhteistyö esimerkiksi terveyspalveluiden ja poliisin kanssa on tärkeää. Jatkossa sosiaalipäivystys näkyy myös kentällä entistä useammin, lupaa johtava sosiaalityöntekijä Martta Viisanen

INFO  

  • Etelä-Savon hyvinvointialueen yhdistetty sosiaalipäivystys aloittaa toimintansa maanantaina 4.9.2023 kello 8.00. 
  • Sosiaalipäivystys järjestää hätä- ja kriisitilanteissa sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen keinoin kiireellistä ja välttämätöntä apua. Lisäksi Sosiaalipäivystys järjestää ensivaiheen kriisiapua vakavissa ja äkillisissä kriisitilanteissa yhdessä terveydenhuollon kanssa. 
  • Etelä-Savossa sosiaalipäivystyksellä on vuosittain reilut 5000 tehtävää, joista valtaosa iltaisin ja viikonloppuisin. 
  • Sosiaalipäivystyksen tavoittaa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri numerosta 044 794 2394 tai sähköpostilla sosiaalipaivystys@etelasavonha.fi